به گزارش خبرگزاری بازتاب آنلاین به نقل از مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، سعیدرضا عاملی رئیس شورای گسترش و ارتقای علوم انسانی در افتتاحیه همایش ملی فلسفه فرهنگ که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد، ابتدا سه جنبه از چیستی فلسفه را مورد بحث قرار داد. وی از نظر فرهنگی گفت: اولاً از منظر اسلام باید بدانیم که الزامات زندگی چیست. و از منظر فلسفه ملاصدرا، این حرکت ذاتی در شکل گیری یک الزام نقش دارد.
وی ادامه داد: فرهنگ به مثابه «هست یا نیست» حوزه دوم است، زیرا در «هستی و نیستی» از کلیت هستی صحبت می کند و «هست و نیست» به معنای حضور اجتماعی است، ادراک کلی که هستی پدید می آید. «بودن یا نبودن» از نظر فرهنگ امری اجتماعی است و امری نسبی نیز محسوب می شود، بنابراین فرهنگ اجتماعی در ایران با فرهنگ مالزی، ترکیه و سایر کشورهای اسلامی متفاوت است.
عاملی با اشاره به زمان انبیا گفت: منبع اصلی فرهنگ در عصر پیامبران دین بود، اما پس از گذشت قرن ها که جوامع اسلامی در زندگی مدرن ادغام می شوند، منابع فرهنگ در دوران معاصر متفاوت است دو بیوم برای فرهنگ وجود دارد زیرا این یک اشتباه است که کسی اینترنت به آن به عنوان یک ابزار صرف فکر کنید. فضای مجازی در زندگی ما شکل گرفته است و همه زمینه های زندگی را در بر می گیرد و می تواند به عنوان یک اکوسیستم در نظر گرفته شود زیرا همه چیز از خرید و فروش گرفته تا ارتباطات عاطفی در آن رخ می دهد.
وی با بیان اینکه فضای دوم فضای اول را دریافت می کند، گفت: به عبارتی می توان گفت فضای دوم دارای موقعیت مکانی است. به عنوان مثال، سیستم موقعیت یابی گوشی اطلاعاتی را از محیط واقعی دریافت می کند و ما را راهنمایی می کند تا در فضای دومی که انجام می دهد به مقصد برسیم.
این استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه بسیاری از منابع اجتماعی شدن فرهنگ در فضای دوم به وجود می آید، تاکید کرد: رهبر معظم انقلاب تعبیر کردند که فضای مجازی مسلخ ارزش ها شده است چرا که بسیاری از جوانان در حال معاشرت هستند. اینترنت و یادگیری مجازی بنشینید کسانی که ذهنیتی کلیشه ای پیدا می کنند کمترین استفاده از مغز را دارند و از تصاویر ذهنی و کلیشه ای پیروی می کنند، بنابراین تبلیغات مذهبی روی آنها تأثیری ندارد. تبلیغات تجاری در غرب از رمز متقاعدسازی برای ایجاد یک انحصار فکری بر مخاطبان خود استفاده می کند.
وی 4 رویداد را حاصل دو فضای فرهنگی دانست و گفت: فردی که با هر دو پا روی زمین می ایستد و ذهنش در فضا است ماهیت دو گرایش را پیدا می کند زیرا همزمان در یک زیست فرهنگ بومی حضور دارد. Die Zeit در اتاق دیگری زندگی می کند. در این دو گرایش، هویتهای نامشخص پدید میآیند، هرچند که ویژگیهای هویتی، ثبات و تمایز است.
عاملی ادامه داد: هویت های مقاومت، هویت هایی هستند که تثبیت می شوند و بر یک علت تأکید دارند. 85 درصد اینترنت را تصاویر تشکیل می دهد و جهان تصویری است که طرز تفکری را در مخاطب برمی انگیزد. دسته دوم هویتهای ترکیبی هستند که میتوانند نامشخص باشند، دسته سوم هویتهای مشروعی هستند که به الگوهای زمانه توجه دارند و بر اساس مقتضیات زمان تکامل مییابند، مانند فعالان مجازی که بر اساس الگوهای زمانه عمل میکنند. زمان با پیشرفت روز پیش می رود.
وی با بیان اینکه «زمان» در فضای مجازی با «زمان» در فضای فیزیکی متفاوت است، گفت: اگر زمان و توزیع متفاوت است، مسلماً اگر بخواهیم موضوع را به صورت الف ببینیم، متفاوت است وجود متعالی، باید بگوییم که یک تغییر از حکومت سلسله مراتبی به حکومت افقی، از ندامت از حوادث به یک سیستم کنش هوشمند، تغییر از عدالت گفتمان عدالت به عدالت محقق و غیره است. یک تحقق
27215