bato-adv

رژیم گیاهخواری یکی این یکی از الگوهای غذایی محبوب در جهان است که بر اساس مصرف غذاهای گیاهی از جمله میوه ها، سبزیجات، غلات، حبوبات، آجیل و دانه ها استوار است و به طور کلی شامل گوشت، ماهی یا سایر محصولات حیوانی نمی شود.

به گزارش همشهری آنلاین؛ این نوع تغذیه به دلایل مختلفی از جمله نگرانی های اخلاقی در مورد حقوق حیوانات، نگرانی های زیست محیطی و تمایل به بهبود سلامت فردی طرفداران زیادی دارد. تحقیقات علمی نشان داده است که رژیم گیاهخواری می تواند به کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی، دیابت نوع 2، فشار خون بالا و حتی برخی از انواع سرطان کمک کند. البته متخصصان تغذیه تاکید دارند که این رژیم باید به طور مناسب برنامه ریزی و تنظیم شود تا نیازهای اولیه بدن مانند پروتئین، آهن، ویتامین B12 و اسیدهای چرب امگا 3 را تامین کند.

ریحانه ملاحسینی کارشناس ارشد علوم تغذیه به همشهری آنلاین می گوید: افراد هنگام تعیین رژیم گیاهخواری اهداف متفاوتی دارند. به عنوان مثال، برخی از افراد به دلیل نگرانی های زیست محیطی گیاهخوار می شوند. این افراد هیچ گونه گوشتی نمی خورند، لبنیات یا تخم مرغ را لمس نمی کنند و حتی از محصولات چرمی استفاده نمی کنند. این در حالی است که برخی افراد برای بهبود و ارتقای سلامت خود گیاهخوار می شوند و باید به این افراد گفت که این تصور که رژیم گیاهخواری تضمین کننده سلامتی است، پایه علمی ندارد و قطعا توصیه نمی شود. به خصوص رژیم های سخت مانند وگانیسم.

حتی گیاهخواران نیز در معرض خطر هستند

انواع مختلفی از گیاهخواری وجود دارد و دسته های مختلفی از گیاهخواران وجود دارد. گیاهخواران و گیاهخواران. گیاهخواران از خوردن گوشت اجتناب می کنند، اما بسیاری از آنها خود را به محصولات حیوانی مانند شیر، ماست و تخم مرغ محدود نمی کنند و آنها را مصرف می کنند. با این حال، وگان ها نیز از خوردن محصولات حیوانی در رژیم غذایی خود اجتناب می کنند. ملاحسینی می گوید حتی گیاهخواران نیز با خطر کمبود مواد غذایی مواجه هستند. در مورد گیاهخوارانی که رژیم سخت دارند چطور؟

البته بر خلاف تصور بسیاری از مردم، گیاهخواری به نخوردن گوشت محدود نمی شود و همه افراد از رژیم غذایی سخت گیاهخواری پیروی نمی کنند. گیاهخواری انواع مختلفی دارد و علاقه مندان به آن بسته به موقعیت و دلایلشان. یکی از بین آنها انتخاب می کنند. گیاهخواری تخم مرغی، گیاهخواری لاکتو، گیاهخواری لاکتو و گیاهخواری، آفت خواری و گیاهخواری انعطاف پذیر (Flexitarianism) این نوع رژیم ها هستند که گیاهخواران بسته به شرایط جسمانی خود می توانند از آنها پیروی کنند.

رژیم گیاهخواری برای این افراد ممنوع است

توصیه متخصصان تغذیه این است که اگر فردی اصرار دارد که یک گیاهخوار اخلاقی باشد (مثلاً یک محیط بان سرسخت)، بهتر است در وهله اول رژیم گیاهخواری را انتخاب نکند. ملاحسینی می گوید و می افزاید: در این نوع تغذیه کمبود جدی در ریز و درشت مواد مغذی وجود دارد و این به سلامت فرد آسیب می زند. دوم اینکه حتما باید با متخصص تغذیه مشورت کرد تا به سلامتی آسیب نرساند.

این متخصص تغذیه ادامه می دهد: پیشنهاد بعدی ما انتخاب آفت خواری از بین رژیم هاست. زیرا در این رژیم مصرف ماهی و همچنین گیاهان مجاز است. Pescatarian بهترین نوع رژیم گیاهخواری است، اما ما هرگز گیاهخواری را توصیه نمی کنیم. حتی در بین برترین رژیم های غذایی جهان، گیاهخواری خالص به هیچ وجه مورد تایید نیست.

برخلاف نظر بسیاری از افرادی که فکر می کنند گیاهخواری به معنای تغذیه سالم است، متخصصان تغذیه تاکید می کنند که این رژیم برای همه مناسب نیست. ملاحسینی می گوید: ما هیچ نوع گروه گیاهخواری را توصیه نمی کنیم; کودکان، نوجوانان، زنان باردار و زنان شیرده. همچنین افرادی که به دلیل بیماری یا شرایط جسمانی از رژیم غذایی خاصی پیروی می کنند. به عنوان مثال، افراد مبتلا به نارسایی کلیوی یا بیماری کلیوی، یا افرادی که تحت عمل جراحی بزرگ قرار گرفته اند و نیاز به بهبود زخم و بازگشت وضعیت آنها به حالت عادی دارند.

آنها فکر می کنند گیاهخواری به معنای تغذیه سالم است

این متخصص تغذیه می گوید: صرف اینکه رژیم گیاهخواری است، لزوماً به معنای سالم بودن آن نیست. متأسفانه در جامعه این باور وجود دارد که اگر چیزی نام گیاهی دارد باید سالم، استاندارد و مفید باشد. مثلاً می گویند فلان مکمل گیاهی است. ایده مشابهی در مورد رژیم گیاهخواری وجود دارد، به همین دلیل است که بسیاری از افراد از نظر ذهنی به سمت این رژیم جذب می شوند.

به گفته ملاحسینی، بدن ما نیازهایی دارد که مواد مغذی گیاه به تنهایی نمی تواند آنها را تامین کند. ما قبلا یک هرم غذایی داشتیم. بشقاب های شام سالم در حال حاضر رایج است. در یک بشقاب شام سالم، تقریباً یک چهارم بشقاب باید حاوی پروتئین به خصوص پروتئین حیوانی باشد.

غذاها باید حاوی این 4 جزء باشند

ملاحسینی می گوید: اگر فردی از ما بخواهد که یک رژیم گیاهخواری استاندارد برایش تهیه کنیم، حتما به مکمل (قرص و …) نیاز دارد. زیرا اگر به او مکمل داده نشود یا رژیم گیاهخواری او به درستی تنظیم نشود، قطعا کمبود ریزمغذی هایی مانند آهن، روی، امگا 3 و B12 ایجاد می شود. منبع اصلی تامین این 4 قلم گوشت است که با مصرف سبزی نمی توان آن را به طور کامل تامین کرد. علاوه بر این، پروتئین های گیاهی نه در دسترس ما هستند و نه به اندازه کافی جذب می شوند تا نیازهای بدن ما را برطرف کنند.

وی می گوید: در کشورهای دیگر مکمل هایی برای گیاهخواران وجود دارد که حاوی تمام ویتامین های مورد نیاز بدن است اما در کشور ما باید تک تک مصرف شود.

این متخصص درباره افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای نیز توضیح می دهد: افرادی که بیماری های خاصی مانند نارسایی کلیه دارند یا بیماری های زمینه ای مانند دیابت و فشار خون بالا دارند، نمی توانند رژیم غذایی کاملا گیاهخواری را دنبال کنند. رژیم غذایی سالم حاوی پروتئین حیوانی به این افراد توصیه می شود.

عواقب رژیم های گیاهخواری

این متخصص تغذیه در مورد نتایج و عوارض رژیم غذایی کاملا گیاهخواری چنین می گوید: گیاهخواری می تواند منجر به کم خونی، بی حالی و خستگی، پوکی استخوان و بسیاری از مشکلات دیگر شود چرا که فرد را از ریزمغذی ها محروم می کند.

او می گوید: به عنوان یک متخصص تغذیه، توصیه من این است که گوشت قرمز را جایگزین گوشت سفید کنیم و به جای اینکه گیاهخوار شویم، سبزیجات و غذاهای گیاهی بیشتری را در رژیم غذایی خود بگنجانیم.

افراد ثروتمند بیشتر گیاهخوار هستند

این متخصص تغذیه به موضوع جالبی در مورد علاقه مندان به رژیم گیاهخواری توجه می کند و می گوید: افرادی که رژیم گیاهخواری را دنبال می کنند عموما در طبقات بالای اقتصادی جامعه هستند. زیرا این رژیم را بیشتر به خاطر اعتقادات محیطی خود انتخاب می کنند و مشکل اقتصادی ندارند. افراد تحت فشار اقتصادی نیز ناخواسته به گیاهخواری روی می آورند، اما این گیاهخواری اشتباه است. زیرا خرید بیشتر سبزیجات مورد نیاز در رژیم گیاهخواری گران است و افراد کم درآمد توانایی خرید آن را ندارند.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما