ماجراهای یک وزیر اقتصاد
وزیر اقتصاد از وضعیت مطلوب ایران در حوزه بدهی خارجی خبر داد و گفت: وضعیت دولت ما از نظر بدهی بهتر از آمریکا، ژاپن، ایتالیا و هفت کشور دیگر است. اظهاراتی که این سوال را مطرح می کند که آیا وزیر امور اقتصادی هیچ شناختی از اقتصاد ندارد؟
این اولین بار نیست که دولت رئیس جمهور کاهش بدهی خارجی ایران را یک دستاورد بزرگ می داند و آن را به یک رویداد رسانه ای تبدیل می کند. در سال 1401 تیم رسانه ای دولت سیزدهم به کاهش بدهی خارجی ایران اشاره کرد و آن را دستاورد آن دولت دانست. علیرغم اینکه کاهش بدهی خارجی ایران دستاوردی نیست و دولت رئیس جمهور نیز لزوماً در کاهش آن نقشی نداشته است. چنین مشکلی نتیجه افزایش تحریم ها است و منجر به کاهش تعداد کشورهایی که می توانند با ایران روابط برقرار کنند و سهم ایران در نهادهای جهانی کاهش یافته است.
بدهی خارجی ایران خوب است یا بد؟
احسان خاندوزی وزیر اقتصاد در حاشیه جلسه هیات دولت به کاهش بدهی ایران اشاره کرد و گفت: نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی در بسیاری از کشورها بسیار بالاست به عنوان مثال در ایتالیا این نسبت 145 درصد است. در آمریکا تقریبا 129 درصد و در ژاپن 264 درصد است.» وزیر جوان کابینه رئیسی همچنین به آمار کشورهای منطقه اشاره کرد و گفت: کشورهای همسایه ما هم این نسبت را دارند. به عنوان مثال، در مصر و اردن بیش از 80 درصد، در قطر 47 درصد، در عراق 43 درصد، در امارات متحده عربی 38 درصد، در ترکیه 32 درصد و در عربستان سعودی 30 درصد است. این میزان در ایران هم اکنون 29 درصد است که نشان از وضعیت مطلوب ایران نسبت به سایر کشورها دارد.
این اظهارات عجیب وزیر چند سوال مهم را مطرح می کند. سوال اول این است که آیا دولت نامطلوب است که کاهش آنها را یک دستاورد مهم اقتصادی برای خود بداند؟ کشورهای مختلف تجربیات متفاوتی با بدهی خارجی دارند. برخی از کشورها مانند آمریکا و ژاپن از وام های خارجی برای توسعه اقتصاد خود بهره مند شده اند. برخی دیگر مانند برزیل و آرژانتین در بازپرداخت وام خود با مشکل مواجه شده اند و این مشکل اعتراضات گسترده ای را در این کشورها به دنبال داشته است. به عبارت دیگر، کشورهای توسعه یافته سهم بیشتری از تسهیلات جهانی دارند و خودشان از آن برای تحریک رشد اقتصادی استفاده می کنند، از سوی دیگر، اقتصادهای بحران زده معمولاً به سمت تسهیلات جهانی حرکت نمی کنند یا شامل آن نمی شوند، بلکه نگاهی است. گزارشهای سال گذشته نشان میدهد که کشورهای قدرتمند اقتصادی همواره در صدر فهرست بدهکاران خارجی قرار دارند.
چرا بدهی خارجی کاهش یافته است؟
سوال دوم این است که چرا بدهی خارجی ایران کاهش یافته است؟ نتیجه یک کلمه است؛ تحریم ها. تحریم های اقتصادی در سال های اخیر تشدید شده و دایره ارتباط ایران با سایر کشورها به طور فزاینده ای محدود شده است. به عبارت دیگر می توان گفت کاهش بدهی خارجی ایران یک امر یا تصمیم داوطلبانه این یا آن دولت نبوده است. بلکه شرایط به گونه ای پیش رفت که کشورهای خارجی دیگر فرصت زیادی برای سرمایه گذاری در ایران و اعطای خط اعتباری به کشور نداشتند.
از سوی دیگر، قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF باعث شده که ایران نتواند از تسهیلات خارجی بهره مند شود و در شرایطی که ایران نتوانسته است تسهیلات خارجی جدید دریافت کند البته بدهی خارجی ایران نیز کاهش یافته است. بنابراین، کاهش بدهی خارجی به وضوح دغدغه ایران نبود. قرار بود در سال 2018 و همزمان با شیوع ویروس کرونا، صندوق بینالمللی پول 50 میلیارد دلار تسهیلات به کشورهای مختلف اختصاص دهد، اما رئیس کل بانک مرکزی در نامهای نوشت که قرار است 5 میلیارد دلار تسهیلات دریافت کند. از آن صندوق ناموفق بود.
ایران به امکانات خارجی نیاز ندارد؟
آیا ایران به امکانات خارجی نیاز ندارد؟ حتما لازمه اقتصاد ایران در یک دهه گذشته رشد اقتصادی صفر درصدی را تجربه کرده است. این نشان دهنده رشد صفر درصد است، در حالی که موتور اقتصادی ایران برای چرخش به هشت درصد رشد نیاز دارد و لازمه دستیابی به این رشد، جذب سرمایه داخلی و خارجی است. از سال 1997 و همزمان با خروج دونالد ترامپ از برجام، دایره تحریم ها علیه ایران تنگ شده و فرصت های جذب سرمایه گذاری خارجی در ایران کمتر از همیشه شده است. در این سال ها نه تنها سرمایه گذاری خارجی در ایران متوقف شد، بلکه حتی چین و روسیه، دو شریک استراتژیک ایران، به طور موقت خرید نفت از ایران را متوقف کردند و ورود دلارهای نفتی به ایران موقتا غیرممکن شد. شرایط سیاسی و اجتماعی داخل کشور نه تنها در حفظ سرمایه داخلی موفق بوده، بلکه آمارها نشان می دهد سالانه 10 میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج می شود. در این شرایط اقتصاد ایران در یک دور باطل گیر کرده و تنها راه برون رفت از بن بست کنونی جذب سرمایه های جدید است و احتمالا اخذ وام های خارجی می تواند راه حل خوبی در این شرایط باشد. به خصوص که کارشناسان اقتصادی تصور می کنند کشورهایی که اقتصاد پویا دارند بدهی خارجی می گیرند و در نتیجه رشد اقتصادی خود را بهبود می بخشند. حالا معلوم نیست در چنین شرایطی چرا باید وزیر امور اقتصادی به کاهش بدهی خارجی افتخار کند.
۲۳۳۰۲