بر اساس یک گزارش آنلاین، دانشمندان برزیلی پشه های اصلاح شده ژنتیکی را در محیط زیست رها می کنند تا با افزایش موارد تب دنگی در آن کشور مبارزه کنند.
به گزارش ایرنا، در دو ماه نخست امسال بیش از یک میلیون مورد ابتلا به ویروس دنگی در برزیل گزارش شده است. این 226 درصد بیشتر از موارد گزارش شده در مدت مشابه در سال 2023 است. در شهرهای مختلف برزیل وضعیت اضطراری وجود دارد. در ماه فوریه، ریودوژانیرو پس از ثبت بیش از 42000 مورد تب دنگی از ابتدای سال، وضعیت اضطراری بهداشت عمومی اعلام کرد.
مقامات بهداشتی برزیل در مواجهه با افزایش موارد دنگی، علاوه بر تولید واکسن، روشهای جایگزینی را برای کنترل این بیماری امتحان میکنند. این استراتژی ها شامل استفاده از پشه های اصلاح شده ژنتیکی است که توسط شرکت بیوتکنولوژی Oxitec پیشگام است.
این شرکت پشه های نر Aedes aegypti اصلاح شده ژنتیکی را پرورش می دهد، گونه ای که ویروس تب دنگی را به انسان منتقل می کند. پشه های تراریخته حامل ژنی هستند که نوزادان ماده را قبل از رسیدن به بلوغ از بین می برد. تب دنگی تنها از طریق نیش پشه ماده A. aegypti منتشر می شود، بنابراین رها کردن پشه های اصلاح شده در یک منطقه ممکن است به کاهش تعداد آفاتی که می توانند ویروس را به انسان منتقل کنند، کمک کند.
تخم های پشه نر اصلاح شده Oxitec با افزودن آب پشه جوان در جعبه های باز شده قرار می گیرند. پشههای A.aegypti معمولاً تخمهای خود را در آب راکد، مخصوصاً روی دیوارههای داخلی ظروف نگهدارنده آب مانند کاسه یا لاستیک میگذارند. به همین دلیل است که جعبه های Oxitec از آنچه در طبیعت اتفاق می افتد تقلید می کنند.
ناتالیا فریرا، مدیر عامل Oxitec در برزیل، گفت: “پشه های اصلاح شده چرخه درون این جعبه ها را ظرف 10 روز تکمیل می کنند تا زمانی که بزرگسالان ظاهر شوند. این رویکرد می تواند جمعیت پشه A. aegypti را تا 90 درصد در مناطقی که پشه های اصلاح شده ژنتیکی رها می شوند کاهش دهد. “
شرکت Oxitec پشه های اصلاح شده را در چندین شهر برزیل، از جمله سوسانو در ایالت سائوپائولو، جایی که وضعیت اضطراری تب دانگ در ماه فوریه اعلام شد، رها می کند.
برزیل اولین کشوری نیست که پشه های اصلاح شده ژنتیکی را پذیرفته است. در سال 2021، پشه های A.aegypti دستکاری شده ژنتیکی برای اولین بار در تلاش برای کاهش پشه های وحشی و بیماری زا در فلوریدا وارد ایالات متحده شدند.
دانشمندان عمداً پشهها را در برخی از نقاط جهان از جمله برزیل و بخشهایی از ایالات متحده با نوعی باکتری به نام Wolbachia آلوده کردند که توانایی پشهها در گسترش تب دنگی را کاهش میدهد.
نگرانیهایی وجود دارد که پشههای اصلاحشده ژنتیکی گاهی زنده میمانند و فرزندانی تولید میکنند که میتوانند ژنهای خود را به حشرات بومی منتقل کنند و عواقب ناشناختهای دارند. با این حال، تاکنون هیچ مدرکی مبنی بر آسیب رساندن به مردم وجود ندارد.
۵۸۵۸