bato-adv

بعدی- یکی یکی از مهمترین مباحث حقوق کیفری بحث علل موجه جرم است. در نتیجه نمی توان فرد را مجازات کرد.

بر اساس گزارش فردا، در واقع همان گونه که قانونگذار برخی از رفتارها را نهی کرده و آنها را جرم تعریف می کند، شرایطی را نیز پیش بینی می کند که در صورت وقوع رفتار مجرمانه، دیگر جرم نیست و مرتکب را نمی توان مجازات کرد. . یکی این یک دفاع مشروع به دلایل خوبی است.

طبق ماده 156 قانون مجازات اسلامی، شخصی برای دفاع از جان، مال، ناموس، مال یا آزادی خود یا دیگری مرتکب عملی می شود که از نظر قانون جرم محسوب می شود. با رعایت مراحل دفاع در برابر خطر یا حمله موجود یا قریب الوقوع، در صورت فراهم بودن شرایط مشروع دانستن دفاع، مجازاتی در نظر گرفته نمی شود.

در واقع قانونگذار به افراد جامعه این حق را می دهد که تحت شرایط خاصی از خود دفاع کنند. همانطور که گفته شد دفاع مشروع یکی یکی از دلایل موجه جرم؛ به عبارت دیگر، اگر فردی در دفاع مشروع مرتکب رفتاری شود که در حالت عادی جرم محسوب می شود (مانند قتل)، نمی توان گفت که مرتکب جرم شده و بنابراین مجازات نخواهد شد.

مثلاً اگر شخصی برای دفاع از خود شخص دیگری را بکشد، نمی توان او را به خاطر ارتکاب این قتل مجازات کرد، اما باید توجه داشت که هیچ دفاعی مشروع نیست. برای دفاع مشروع، شرایطی لازم است که با جزئیات بیشتری بررسی شود.

شرایط تحقق دفاع مشروع

قانونگذار حق دفاع شخص مورد حمله را رعایت کرده است، اما اعمال این حق بدون قید و شرط نیست.

در واقع هدف از دفاع، توقف مناسب تهاجم است و منظور از دفاع شخصی، رفتاری است که در شرایط عادی مجرمانه و قابل مجازات است. به همین دلیل، اجازه قانونگذار به ارتکاب جرم در مقام دفاع از خود را نباید توجیهی برای هجمه های غیرمنطقی دانست، بنابراین باید بدانیم که دفاع از خود مشروط به شرایطی است که نمی توان نادیده گرفت بلکه می تواند منجر شود به یک جنایت به مسئولیت کیفری و مدنی قانونگذار شرایط دفاع مشروع را در ماده 156 قانون مجازات اسلامی به شرح زیر برشمرد:

رفتار متعهدانه باید برای جلوگیری از پرخاشگری یا خطر ضروری باشد

بر این اساس، ارتکاب عمل مجرمانه به منظور جلوگیری از حمله در صورتی مشروع تلقی می شود که این تنها راه فرار باشد. در واقع اگر مدافع می توانسته به نحوی غیر از ارتکاب جرم از خطر دوری کند اما مرتکب جرم شده باشد، دفاع مجرم فرض می شود. مشروع نبودن دولت ممکن است اعلام کند که فرد مورد حمله حق دفاع از خود را ندارد.

به عبارت دیگر، وجود ضرورت در دفاع به این معناست که دفع تعرض تنها با ارتکاب جرم امکان پذیر است. ضمناً وقتی تجاوز تمام می شود، رفتار تلافی جویانه نسبت به مهاجم دفاعی نیست که تحت عنوان دفاع مشروع بررسی شود، چنین رفتاری نوعی انتقام است، مثلاً اگر شخصی با چاقو به دیگری حمله کند، مدافع می گیرد. چاقو از او گرفته شود و در نهایت اگر همان چاقو مهاجم را بکشد، رفتار او را نمی توان دفاع مشروع دانست، زیرا پس از گرفتن چاقو از مهاجم، دیگر خطری برای دفاع از خود وجود ندارد.

دفاع باید با حمله مطابقت داشته باشد

بر اساس شرط مذکور، شخص مورد تجاوز نباید شدیدتر از عمل مهاجم در موقعیت دفاعی مرتکب شود. بنابراین، اگر واکنش به حمله شدیدتر باشد، دفاع مشروعی نخواهد بود.

البته در این صورت می توان به اعمال شرایط اختصاری در حکم قائل شد زیرا طبق بند ۲. ماده 38 قانون مجازات اسلامی یکی شرایطی که قاضی ممکن است بر این اساس مجازات مرتکب را تخفیف دهد شامل شرایط و موقعیت های خاصی است که در ارتکاب جرم مؤثر است، مانند گفتار و رفتار تحریک آمیز قربانی.

خواه دفاع مبتنی بر شواهد معقول باشد یا ترس منطقی

در صورتی می توان دفاع را مشروع دانست که خطر یا حمله اتفاق افتاده باشد و واقعاً رخ داده باشد (به این معنی که خطر ابتدا به طور کامل تشخیص داده شود و سپس شخص در برابر آن دفاع کند) یا اگر خطر قریب الوقوع باشد و با شواهد و قراین شناخته شود. یعنی قصد تجاوز به بدن، جان، مال، مال، ناموس و آزادی خود یا دیگری باید به مرحله واقعی رسیده باشد.

در واقع دفاع باید مطمئن باشد که تخلف بر اساس ادله معقول صورت می گیرد، یعنی اگر شخصی شخص دیگری را لفظاً تهدید کند و این کافی باشد، شخص مورد نظر نمی تواند به عنوان دفاع به خود آسیب برساند، زیرا در این صورت وجود دارد. هیچ موقعیت دفاعی که بتوان تحت عنوان دفاع مشروع ارزیابی کرد.

اگر خطر قریب الوقوع است، دفاع فرد باید بر اساس شواهد منطقی یا ترس منطقی باشد. یعنی هر فرد منطقی و متعارفی در این شرایط باید به این نتیجه برسد که خطری او را تهدید می کند و برای فرار از آن خطر و آثار آن اقدام کند. در هر مورد، شرایط تعیین می کند که آیا خطر قریب الوقوع است یا خیر.

خطر و پرخاشگری ناشی از اقدام آگاهانه فرد یا تهاجم و دفاع او از دیگری نبوده است.

اگر شخصی با اقدامی که به دیگری برانگیخته شود، حمله کند، نمی تواند دفاع خود را در مقابل این حمله، دفاع مشروع بداند. بنابراین از آنجایی که این نوع دفاع نامشروع است، اگر در این دفاع، مهاجم را بکشد یا مجروح کند، مسئولیت رفتار او بر عهده او بوده و مجازات خواهد شد.

زیرا در این صورت با اقدام تحریک آمیز زمینه را برای آن حمله آماده کرد. مثلاً اگر شخصی با کتک زدن شخص دیگری را تحریک کند و این شخص با حمله عمدی تحریک شود و به او حمله کند، شخصی که در ابتدا حمله کرده و اکنون مورد حمله قرار می گیرد، این حمله را دفاع مشروع بداند.

بدون زمان نمی توان به نیروهای دولتی مراجعه کرد و یا مداخله آنها در دفع حمله و خطر مؤثر نخواهد بود.

پاسخ شخص به مهاجم با فرض امکان توسل به نیروهای دولتی دفاع مشروع محسوب نمی شود. بنابراین اگر فرد مورد حمله بتواند با کمک نیروی انتظامی خطر را دفع کند و حمله کند، دیگر حق دفع خطر یا حمله به خود را ندارد.

شرایط امکان دفاع در برابر مأمور دولتی

یکی یکی از شروط مشروع دانستن دفاع این است که حمله باید غیرقانونی و ناعادلانه باشد، بنابراین مقاومت در برابر مقامات حکومتی جایز نیست و طغیان محسوب می شود. بر اساس ماده 157 قانون مجازات اسلامی، مقاومت نیروهای انتظامی و سایر مقامات قضایی در حین انجام وظیفه، در صورتی که نیروها از حدود وظیفه خود فراتر رفته باشند، دفاع محسوب نمی‌شود و با توجه به قرائن موجود دفاع محسوب نمی‌شود. . ترس از اینکه اقدامات آنها منجر به قتل شود. حفظ آبرو و مال از تعرض و تعرض جایز است.

بنابراین، بر اساس ماده مذکور، دفاع در برابر مأمور دولتی در صورت احراز شرایط زیر مشروع است:

1- استعفای کارمند دولتی از وظیفه

2- وجود دلایل و شواهدی که فرد را بیم دهد که عملیات نیروهای مورد نظر منجر به قتل، جراحت یا تعرض به ناموس و مال شود.

رعایت رویه های دفاعی

مدافع باید با توجه به شدت و ضعف تهاجم و خطری که او را تهدید می کند قدم به قدم عکس العمل نشان دهد، یعنی اگر بتواند با فریاد زدن مهاجم را متوقف کند به این مقدار بسنده کند. البته کشف و اثبات این حالت در رفتار فردی که در مقام دفاعی مرتکب جرم می شود همیشه آسان نیست.

موضوع پرخاشگری در بحث دفاع از خود

برای اینکه رفتار مجرمانه تحت عنوان دفاع مشروع از تعقیب و مجازات معاف شود، دفاع باید در مقابل نوع حمله تعیین شده توسط قانونگذار باشد. این حملات در ماده 156 قانون مجازات اسلامی تصریح شده است. در ادامه بررسی خواهد شد.

این حملات باید به گونه ای رخ دهد که برای مدافع یا شخص ثالث خطر ایجاد کند. چنین حملاتی که مستلزم الزام به دفاع هستند، جنایتکارانه و عمدی هستند و حقوق بشر را هدف قرار می دهند.

دفاع شخصی: زمانی که بدن یا جان شخصی مورد حمله قرار می گیرد، ممکن است فرد در دفاع اقدام لازم را انجام دهد، مانند زمانی که فردی با سلاح به شخص دیگری حمله می کند و مدافع به این نتیجه می رسد که این امر بر اساس شواهد منطقی است. بدون دفاع، حمله او را می کشد، بنابراین او برای دفع حمله به مهاجم حمله می کند.

حرمت و دفاع از عفاف: منظور از عزت، عفت، حیثیت خانوادگی و اجتماعی و حرمت زن در خانواده و احترام به حریم آنها از نظر اخلاقی و دینی است، در واقع منظور از ناموس تجاوز به زن است. از آنجایی که این افراد متجاوز به عفت و عفت خانواده هستند، هرگونه رفتار اعم از دست زدن و آمیزش نامشروع، هتک حرمت محسوب می شود.

حفاظت از مال: مال هر چیزی است که ارزش مبادله ای داشته باشد و قابلیت تملک داشته باشد. تجاوز ممکن است به شکل تخریب یا استفاده از اموال بدون اجازه مالک باشد.

نقض آزادی شخصی: محدودیت یا محدودیت آزادی مانند دستگیری، زندان یا هر رفتاری که مانع حرکت انسان شود، نقض آزادی شخصی تلقی می شود.

دفاع از جان، مال، ناموس، مال و آزادی بدن دیگری در صورت وقوع یکی شرایط زیر مجاز است:

1- فرد مورد حمله باید از بستگان نزدیک مدافع باشد البته باید توجه داشت که مداخله دیگری نیز در این زمینه ضروری باشد. بنابراین، اگر فرد مورد حمله می تواند خطر را دفع کند، نزدیکان او نیز باید به این موضوع توجه کنند. آنها نمی توانند مداخله کنند و در صورت مداخله اقدامات آنها دفاع مشروع تلقی نمی شود.

2- مسئولیت دفاع از آن به عهده مدافع است.

3- شخصی که مورد حمله قرار می گیرد قادر به دفاع از خود نیست و درخواست کمک می کند و یا اگر نمی تواند کمک بخواهد شخص دیگری بدون نیاز به کمک می تواند از او دفاع کند.

قانونگذار در مقام دفاع از دیگری، تدابیر دفاعی را می‌تواند موجب صدمه یا ضرر به شخص ذینفع از معاضدت دیگری شود، و لذا به استناد ماده 510 قانون مجازات اسلامی، مدافع را از عواقب مجازات‌های قانونی معاف کرد. . مجازات اسلامي در ماده 510 قانون دفاع به شرح زير تنظيم شده است: اگر کسي براي نفع و کمک به ديگري، عملي را که براي حفظ مال، جان، مال يا ناموس او لازم است، انجام دهد و همان عمل موجب ضرر شود. یا در صورت رعایت قوانین آسیب ببیند. نکات نظارتی و ایمنی، تضمین نشده است

دفاع در برابر حملات فعلی و قریب الوقوع در صورت امکان فرار برای مدافع.

اگر شخصی در هنگام فرار از خطر در مقابل حمله از خود دفاع کند، آیا دفاع او مشروع است؟

اگر انسان قدرت دفع حمله و رفع خطر را نداشته باشد، راحت ترین راه فرار است و بهتر است آن را انتخاب کند; اما اگر به جای فرار متوقّف شود و به مهاجم آسیب برساند، در صورت احراز سایر شرایط دفاع، عمل او مشروع تلقی می شود، زیرا دفاع حق است، اما قانونگذار هرگز دستور فرار نداده است، بنابراین اگر مدافع به جای فرار، دفاع کند. در صورتی که شرایط دیگری نیز وجود داشته باشد، اقدام وی دفاع مشروع محسوب می شود.

کار دفاع مشروع

دفاع مشروع در صورتی که همه شرایط موجود باشد و عمل را جایز کند و مرتکب مسئولیت کیفری یا قانونی نداشته باشد یکی از دلایل موجه جرم است. در موارد دفاع مشروع، دیه از بیت المال پرداخت می شود، مگر در مورد دفاع از تجاوز به دیوانه، یعنی اگر دیوانه به شخصی حمله کند و مدافع به او آسیب برساند، دیه ساقط می شود. اگر دیوانه توانایی دفاع از خود را داشته باشد، دیه از بیت المال پرداخت می شود.

بر اساس ماده 15 قانون مسئولیت مدنی، شخصی که در مقام دفاع مشروع به متجاوز خسارت جسمی یا مالی وارد کند، مشروط بر اینکه ضرر متعارف و متناسب با دفاع باشد، مسئولیت خسارت را ندارد.

اگر مدافع در حین دفاع به شخص ثالثی آسیب برساند، باید خسارت وارده را جبران کند، اما در این صورت می تواند به مهاجم شکایت کند و خسارتی را که پرداخت کرده است از او بگیرد، زیرا علت خسارت عمل مهاجم است. .

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما