به گزارش پی ام آپ، یک اقتصاددان به تاثیر آزادسازی داراییهای ایران در کره جنوبی بر نرخ دلار پرداخته و بیان کرده است که بانک مرکزی با منابعی که در اختیار دارد، می تواند در حدودی بازار را کنترل کند و در کوتاه مدت می توان انتظار داشت که نرخ ارز اندکی کاهش یابد و قیمت دلار کمی پایینتر از نرخ ۵۰ هزار تومان نوسان کند.
آزادسازی منابع ارزی مسدودشده ایران در کره جنوبی در هفتههای اخیر به شدت مورد توجه رسانههای داخلی و خارجی قرار گرفته است. اخیرا، خبرگزاری رویترز گزارش کرد که ۶ میلیارد دلار از اموال بلوکه شده ایران به بانکهای دوحه منتقل شدهاند که تاثیر مثبتی بر بازار ارز داشته و نرخ دلار به مقداری کاهش یافته است.
اگرچه بعضی افراد با تاثیر این اتفاق بر بازار ارز مخالفت کردهاند و معتقدند که بازار ارز از پیش این خبر را به اصطلاح پیشخور کرده است، اما دیدگاه بعضی دیگر اقتصاددانان به تاثیر مثبت آزادسازی منابع ارزی مسدودشده ایران، برندهای کره جنوبی و بازار ارز به طور کلی اشاره دارد. اما چقدر میتوان انتظار داشت که روند کاهش قیمت دلار ادامهدار شود و آیا آزادسازی ۶ میلیارد دلار توانایی تاثیرگذاری بر بازار ارز را دارد، به بررسی و برداشتهای بیشتر نیاز دارد.
آزادسازی منابع ارزی ایران چه تاثیری بر بازار ارز خواهد داشت؟ شاهد بودیم که با انتشار این خبر قیمت دلار کاهش یافت و برخی پیش بینی ها حاکی از کاهش قیمت دلار است. آیا شما با این پیش بینی ها مخالف هستید؟
در حال حاضر، بازار ارز با خبر آزادسازی ۶ میلیارد دلار از ماههای قبل آشنا بوده و اثرات آن را در ابتداییترین حالتش تجربه کرده است. بنابراین نمیتوان انتظار داشت که این خبر تاثیر ویژهای داشته باشد، چرا که فعالان بازار ارز با پیشبینی این اتفاق، در رفتار خود در بازار قبل از اعلام خبر این موضوع را در نظر گرفتهاند. در نتیجه، بیشتر اثر این خبر بر صورت روانی بازار خواهد بود و به ثبات قیمت دلار کمک خواهد کرد.
در چارچوب آزادسازی ۶ میلیارد دلار، بانک مرکزی میتواند برخی اقدامات را برای حفظ ثبات بازار انجام دهد. به عنوان مثال، با فروش ارزهای ریز، بازیابی نقدینگی و رفع نوسانات بازاری که ممکن است با خبر آزادسازی ایجاد شده باشد، میتوان به دنبال حفظ ثبات بازار ارز بود. همچنین، بانک مرکزی میتواند با مدیریت صحیح نرخ سود به نرخ بهرهبری اقتصاد جلوگیری کند تا نرخ تورم افزایش نیابد و باعث واردات بیشتر نشود.
اگر بانک مرکزی پیشبینی میکند که حملات سفتهبازی در بازار اتفاق میافتد، میتواند با این منابعی که در اختیار دارد، مقداری از بازار را کنترل کند، اما کاری که بانک مرکزی نباید انجام دهد این است که با صرافی نرخ ارز را ثابت کند. نرخ دائمی سیستم تعرفه در میان مدت با توجه به تورمی که در اقتصاد وجود دارد، این سیاست ممکن است چندان مهم نباشد، بنابراین توصیه می شود بانک مرکزی از یک سیستم پولی مترقی پیروی کند، یعنی نرخ ارز به اندازه تورم تعدیل نشود. . نرخ، اما به تدریج کمتر از نرخ تورم است. زیرا زمانی می توان از تثبیت نرخ ارز صحبت کرد که نرخ تورم کنترل شده باشد. بنابراین زمانی که تورم هنوز متوقف نشده است، به نظر می رسد تثبیت نرخ ارز مانند فنر است. یعنی در شرایطی که اقتصاد با تورم 30 درصدی همراه است، نباید برای ثابت نگه داشتن نرخ ارز تلاش کرد وگرنه در بهار امسال ممکن است در نهایت جهش کند و دوباره با شوک نرخ ارز مواجه شود. بنابراین توصیه ای که می توان به بانک مرکزی کرد این است که اجازه دهد نرخ ارز کمی کمتر از نرخ تورم تعدیل شود، در غیر این صورت در این شرایط منابع ارزی صرفا صرف ارز و تنظیم بازار می شود. و این منابع را نمی توان به نیازهای دیگر اختصاص داد. از سوی دیگر باید توجه داشت که این 6 میلیارد دلار پایانی دارد و اگر اقدامات لازم انجام نشود بهار باز می شود و نرخ ارز سر به فلک می کشد.
به عنوان آخرین سوال پیش بینی شما از قیمت دلار در روزهای آینده چیست؟
بانک مرکزی درحال حاضر منابع لازم برای کنترل بازار را دارد؛ اما به نظر میرسد به جای استفاده از یک سیستم دفاعی فعال، میخواهد با بستن یک نرخ ثابت برای ارز، بازار بهصورت تثبیت شدهای کار کند. البته این روش درحال حاضر بهصورت مؤثری عمل میکند، اما تمامی منابع نهایتاً به پایان خواهند رسید و بهعلت این خطر، نمیتوان برای همیشه روی آن حساب کرد.
در کوتاه مدت، یک تغییر واضح در بازار قابل مشاهده نیست؛ بنابراین، بین یک تا دو هفتهی آینده، هیچ تغییر مهمی انتظار نداریم. احتمالاً نرخ ارز در کوتاه مدت کمی کاهش پیدا میکند و نرخ دلار کمی پایینتر از ۵۰ هزار تومان نوسان بیشتری نخواهد داشت.