هومان امیدی کارشناس اقتصادی در گفتگو با مانیبان با اشاره به اینکه آیا بودجه 1404 با واقعیت های اقتصادی منطبق است یا خیر، پاسخ داد: هر ساله شاهد کسری بودجه هستیم. ما هستیم امسال مجوز گرفته شد و برداشت از صندوق انجام خواهد شد. علاوه بر این، ما باید 200 جایزه رایگان از سال های گذشته صادر کنیم. ممکن است تا 70 درصد قابل قبول باشد، اما دولت تقریباً 30 درصد کسری بودجه خواهد داشت.
وی ادامه داد: وضعیت شرکت ها خوب نیست و درآمد مالیاتی دولت از شرکت ها تقریباً کمتر از گذشته خواهد بود بنابراین ممکن است این کسری بودجه تشدید شود. مشکل اصلی این است که دولت می تواند نفت بفروشد اما با شرایطی که داریم و با قیمت هایی که نفت می فروشیم قطعا پاسخگوی بودجه نیست و دولت کسری خواهد داشت.
عمیدی تصریح کرد: نکته بعدی این است که اگر تعاملات ما با دنیا مانند FATF و… تا حد زیادی حل شود، کسری کاهش پیدا می کند، اما اگر این اتفاق نیفتد و مجبور به فروش محصولات خود باشیم و انجام دهیم. اقدام نکنیم قطعا مشکل خواهیم داشت. دولت به دنبال حل مسئله FATF است زیرا می خواهد برخی از مشکلات خود را از جایی که نفت می فروشد حل کند. بنابراین دولت چاره ای جز افزایش قیمت بنزین ندارد اما با توجه به تبعات و آثار این موضوع به شدت بحث مقاومت و عدم افزایش قیمت بنزین مطرح می شود.
و افزود: یارانه ای که دولت به بنزین و سایر انرژی ها می دهد زیاد است. نارضایتی هایی که به صورت دوره ای رخ می دهد، بودجه منتفی نیست و تحت تأثیر قرار می گیرد. در حال حاضر چاره ای جز استفاده از ظرفیت های موجود نداریم و دولت به دلیل زیرساخت های آسیب دیده و تخریب شده در سال های اخیر نمی تواند مجدد سرمایه گذاری کند، زیرا بودجه دچار مشکل است. هر چه سرمایه گذاری مجدد در زیرساخت ها بیشتر به تعویق بیفتد، مشکلات در آینده جدی تر خواهد بود. قطعی برق در پاییز و زمستان رخ نداده است. دولت واقعاً در این موضوع تحت فشار است و گیر افتاده است و باید راه حلی بیابد.
عمیدی در خصوص اقداماتی که دولت باید انجام دهد، پاسخ داد: عاقلانه ترین راه این است که خلاف جهت دنیا شنا نکنیم. اگر مسائل سیاسی را به نقاط مثبت برسانیم و تعاملات را با حداقل چند کشور موثر در اقتصادمان بهبود دهیم، FATF را اصلاح کنیم و سوئیفت را باز کنیم، یکسری جریانهای نقدی وجود خواهد داشت که میتواند به ما کمک کند، اما این کار را نمیکنیم. که . ترامپ کمتر از سه هفته دیگر رسما کارش را شروع می کند، دلار هم 80 هزار تومان را رد کرد، به جای اینکه بگذاریم همه چیز نابود شود، این اتفاقات را بپذیریم که الان 30 درصد آبادانی مانده و 70 درصد ویران شده است و باید جلوی این را بگیریم. از دست دادن در اسرع وقت. این اتفاق باید سال ها پیش می افتاد، اما نشد و حالا دیگر دیر شده است.
وی افزود: اگر به مسائل اقتصادی و بین المللی نپردازیم قطعا هزینه ها بسیار بیشتر می شود. بیش از نیمی از گازی که استخراج می کنیم در زمان تولید نفت شعله ور می شود، زیرا فناوری آن را نداریم و به دلیل تحریم ها از بین می رود. اگر فناوریهای لازم را داشته باشیم، میتوانیم آن گاز را استخراج کنیم که مقدار بسیار مهمی است. باید حسابداری دقیق و درست انجام شود که این تحریم ها چقدر به ما آسیب زده است و ناهماهنگی هایی که به دلیل تحریم ها بر ما تحمیل شده است با یک سیاست درست تا حدودی قابل حل است.
عمیدی اضافه کرد: اگر توجه نکنیم و وضعیت به همین منوال بماند، هر روز نامتعادل تر می شویم. ما در زیرساخت های آب، برق، گاز و غیره سرمایه گذاری مجدد نمی کنیم. شبکه انتقال برق فرسوده است. در بحث گازرسانی به وضعیت اقتصادی جاهایی که گازرسانی می کنیم نگاه نکردیم، فقط لوله کشی گاز زدیم و بالای کوه لوله کشی کردیم. یک سری فرآیندها اتفاق افتاده و مدیریت وجود ندارد. آنچه مشکل ما را حل می کند رسیدن به نقطه توافق و تفاهم است. فشار را برداریم و نقدینگی وارد کشور شود و از سرمایه گذاری خارجی استفاده کنیم و سرمایه گذار جذب کنیم و از معتبرترین موسسات دنیا مثل بانک جهانی با بهره کم وام بگیریم و در کشور سرمایه گذاری کنیم.