نشر اکاذیب در مورد بانک ها به معنای انتشار اطلاعات نادرست، جعلی یا گمراه کننده در مورد فعالیت، وضعیت مالی یا خدمات بانک ها است و این موضوع به دلایل مختلف پیگرد کیفری دارد.
به گزارش اقتصاد آنلاین، انتشار اکاذیب درباره موسسات مالی به ویژه بانک ها در بسیاری از کشورها جرم تلقی می شود و به دلیل تاثیر منفی بر اعتماد عمومی، شرایط اقتصادی و بازارهای مالی، مجازات های سنگینی در پی دارد. در ایران نشر اکاذیب درباره بانک ها از مصادیق نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی است و با مقصر طبق ماده 698 قانون مجازات اسلامی برخورد می شود.
پیگرد قانونی نشر اکاذیب در مورد بانک ها در ماده 40 قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به صراحت بیان شده است. بر اساس این ماده «هرگونه انتشار اخبار کذب در مورد «افراد تحت نظر» به قصد آسیب رساندن به دیگران یا تشویش اذهان عمومی از سوی رسانهها یا اشخاص دیگر، جرم محسوب و مشمول مجازاتهای مقرر در ماده (698) میباشد. ). ) کتاب پنجم بازدارنده قانون مجازات اسلامی (مجازات و تعزیرات) مصوب 02/03/1375 و اصلاحات بعدی. ضمناً به درخواست «شخص تحت نظر» ذی نفع، مقصر به جبران خسارت مادی و معنوی وارده محکوم می شود.
«افراد تحت نظارت» در مفهوم ماده 40 قانون بانک مرکزی شامل کلیه موسسات اعتباری، صندوق های قرض الحسنه، تعاونی های اعتبار و سایر بانک های سپرده گذاری، شرکت های لیزینگ، بورس ها، شرکت های مدیریت دارایی موسسات اعتباری، ارائه دهنده خدمات. شرکت های اعتبارسنجی این هدف موسسات اعتباری و سایر اشخاصی است که فعالیت تجاری یا ارائه خدمات بانکی و ارائه ابزار پرداخت را انجام می دهند.
از حبس تا شلاق منتظر انتشار اکاذیب در مورد بانک ها از سوی عاملان
بر اساس ماده 40 قانون بانک مرکزی اقدام رسانه ای یا شخص عادی مبنی بر اقدام به نشر اکاذیب در مورد بانک ها، موسسات مالی و غیره جرم محسوب و مشمول مجازات های ماده 698 قانون مجازات اسلامی می باشد. کد. و مجازات هایی مانند حبس یا شلاق برای او در نظر گرفته شده است.
در ماده 698 قانون مجازات اسلامی آمده است: «هرکس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی از طریق نامه یا شکایت یا مکاتبه یا عریضه یا گزارش یا انتشار چاپی یا… اسناد مکتوب با امضا یا بدون امضا، اکاذیب اظهار میشود یا با همین نیت، اقدامات غیرقانونی مستقیم یا غیرمستقیم به شخص حقیقی یا حقوقی یا نهاد رسمی نسبت داده میشود، اعم از اینکه این امر موجب خسارت مادی یا غیرمادی به دیگران میشود یا خیر. علاوه بر اعاده حیثیت، در صورت امکان به حبس از یک ماه تا یک سال یا (۷۴) ضربه شلاق محکوم شود.»
نکته حائز اهمیت ماده 698 این است که جرم نشر اکاذیب جرم مطلق است و تحقق آن با وقوع ضرر یا تشویش عمومی به تعویق نمی افتد، زیرا جرم نشر اکاذیب عواقب جبران ناپذیری بر اعتبار اشخاص حقیقی یا حقوقی دارد. می تواند فرد، نهادهای اجتماعی و یا برای امنیت روانی جامعه داشته باشد
بنابراین اگر شخصی در مورد بانکی اکاذیب منتشر کند، صرف نظر از اینکه این اکاذیب موجب ضرر مادی یا معنوی بانک باشد، به حبس از یک ماه تا یک سال یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم می شود.
بانک ها می توانند عزت خود را بازگردانند
ضمناً هم در ماده 40 قانون بانک مرکزی و هم در ماده 698 قانون مجازات اسلامی امکان اعاده حیثیت فردی که متهم به دروغ بوده است، پیش بینی شده است. در ماده 40 قانون بانک مرکزی به صراحت تاکید شده است که «مرتکب به جبران خسارت مادی و معنوی ناشی از شکایت شخص ذی نفع محکوم می شود». هر شخص حقوقی دیگری که تحت نظارت بانک مرکزی باشد می تواند اعاده حیثیت کند و مرتکب در صورت تایید مقام قضایی به جبران خسارت مادی و معنوی محکوم می شود.
قانون مطبوعات درباره نشر اکاذیب چه می گوید؟
ماده 30 قانون مطبوعات نیز نشر اکاذیب را ممنوع کرده است. بر اساس ماده 30 قانون مطبوعات، انتشار هر نوع مطالبی که حاوی تهمت یا افترا یا فحاشی یا توهین یا رفتارهای مشابه با هر شخصی باشد ممنوع است. مدیر مسئول جهت تعزیرات و تعقیب کیفری به مراجع قضایی معرفی می شود. شاکی خصوصی است و در صورت استرداد شکایت هر موقع تعقیب موقوف می شود.»
با نگاهی به ماده 40 قانون بانک مرکزی، ماده 698 قانون مجازات اسلامی و ماده 30 قانون مطبوعات می توان دریافت که به دلیل ماهیت اجتماعی بانک ها، انتشار اکاذیب در مورد بانک ها مرتکب را به اشد مجازات تهدید می کند. بنابراین لازم است رسانه ها، اینفلوئنسرها و هرکسی که مخاطب قابل توجهی دارد، قبل از طرح موضوعات حساس درباره بانک ها، از صحت موضوع رضایت داشته باشد.