به گزارش مانیبان به نقل از ایلنا، برخی منابع خبری از احتمال اجرای طرح بنزین سه نرخی توسط دولت در ماه های آینده به دلیل محدودیت در سهمیه بندی بنزین آزاد (سه هزار تومان) خبر می دهند.
در روزهای اخیر و با آغاز یازدهمین ماه سال 1402 همزمان با اعمال اقساط ماهانه سوخت بر روی کارت سوخت خودرو، سهمیه بنزین آزاد (3000 تومان) از 150 لیتر به 100 لیتر کاهش یافت. اقدامی که موجب نگرانی مردم شد و طی روزهای گذشته بارها نمایندگان در تذکرات شفاهی خطاب به دولت به پیامدها و آثار آن و مشکلاتی که برای مردم ایجاد میکند اشاره کردند.
از سوی دیگر، بر اساس آنچه در رسانه های دولتی منتشر شده، دولت این اقدام را با هدف کاهش و جلوگیری از معضل قاچاق و کنترل سهمیه آزاد که در استان های جنوب شرقی انجام می شود، می داند.
که در یکی از این گزارش ها یکی وی به نقل از خبرگزاری های دولتی گفت: در شهرهای بزرگ مردم از این سهمیه 3000 تومانی استفاده نمی کنند و اکنون همه پمپ بنزین ها کارت رایگان دارند و مردم برای سوخت گیری مشکلی نخواهند داشت.
بنزین سه نرخی; چیزی که به ما نمی گویند!
اما جلوگیری از قاچاق سوخت تنها چیزی نیست که در پس این اقدام دولت پنهان شده است. مصرف سوخت در کشور در دو سال اخیر افزایش چشمگیری داشته و فراتر از انتظارات دولت بوده و باعث شده تا تامین سوخت با چالش هایی مواجه شود تا جایی که دولت مجبور به واردات سوخت در سال جاری شد. موضوعی که بارها از سوی مقامات مختلف حکومتی مطرح شد.
بر این اساس و برای مدیریت مصرف، در ماه های اخیر بارها شبهه هایی در خصوص قیمت سوخت به ویژه در رسانه ها و کارشناسان و یا در فضای مجازی مطرح و از سوی دولت ها تکذیب شده است.
اما آنچه شنیده می شود این است که دولت قصد دارد قیمت بنزین را به سه سطح افزایش دهد. بر اساس این شنیده ها، آنچه کارشناسان و مسئولان دولتی در بهار خلاصه کردند این بود که دولت قصد دارد از تکرار این تجربه جلوگیری کند. آبان 98 و ایجاد نگرانی در بین مردم، قصد صرفه جویی 60 میلیون لیتری بنزین یارانه ای (1500 تومان) را دارد، اما محدودیت حجم (از 150 لیتر تا 100 لیتر) و محدودیت زمانی برای مدت نگهداری (از 9 ماه تا 6 ماه) میزان مصرف بنزین را تا 3000 تومان مدیریت و کاهش دهید.
اما برنامه ریزی دولت برای مدیریت مصرف سوخت در کشور به همین جا ختم نمی شود، پس از دو اقدام حفظ سهمیه بنزین و محدودیت بنزین 3000 تومانی، دولت قصد دارد مصرف بنزین را بالاتر از سهمیه (مجموع یارانه و رایگان) افزایش دهد. با نرخ 3000 تومان، سومین نرخ عرضه گران تر را برای مصرف کنندگان بالا ایجاد می کند.
همان طور که شنیده شد، جمع بندی دولت در فصل بهار این بود که بنزین درجه سه با قیمت هر لیتر 8 هزار تومان عرضه شود تا مصرف کنندگانی که بیش از سهمیه یارانه و سهمیه آزاد در نظر گرفته شده برای هر خودرو مصرف کرده اند، مازاد آن را در قیمت هر خودرو مصرف کنند. نرخ 8000 تومان برای تهیه.
گام دوم چه زمانی اجرا می شود؟
با وجود گذشت حدود 8 تا 9 ماه (خرداد 1402) از زمان بحث تغییر سهمیه بنزین آزاد و عرضه بنزین درجه سه، اخیراً دولت اولین گام این طرح یعنی محدودیت مصرف بنزین به 3000 تومان را اجرا کرده است که بدون نیاز به قبل و اطلاعیه رسمی دولت
حال باید دید گذر زمان نظر دولت را در مورد عرضه بنزین درجه سه در ماه های اخیر تغییر داده است یا خیر؟ آیا دولت به طور کلی از بنزین سه نرخی منصرف شده و صرفاً با اتکا به سیاست های کنترلی برای مدیریت مصرف بنزین در کشور تلاش خواهد کرد یا پس از گذشت زمان از اجرای گام اول و حل و فصل وضعیت؟ آیا دولت به سمت اجرای گام دوم حرکت خواهد کرد؟
اثرات گرانی بنزین بر معیشت مردم و سرمایه اجتماعی دولت و مجلس
یکی یکی از نگرانی هایی که در این زمینه مطرح می شود، تأثیرات اعمال این طرح بر افکار عمومی و میزان مشارکت مردم در آستانه انتخابات مجلس دوازدهم است. اما نباید فراموش کرد که با پایان سال 1402 و آغاز سال جدید، دولت در آستانه چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری قرار خواهد گرفت، اتفاقی که ممکن است اجرای این طرح را برای یک سال و چند ماه متوقف کند. اینکه دولت بتواند با خیال راحت انتخابات 1404 را پشت سر بگذارد. زیرا کمتر کسی در کشور است که از تاثیرات افزایش قیمت بنزین بر معیشت مردم بی خبر باشد و شاید دولت که با حذف ارز 4200 تومانی و اجرای نه چندان مطلوب مصوبه سال گذشته او فشار قابل توجهی بر معیشت و سفره مردم وارد کرد و فکر نمی کرد ایجاد موج جدید تورم در کشور و به خطر افتادن بیشتر شانس خود در انتخابات 1404 به صلاح او باشد.
با این حال باید منتظر ماند و دید که مسئولان دولتی در ماه های آینده چه تصمیماتی در خصوص بحث سوخت خواهند گرفت، تصمیماتی که ممکن است تاثیرات محسوسی بر سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری آینده داشته باشد، مانند تصمیم فعلی برای کاهش سهمیه سوخت.بنزین. از 3000 تومب احتمالاً سرنوشت انتخابات 11 را تحت تأثیر قرار خواهد داد اسفند بی تاثیر نخواهد بود.