رئیس سازمان فناوری اطلاعات دولت یازدهم معتقد است ارتباطات ماهواره ای به زودی دایره حاکمیت را تضعیف کرده و مرزهای منافع ملی کشورها را تهدید می کند.
به گزارش مانیبان، در بخش هایی که قبلا در کافه خبری نصرالله جهانگرد «آقای تکفا» منتشر شده بود، به ورود اینترنت در آمریکا و ورود آن به ایران در دهه 60، تألیف اولین کتاب درسی آموزش کامپیوتر در سال 1394 پرداختیم. کشور و پیشرفت فناوری اطلاعات در دولت های پنجم تا دهم. همچنین در این بخش ها نصرالله جهانگرد به موضوعاتی مانند دستاوردهای شورای عالی فضای مجازی در 12 سال فعالیت خود که از نظر وضعیت در کجا هستیم، نگاه منفی دارد. توسعه هوش مصنوعی در کشور فناوری اطلاعات از چه زمانی شکل گرفت و چه آسیب هایی به کشور وارد کرده است و چرا در توسعه شبکه های اجتماعی بومی عقب هستیم؟ پاسخ داد
در آخرین قسمتی که کافه خبر منتشر کرد، رئیس سازمان فناوری اطلاعات دولت یازدهم درباره تکمیل شبکه ملی اطلاعات و به روز رسانی مستمر آن صحبت کرد. وی همچنین در پاسخ به سوالاتی از جمله اینکه چرا چند دهه بعد از اینترنت برای فیلترینگ توافقی صورت نمی گیرد، چرا شبکه های اجتماعی بومی موفق نبودند و آیا مافیای فیلترینگ می تواند یک گروه لابی برای فیلترینگ باشد؟
در این بخش از نصرالله جهانگرد در مورد خطر عقب ماندن در فرآیند توسعه هوش مصنوعی سوال می کنیم. آقای تکفا همچنین در مورد پیامدهای گسترش ارتباطات ماهواره ای برای حاکمیت، چگونگی تهدید ماهواره ها به مرز منافع ملی صحبت کرد. مشروح این گفتگو را در ادامه بخوانید:
به تعویق انداختن رقابت هوش مصنوعی خطرناک است
جهانگرد در پاسخ به این سوال که آیا در خطر عقب ماندن از توسعه هوش مصنوعی هستیم، گفت: هوش مصنوعی آنقدر سریع در حال پیشرفت است که اگر کمی عقب بیفتیم استفاده از آن برایمان سخت می شود.
در آینده نزدیک خدمات هوش مصنوعی پرداخت می شود و دسترسی به داده ها نیز هزینه خواهد داشت. در حال حاضر، خدمات آنها رایگان است، بنابراین کاربران از آنها استفاده می کنند و تولید کنندگان مراحل آزمایش را طی می کنند. در واقع در حال یادگیری کاربر ایرانی سالمونی هستند.
همه این مدلهای هوش مصنوعی پایگاههای اطلاعاتی کاملی ندارند، اگر بخواهیم سوالی در زمینه کشاورزی یا انرژی در ایران بپرسیم، نمیتواند پاسخ درستی به ما بدهد، زیرا دادههای بومی ما در آنجا جایی ندارند، اگر ما سعی کنیم داده های خودمان را جمع آوری کنیم. اگر چنین کنیم، سرمایه ملی خود را خواهیم داشت.
ما می توانیم هر وسیله ای را که بخواهیم بخریم، حتی وسایل ممنوعه.
وی در پاسخ به این سوال که آیا برای تامین تجهیزات مشکلی نداریم، گفت: در مورد تامین تجهیزات باید گفت که در دنیا هر وسیله ای که بخواهید می توانید خریداری کنید، حتی آنهایی که ممنوع هستند.
جهانگرد در قسمت قبلی کافه خبر با اشاره به اینکه در حال حاضر در رقابت با پلتفرم های جهانی در سمت بازنده هستیم، گفت: وی ادامه داد و در پاسخ به این سوال که چرا مردم به پلتفرم های داخلی بی اعتماد شدند، گفت: بحث از هم پاشیدگی اعتماد در استفاده از بسترهای داخلی موضوعی است که فراتر از بحث من از فناوری است و این گسست محصول است. از مولفه های بیشماری خارج از حوزه فناوری ماست و حاصل برخوردها در عرصه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشور است که در اینجا نمود پیدا می کند.
آنچه به نام امنیت و منفعت ملی به اشتباه تصمیم گرفته می شود عکس العمل دارد. ما می خواهیم امنیت را حفظ کنیم و از منافع خود دفاع کنیم، اما وقتی کاربر فرار می کند، برای ما هزینه دارد.
باید بدانیم که در هر صورت تصمیم گیری دیرهنگام به ضرر اقتصاد و امنیت ملی است.
ارتباطات ماهواره ای دایره حاکمیت را تضعیف می کند
آقای تکفا ادامه داد و در پاسخ به این سوال که پیامدهای رشد ارتباطات ماهواره ای برای ایران چه خواهد بود، گفت: در سال 1995 نظریه ای تحت عنوان GMPCS، سیستم جهانی ارتباطات شخصی در آن زمان در دنیای ارتباطات مطرح شد. ماهواره ها به فضا فرستاده شدند و گفته شد که از اواخر قرن گذشته می توان آنتن های موبایلی را در کره زمین با ماهواره تهیه کرد و در همان زمان موبایل های شبکه زمینی GSM نیز شروع به رشد کردند.
در سال 1999، ارتباطات زمینی GSM در اروپا 3 سنت در دقیقه و ارتباطات ماهواره ای 40 سنت هزینه داشت، اما در رقابت تجاری شکست خورد و در عرض یک سال تمام ماهواره های ساخته شده برای آن از اقتصاد خارج شدند.
اما 20 سال بعد، پروژه ایلان ماسک و پروژه مشابهی که ژاپن و انگلیس با هم ترویج کردند، بر کل سیاره سایه انداخت و شروع به ساختن شبکه ای کرد که اساس داده ها شد.
تا سال 1374 سیگنالینگ در مخابرات شامل دو شاخه با سیگنالینگ کامپیوتری بود که نام اول ATM و دومی IP و از سال 95 در مبادلات مخابراتی این دو با هم بودند. یکی بودند؛ از چه زمانی یکی می بینیم که امروزه در شبکه های مخابراتی مکالمات ما با تصویر و متن همه با یک کد ارسال می شود و تا آن سال به صورت جداگانه ارسال می شد.
وقتی این اتفاق افتاد ماهواره های اطراف زمین می توانستند هر اطلاعاتی را با یک کد IP ارسال کنند و فرآیند ارتباط به پروتکل IP تبدیل شد و امروز تمام ارتباطات دنیا پروتکل IP است در نتیجه ماهواره ارتباطی نیز اقتصادی شد.
اینگونه بود که پیامهای ماهوارهای اقتصادی شدند: ماهوارهها را میتوان نزدیکتر به زمین قرار داد و تلفنها قدرتمندتر و هوشمندتر شدند، و امروزه ایلان ماسک ادعا میکند که میتواند سیگنالهایی را به تلفنهای معمولی ارسال کند، البته این کمی اغراقآمیز است. اما اکنون گوشی های قدرتمندی ساخته می شوند که این توانایی را دارند
با این اتفاق دایره حاکمیت تضعیف می شود و مرز منافع کشورها تهدید می شود و ارتباط ما با شما در داخل ایران و در خیابان های تهران از مدارهای ایلان ماسک می گذرد و ارزانتر از مخابرات ماست روشن است که کاربران از آن استفاده می کنند.
وی در پاسخ به این سوال که استارلینک برای ارائه خدمات در ایران چه فرآیندی را باید طی کند، گفت: در سازمان جهانی مخابرات، دولت ها حق رای دارند و دولت ایران و هر کشوری بر حوزه فرکانس خود اختیار دارند. ایلان ماسک و استارلینک باید پروتکل را امضا کرده و بپذیرند تا بتوانند خدمات ارائه دهند، اما زمانی که ما را تحریم می کنند، علیه ما اقدام می کنند.
امروز وقتی به استارلینک آقای ایلان ماسک اطلاع داده می شود که رسیورهایش در ایران هستند و کار غیرقانونی انجام می دهد، می گوید من چیزی به ایران نفروخته ام و شخصی که رسیور را از کشورهای نزدیک به ایران آورده است، نمی فروشد. هر ارتباطی با ما پیدا کنید.”