گزارش کردن مبنای تفکر و فرهنگ تبلیغی،عالم برجسته شبه قاره هند و پاکستان، مفسر قرآن، آیت الله شیخ محسن علی نجفی، از علمای برجسته پاکستان بود که عمر ممتاز خود را صرف آموختن، تبیین و نشر معارف قرآن کرد. و اهل بیت علیهم السلام.
به گزارش «شیعه نیوز»، آیت الله محسن علی نجفی (1943-2024) عالم، مفسر، مؤلف و مترجم معروفی است که چندین مدرسه علمیه را تأسیس کرد. او همچنین بنیانگذار سیستم آموزشی اسوه و بسیاری از کالج های خصوصی است و خدمات زیادی به شیعیان پاکستان ارائه کرده است. از خدمات ارزنده وی می توان به شبکه هادی در حوزه علمیه دانشگاه الکوثر اشاره کرد.
زندگی نامه آیت الله محسن علی نجفی به شرح زیر است:
آیت الله محسن علی نجفی در سال 1332 در 60 کیلومتری اسکاردوبالتستان در دهستان کهرمنگ در روستایی به نام مانتوخه به دنیا آمد. پدرش حسین جان از علمای این منطقه بود. محسن نجفی تحصیلات ابتدایی خود را نزد پدرش حسین جان آغاز کرد و در سن 14 سالگی پدرش فوت کرد و پس از مرگ وی نمرد. یکی تحصیلات خود را نزد علمای روستای خود به نام سید احمد موسوی ادامه داد. محسن نجفی در سال ۱۳۴۲ در مدرسه معارف اسلامی سنده شروع به تحصیل کرد و در مدت یک سال زبان اردو را نیز فرا گرفت. سپس به پنجاب سفر کرد و در دارالعلوم جعفریه خوشاب شاگرد مولانا محمد حسین شد. نجفی برای ادامه تحصیل به جمعیت المنتظهر لاهور رفت و نزد اساتیدی چون حسین بخش جرا و صفدر حسین نجفی مورد توجه قرار گرفت. در سال 1346 برای تحصیلات عالی به حوزه علمیه نجف رفت و نزد آیت الله خویی و شهید باقر صدر و دیگر اساتید آن حوزه به تحصیل علوم دینی پرداخت.
پس از روی کار آمدن دولت بعث در عراق و فشار بر مراکز مذهبی، عراق را به مقصد پاکستان ترک کرد و در اسلام آباد اقامت گزید و مدرسه ای به نام جامعه اهل بیت را تأسیس کرد.
آیت الله محسن علی نجفی در سال ۱۳۵۳ از حوزه علمیه نجف به پاکستان بازگشت و به تدریس فقه، اصول، تفسیر قرآن، فلسفه، کلام و اخلاق پرداخت.
این عالم برجسته پاکستانی همچنین نماینده آیت الله سیستانی در پاکستان و رئیس مجمع عالی اهل بیت(ع) پاکستان بود.
مرگ
آیت الله محسن نجفی در 19 دی وی در سال 1402 در پاکستان درگذشت و در دانشگاه الکوثر اسلام آباد به خاک سپرده شد. به مناسبت درگذشت محسن علی نجفی، برخی مراجع تقلید از جمله حضرت آیت الله العظمی خامنه ای، آیت الله العظمی سیستانی و آیت الله العظمی بشیر نجفی تسلیت گفتند.
آیت الله محسن علی نجفی کتاب های متعددی به زبان های عربی و اردو تألیف و منتشر کرد که برخی از آنها به شرح زیر است:
الکوثر فی التفسیر القرآن: تفسیری روان و ساده به زبان اردو، مشتمل بر 10 جلد. در اين تفسير ابتداي آيات را ترجمه و سپس به بيان الفاظ پرداخته و در نهايت به شأن نسب و مسائل اخلاقي و عقيدتي پرداخته است.
بلاغ القرآن: ترجمه و حاشیه قرآن به زبان اردو
النهج الساوی به معنای المولی و ولی (در عربی)
مطالعات ایدئولوژی تطبیقی (به زبان عربی)
مفهوم اسلامی رنج (در اردو)
فلسفه نماز (در اردو)
راهنمای اصول سازماندهی یک انقلاب و یک سازمان انقلابی (به زبان اردو)
خلاصه منطق المظفر (زبان عربی)
تخیص المعانی لطفتازانی (به عربی)
جمع آوری و حفظ قرآن (به زبان عربی)
فلسفه و مارکسیسم اسلامی (به اردو)
و چندین مقاله علمی چاپ شده در مجلات داخلی و بین المللی.
ترجمه ها
نجفی کتاب هایی را به زبان اردو ترجمه کرده است:
اقتصاد اسلامی
نگاه یک محقق به انقلاب حسین
دوستی از نگاه مردم بی گناه
مدارس اهل بیت: مجموعه ای از مدارس سراسر پاکستان به ریاست آیت الله محسن علی نجفی که تعداد آنها به 27 مدرسه می رسد. از این تعداد 18 مورد مختص آقایان و 9 مورد برای خواهران است و مهم ترین آنها جامعه اهل بیت و جماعت الکوثر است که در پایتخت پاکستان قرار دارد. دانشگاه الکوثر علاوه بر تدریس لمتین، رسائل، مکاسب، کفایتین و تدریس خارج از دانشکده دارای امکانات آموزشی نیز می باشد.
سیستم آموزشی پاکستان: این اداره یکی یکی از شعبه های تراست جابربن حیان است که زیر نظر محسن نجفی اداره می شد و از سال 1994 در مناطق مختلف پاکستان فعالیت می کند. 12 دانشکده، 4 دانشکده علوم انسانی، 2 دانشکده پیراپزشکی، 1 دانشکده IGSC و 58 مدرسه عصر (از ابتدایی تا دبیرستان) در این سامانه فعال هستند. از مهمترین آنها می توان به دانشکده اسوه اسلام آباد، دبیرستان و مدرسه حفظ قرآن بنت الهادی و دانشکده خواهران کوثر اسلام آباد اشاره کرد.
خدمات اجتماعی
آیت الله محسنعلی نجفی علاوه بر خدمات دانشگاهی، خدمات اجتماعی و رفاهی متعددی از جمله ساخت مساجد و مساجد، تلویزیون هادی، پروژه های مسکن ایتام و مستمندان را نیز ارائه کرده است.[۲۶] بنیاد حسینی متعهد به حمایت از زلزله زدگان و سیل زدگان، کمک به ازدواج نیازمندان، تامین بهداشت عمومی و ارائه خدمات اجتماعی برای آبرسانی به مناطق محروم است.