با وجود اینکه بانک جهانی تداوم رشد اقتصادی و کاهش نرخ تورم در اقتصاد ایران را تایید کرده اما چالش‌های پرشمار اقتصاد ایران باعث شده چشم‌انداز قابل قبولی پیش‌روی اقتصاد کشور نباشد.

بانک جهانی در تازه ترین گزارش خود از اقتصاد ایران به شرایط و چالش های کلیدی پیش روی اقتصاد کشور پرداخته و تحلیل مفصلی از وضعیت اقتصادی ایران ارائه کرده است. اگرچه گزارش بانک جهانی به بهبود تورم و رشد اقتصادی اشاره می کند، اما این نهاد همچنان بر تورم پایدار، رشد اقتصادی محدود بلندمدت، کمبود فرصت های شغلی و فقر گسترده به عنوان چالش های اقتصادی پیش روی کشور تاکید می کند.

علاوه بر این، بانک جهانی در بخشی دیگر از گزارش خود پیشنهاداتی را نیز ارائه کرده است که مهمترین آنها کاهش مداخله در بازار و کنترل قیمت است.

بانک جهانی با تاکید بر اینکه اقتصاد ایران برای چهارمین سال متوالی به دلیل فروش نفت در بالاترین سطح از زمان اعمال مجدد تحریم ها رشد داشته است، هشدار داد که این رشد اقتصادی فراگیر نیست. زیرا بیش از ۲۸ درصد ایرانیان فقیر هستند و ۴۰ درصد خانوارها در معرض فقر هستند.

بر اساس پیش‌بینی بانک جهانی، رشد تولید ناخالص داخلی این کشور همچنان تحت تأثیر نفت خواهد بود. با این وجود، با توجه به تداوم تورم بلندمدت و کمبود شغل در اقتصاد ایران، انتظار می‌رود چالش‌های اساسی دیگری مانند تحریم‌ها، کمبود برق و گاز، تغییرات اقلیمی و بحران عدم تعادل در سیستم بانکی و بازنشستگی به آن اضافه شود و رشد اقتصادی کشور چشم انداز قابل قبولی ندارد.

بانک جهانی در ادامه تحلیل خود از وضعیت اقتصاد ایران تاکید کرد: تورم طولانی مدت در کشور باعث از بین رفتن اثر یارانه نقدی شده و خانواده های فقیر بیش از سایر افراد جامعه تحت تاثیر این تورم قرار دارند. تورم، همراه با بازار کار نامطلوب که تنها یک سوم جمعیت کشور را مشغول به کار کرده است، به فقر و نابرابری دامن زده و نارضایتی اقتصادی و اجتماعی درازمدت را افزایش داده است.

از سوی دیگر، جمعیت ایران در حال رسیدن به سالمندی است و این چالش نگران‌کننده همراه با موج مهاجرت  نیروی کار ماهر و کاهش نرخ زاد و ولد، نه تنها بر آینده رشد اقتصادی تأثیر خواهد گذاشت، بلکه ممکن است در صندوق بازنشستگی دولت، که در حال حاضر با مشکلات مواجه است، باید بیش از هر زمان دیگری مبارزه کرد.

بانک جهانی همچنین در ادامه گزارش خود با اشاره به تاثیر بدتر شدن وضعیت دسترسی به آب و انرژی و شوک‌های جوی بر اقتصاد ایران، تاکید کرد که چشم‌انداز اقتصادی ایران در معرض خطرات قضایی است.

این در حالی است که بر اساس گزارش بانک جهانی، تحریم ها نیز نقش بسزایی در وضعیت اقتصادی ایران دارند و به همین دلیل توافق موقت هسته ای می تواند وضعیت اقتصادی ایران را به میزان قابل توجهی بهبود بخشد.

توصیه های بانک جهانی برای بهبود وضعیت اقتصادی ایران تنها به توافق هسته ای محدود نمی شود، بلکه این نهاد پیشنهادات دیگری نیز ارائه کرده است. از جمله کاهش مداخله غیرضروری در بازارها و کنترل قیمت ها، اعطای اعتبار مبتنی بر بازار، اجرای سیاست های مالی با ثبات برای مهار کسری بودجه، و ترویج سرمایه گذاری در تولید و انرژی های تجدیدپذیر.

بانک جهانی همچنین تاکید کرده است که دولت ایران می تواند با حذف یارانه برای ثروتمندان و پرداخت یارانه به نیازمندان واقعی، به عملکرد مالی خوبی دست یابد و از فقرا در برابر تورم محافظت کند.

 

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *