اقتصاد ایران در دوران تحریم تقریباً به طور کامل ارتباط خود را با بازارهای اقتصادی جهانی از دست داده است. در حالی که سال گذشته به نظر می رسید ایران در تلاش برای احیای روابط با همسایگان خلیج فارس و حل بحران هسته ای با غرب است، حمله اسرائیل به غزه بار دیگر اوضاع منطقه را نامشخص و متشنج کرد و نتیجه آن فاجعه بود. گشایشی در روابط خارجی ایران. این اتفاق نیفتاد.
قاسم محبعلی مدیرکل سابق خاورمیانه و شمال آفریقا وزارت امور خارجه در گفت و گو با رویداد۲۴ به تشریح موانع تجارت منطقه ای ایران پرداخت و معتقد است که حل پرونده هسته ای تنها راه رشد اقتصادی است.
هیچ زمینه ای برای گسترش روابط اقتصادی با عربستان سعودی وجود ندارد
ایران و عربستان سعودی هنوز در مرحله برقراری روابط دیپلماتیک هستند و هیچ اتفاقی نیفتاده است. با توجه به شرایط ایران، هنوز شرایط برای گسترش روابط اقتصادی با سعودی ها فراهم نیست. سیاست بانکی عربستان تغییر نکرده است. عربستان اهداف بزرگی دارد و بنابراین بازار ایران برای آنها جذاب نیست. از سوی دیگر ایران فرصت چندانی برای روابط اقتصادی با عربستان ندارد.
امارات نفت ایران را از طرف خود یا از طریق یک واسطه می فروشد
امارات از تحریم های ایران در زمینه صادرات مجدد سود زیادی برده است. امارات نفت ایران را به عنوان نفت امارات یا از طریق واسطه می فروشد. روابط ایران و امارات کاملاً متفاوت از سایر همسایگان است. امارات بازار سنتی ایران است. البته اماراتی ها هم از تحریم ما سوء استفاده می کنند. بسیاری از کالاهایی که امکان ارسال مستقیم به کشورمان وجود ندارد از طریق امارات به ایران ارسال می شود.
روابط با عراق پایدار نیست. این بدان معناست که بسیاری از مشکلات آنها هنوز حل نشده است. روابط عراق با آمریکا و به ویژه حضور نیروهای آمریکایی در آن کشور، اعتماد 100 درصدی ایران به آنها را غیرممکن می کند. مسائلی مانند کردها در شمال عراق و روابط سنی ها با دولت کنونی عراق و البته پیامدها و تأثیرات جنگ هشت ساله باعث تعلیق روابط ایران و عراق شده است.
بازار ایران برای همسایگان جذاب نیست
تحریم ها، عدم عضویت در کنوانسیون های FATF و مقابله با غرب، توسعه و رشد اقتصادی را با تاخیر مواجه کرده است. از سوی دیگر، کالاهای تولیدی ایرانی کیفیت لازم برای صادرات به منطقه را ندارند و به همین دلیل نمی توانند رقابت جدی در تجارت منطقه ای داشته باشند. شرح این شرایط مؤید این است که بازار ایران اساساً بازار کوچکی برای همسایگان خود است و به همین دلیل طبیعی است که صادرات ایران حتی با صادرات کشورهای منطقه قابل مقایسه نیست چه رسد به کشورهای توسعه یافته.
در حالی که نظام حکومتی ایران بر ادامه مسیر کنونی و نگاه متناقض غرب اصرار دارد، موانع یک دهه اخیر بر سر راه اقتصاد ایران آشکار و غیرقابل انکار است. این موانع نه تنها بر ساختار اقتصادی ایران، بلکه بر سیاست، جامعه و فرهنگ نیز تأثیر می گذارد.
ما از همه لحاظ در بن بست عمیقی قرار داریم. “بازنگری جدی سیاست کلی” را به هیچ وجه نباید نادیده گرفت. با این حال، متأسفانه مشاهدات و نحوه اداره کشور به این نتیجه تلخ منجر شده است که سیاستمداران آزادی تغییر سبک تصمیم گیری خود را ندارند.