بعدی- بر اساس آمار انجمن ام اس ایران، تا سه ماهه اول سال 1403 بیش از 120 هزار نفر در ایران به این بیماری خودایمنی مبتلا شده اند. علاوه بر این، این آمار نشان می دهد که از هر 100 هزار نفر در کشور ما 125 نفر به ام اس مبتلا هستند.

بر اساس این گزارشبیماری ام اس یکی یکی از پیچیده ترین بیماری های خودایمنی است و متاسفانه عموم مردم اطلاعات پراکنده ای در مورد آن دارند. در این مقاله در مورد بیماری ام اس، علائم آن، روش های تشخیصی و روش های درمانی صحبت خواهیم کرد.

ام‌اس یا بیماری ام اس چیست؟

مولتیپل اسکلروزیس که معمولا به عنوان ام اس شناخته می شود، یک بیماری عصبی است که مغز و نخاع را فلج می کند. ام اس یک بیماری خودایمنی مزمن است که در آن سیستم ایمنی بدن به سیستم عصبی مرکزی (مغز، نخاع و اعصاب بینایی) حمله می کند، اما علائم در همه جای بدن ظاهر می شود. . در حملات سیستم ایمنی، غلاف میلین سیستم عصبی از بین می رود و ام اس در سیگنال های ورودی و خروجی که به مغز می رسد رخ می دهد.

علل ام اس یا مولتیپل اسکلروزیس

1. سبک زندگی

سبک زندگی می تواند تاثیر زیادی بر افراد مبتلا به ام اس داشته باشد. سیگار کشیدن، خواب ناکافی و غذاهای ناسالم نقش مهمی در ابتلا به ام اس دارند. افرادی که سیگار می کشند یا در معرض دود سیگار هستند، نسبت به افراد غیر سیگاری در معرض خطر ابتلا به ام اس بسیار بالاتر هستند. خوردن غذاهای حاوی نمک بیش از حد باعث التهاب در بدن و تحریک سیستم ایمنی می شود که در نهایت منجر به ام اس می شود.

2. ژنتیک

از نظر ژنتیکی یکی برخی جهش‌های ژنتیکی که باعث ایجاد ام‌اس می‌شوند نیز می‌توانند خطر ابتلا به ام اس را در افراد افزایش دهند. . سابقه خانوادگی نیز تاثیر زیادی در بروز افراد دارد. یکی اگر اعضای خانواده ام اس داشته باشند، احتمال ابتلا به آن در افراد دیگر افزایش می یابد.

۳. استرس

تجارب بیماران ام اس نشان می دهد که استرس یا تروما تاثیر بسزایی بر افراد مبتلا به این بیماری دارد. در واقع استرس یکی یکی از عواملی است که باعث می شود افراد مبتلا شوند و علائم ام اس بدتر شود.

4. جنسیت و نژاد

تحقیقات نشان می دهد که بیماری ام اس در زنان بسیار بیشتر از مردان است. میزان بروز در زنان 3 به 1 در مقایسه با مردان است. این تفاوت ممکن است به دلیل عوامل هورمونی باشد. در واقع تاثیر هورمون استروژن بر سیستم ایمنی، احتمال ابتلا به این بیماری را در زنان افزایش می دهد. یکی یکی دیگر از علل ابتلا به ام اس، نژادها است. ام اس در افراد نژاد سفید (Europoid) بیشتر از سایر نژادها مانند آسیایی ها و آفریقایی ها دیده می شود.

انواع ام اس یا مولتیپل اسکلروزیس

تعیین نوع ام اس در انتخاب بهترین روش درمانی مهم است. بر این اساس، این بیماری به چهار دسته تقسیم می شود.

1. ام اس عود کننده- فروکش کننده

در این نوع ام اس، علائم معمولاً به صورت حملات رخ می دهد. افراد معمولاً پس از حملات به سرعت بهبود می یابند. هنگامی که حمله ای در این نوع ام اس رخ می دهد، به آن عود یا شعله ور شدن می گویند. در این نوع بیماری ها، در دوران نقاهت، ام اس غیرفعال می شود و حملات ممکن است برای مدت طولانی رخ ندهند.

2. ام اس پیشرونده ثانویه

در چنین بیماری هایی، افراد اغلب با حملات ام اس مواجه می شوند و علائم به تدریج تشدید می شود. اگر ام اس عود کننده درمان نشود، می تواند به ام اس ثانویه تبدیل شود.

3. ام اس پیشرونده اولیه

این نوع ام اس کمتر شایع است و از همان ابتدا توسط پزشک با بدتر شدن تدریجی علائم بدون عود ناگهانی تشخیص داده می شود.

4. ام اس عود کننده پیشرونده

این نادرترین نوع میاستنی گراویس است که با بدتر شدن پی در پی و عودهای حاد از ابتدا رخ می دهد.

علائم و نشانه های ام اس یا مولتیپل اسکلروزیس

علائم ام اس از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی از رایج ترین علائم عبارتند از:

1. بی حسی و گزگز در اندام ها

سوزن سوزن شدن دست ها و پاها یک بیماری بسیار شایع در ام اس است و در مراحل اولیه بیماری رخ می دهد که می تواند به تنهایی یا همراه با علائم دیگر رخ دهد.

۲. مشکلات بینایی مانند تاری دید، از دست دادن بینایی و دوبینی

دوبینی و تاری دید ناگهانی از شایع ترین علائم ام اس است که در اثر آسیب به عصب بینایی ایجاد می شود. علائم بینایی در بیماران ممکن است دائمی یا موقت باشد و ممکن است با علائم دیگر بیماری مانند خواب آلودگی و اختلالات حرکتی همراه باشد.

3. اختلالات جنسی

اختلالات جنسی یکی یکی از علائم ام اس است که در برخی بیماران دیده می شود. در واقع ام اس عصب مرکزی و محیطی را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث اختلالات جنسی مانند کاهش میل جنسی می شود.

4. عدم تعادل و سرگیجه

اختلال در هماهنگی و کنترل حرکات در بیماری ام اس باعث لنگش و بی ثباتی راه رفتن در بیماران می شود و منجر به محدودیت در فعالیت های روزانه افراد مبتلا می شود. همچنین سرگیجه در ام اس یکی یکی از علائم این بیماری احساس چرخش به اطراف و بی ثباتی سر است. شدت و مدت سرگیجه بین بیماران متفاوت است.

5. تکان دادن دست و پا

لرزش در اندام ها، به خصوص دست ها و پاها یکی این یکی از علائم ام اس است که در نتیجه آسیب به اعصاب مربوط به کنترل اعضای بدن رخ می دهد. شدت این علامت از فردی به فرد دیگر متفاوت است و اغلب با ضعف عضلانی همراه است.

6. اختلالات شناختی مانند فراموشی

در این بیماری آسیب به اعصاب شناختی مغز می تواند باعث بروز مشکلاتی در حافظه، توجه و سرعت پردازش اطلاعات شود که در درازمدت و با شدت بیماری منجر به عوارضی مانند فراموشی می شود.

7. گرفتگی و اسپاسم عضلانی

اختلال در تنظیم و هماهنگی عضلات توسط سیستم مرکزی باعث گرفتگی عضلات و اسپاسم عصبی می شود که معمولاً در دست ها و پاها رخ می دهد.

روش های تشخیصی ام اس یا مولتیپل اسکلروزیس

هیچ روش تشخیصی واحدی برای ام اس وجود ندارد. معمولاً پس از معاینه بالینی، پزشکان آزمایش های تشخیصی ام اس (LP)، ام آر آی و آنالیز مایع مغزی نخاعی (CSF) را تجویز می کنند.

1. تست تشخیصی ام اس یا LP

در تست LP، مقداری مایع مغزی نخاعی از پشت بیمار با استفاده از یک سوزن گرفته می شود تا علائم التهاب سیستم عصبی مرکزی بررسی شود.

۲. ام آر آی (MRI)

در این روش تصویربرداری با استفاده از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی تصاویر دقیقی از مغز و نخاع بیمار گرفته می شود تا ضایعات و آسیب های مربوط به ام اس در سیستم عصبی مشخص شود. ام اس چیست؟ علل، علائم، درمان و توصیه های مهم برای بیماران

3. آزمایش مایع مغزی نخاعی (CSF).

تست مغزی نخاعی یکی یکی از مهم ترین آزمایشات برای تشخیص ام اس، برداشتن مقداری مایع مغزی نخاعی با استفاده از سوراخ در اطراف نخاع بیمار است. نتیجه این آزمایش وجود التهاب در نخاع و مغز را بررسی می کند.

روش های درمان ام اس یا مولتیپل اسکلروزیس

هیچ درمان قطعی برای ام اس وجود ندارد. با این حال، این بیماری را می توان تا حد زیادی با تغییر در شیوه زندگی و مصرف دارو کنترل کرد. افراد مبتلا به این بیماری با تغییر سبک زندگی خود می توانند بدون هیچ مشکلی زندگی کنند. هدف درمان ام اس به طور کلی کنترل و کاهش پیشرفت بیماری است.

1. درمان دارویی

در این روش پزشکان از داروهای خوراکی، تزریقی و وریدی برای کاهش شدت حملات و پیشرفت بیماری و کنترل علائم بیماری مانند خستگی و اسپاسم عضلانی استفاده می کنند. مکمل های پزشکی، مانند قرص های ویتامین توصیه شده توسط پزشکان نیز هستند یکی به عنوان درمان مکمل این بیماری شناخته می شود.

ام اس چیست؟ علل، علائم، درمان و توصیه های مهم برای بیماران

2. فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتار درمانی

استفاده از تمرینات ورزشی خاص یکی این یکی از روش های کنترل ام اس است که باعث بهبود تعادل و هماهنگی اعضای بدن در افراد مبتلا می شود. علاوه بر فیزیوتراپی، گفتار درمانی و کاردرمانی نیز کیفیت زندگی بیماران ام اس را بهبود می بخشد.

۳. تغییر در سبک زندگی

سبک زندگی اشتباه یکی یکی از عوامل ابتلای افراد به ام اس محسوب می شود. تغییر سبک زندگی، مدیریت استرس، ترک سیگار و خواب کافی باعث تقویت سیستم ایمنی، کاهش التهاب و در نهایت کنترل بیماری می شود.

توصیه هایی برای بیماران مبتلا به ام اس یا مولتیپل اسکلروزیس

1. تغذیه مناسب

تغذیه مناسب یکی این یکی از بهترین راه ها برای زندگی بهتر بیماران ام اس است. علاوه بر غذاهای پروبیوتیک و فیبر، استفاده از مکمل های ویتامین D باعث تقویت سیستم ایمنی این افراد می شود.

2. استراحت کافی

همچنین خواب کافی و به موقع باعث آرامش و کنترل خلق و خوی افراد مبتلا به ام اس می شود.

3. دوری از استرس و محیط های پر استرس

اجتناب از استرس و محیط های استرس زا و برنامه ریزی برای کاهش استرس باعث کاهش علائم ام اس می شود.

4. سیگار را ترک کنید

همچنین ترک سیگار باعث کاهش التهاب در بدن و تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما