روزنامه هم میهن در گزارشی نوشت؛
در میان اخبار مربوط به صلاحیت نامزدهای مجلس دوازدهم شاید خبری مانند رد صلاحیت سیدمحمود علوی وزیر سابق اطلاعات با حواشی و واکنش ها نباشد. نبود. البته کنار گذاشتن چهره های شناخته شده سیاسی از عرصه انتخابات موضوع جدیدی نیست و در دهه اخیر بی سابقه بوده است. اما از آنجایی که علوی علاوه بر فعالیت هایش هشت سال وزیر اطلاعات بوده و به عنوان یک چهره اطلاعاتی و امنیتی شناخته می شود، فقدان صلاحیت ها اما و اگرهای زیادی را به همراه داشته است. بنابراین در انتخابات آتی، عدم احراز صلاحیت بیش از سایر نامزدها مورد توجه قرار گرفت. در مقطعی نه چندان دور از طنز که خودش در تایید یا رد صلاحیت نامزدهای انتخابات گذشته نقش داشت، حالا چطور می شود ارشدترین مقام وزارت اطلاعات را به دلیل رد صلاحیتش از انتخابات مجلس کنار گذاشت؟
به گفته وزیر سابق اطلاعات/ جمشید شارمد، وقتی در چابهار چشم باز کرد و متوجه شد که مورد حمله قرار گرفته است، خطرناک ترین و غیرمنتظره ترین دوران امنیتی کشور بود.
رد صلاحیتی که واکنش نشان داد/ محمود علوی با 8 سال سابقه در وزارت اطلاعات، 4 دوره نمایندگی در مجلس، 2 دوره نمایندگی در مجلس خبرگان رهبری و… چگونه نتوانست پذیرش بگیرد؟
محمود علوی کیست؟
سید محمود علوی اگرچه از سال 92 و انتصابش به عنوان وزیر اطلاعات برای عموم مردم شناخته شده بود، اما حضور وی در عرصه سیاست به اوایل انقلاب و سال 59 برمی گردد. در سال 59 برای اولین بار نامزد انتخابات مجلس شد. وزیر سابق اطلاعات در چهار دوره شورای اسلامی در گذشته حضور داشته است. در دوره های اول، دوم، چهارم و پنجم نماینده حوزه انتخابیه لارستان و سپس لامرد (استان فارس) بود. وی دو دوره در مجلس خبرگان رهبری شرکت کرد و در هر دو دوره در انتخابات حوزه تهران شرکت کرد. سید محمود علوی بیست و پنجم مرداد در سال ۱۳۷۹ به ریاست سازمان عقیدتی سیاسی و نماینده ولی فقیه در ارتش جمهوری اسلامی ایران منصوب شد و تا سال ۱۳۸۷ این سمت را حفظ کرد.
در آغاز دولت یازدهم ، آلاوی کرسی را به دست گرفت یکی یکی از وزارتخانه های مهم کشور شد و وزیر اطلاعات شد. این مشکل در سطوح مختلف سیاسی تایید شده است که در همه دولت ها گزینه های پیشنهادی برای تکمیل وزارتخانه های دفاع، امور خارجه و اطلاعات پس از تایید رهبری برای اخذ رای اعتماد به مجلس ارائه می شود. محمود علوی تنها وزیر اطلاعات پس از علی فلاحیان (وزیر اطلاعات در دولت های مرحوم هاشمیر رفسنجانی) بود که در دو دولت متوالی این سمت را برعهده داشت. ماجرای خدمت محمود علوی در سازمانی که به صورت قانونی اداره اطلاعات و امنیت کشور را بر عهده دارد و به سازمان اطلاعات مادر معروف است، بیش از هر داستان دیگری موجب تعجب وی از رد صلاحیت شد. همچنین محمود علوی هم اکنون به عنوان نماینده مجلس خبرگان رهبری مشغول به کار است و جایگاه این مجلس در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز مشخص است.
اختیارات وزیر اطلاعات
این اولین بار نیست که سیدمحمود علوی از یک انتخابات رد صلاحیت می شود. علوی در سال ۱۳۸۷ به مجلس خبرگان رهبری پیوست اما با ثبت نام برای شرکت در انتخابات مجلس نهم (۱۳۹۸) رد صلاحیت شد. صلاحیت علویان برای انتخابات میان دوره ای مجلس در سال 92 نیز تایید نشد. در همان سال، محمود علوی از سوی شورای نگهبان صلاحیت شرکت در دوره قانونگذاری را به عنوان کاندیدای انتخاباتی نداشت، اما چند ماه بعد به عنوان وزیر اطلاعات از شورای نگهبان رای اعتماد گرفت. این رد صلاحیت ها و مسئولیت در مهم ترین سرویس مخفی کشور زمانی زیر سوال رفت که علوی گفت در انتخابات سال 90 به دلیلی که با تمام مسئولیت های قبلی و بعدی او در تضاد بود رد صلاحیت شد. علویان در اسفند وی در سال 1390 در گفت و گو با خبرنگار ایلنا علت رد صلاحیت خود را اینگونه اعلام کرد: در نامه ای که دریافت کردم به استناد بند 1 ماده 28 ق.م. قانون اساسی «نظام را رد صلاحیت می کند» طبیعتاً این سؤال پیش می آید که اگر علوی قبل از این انتخابات چنین شرایطی داشت چگونه می توانست به عنوان نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش با اختیارات ارتش عمل کند. رهبر؟اگر این نقص تعهد عملی قبلاً در سال 90 وجود داشت، چگونه فردی که به این دلیل از روند انتخابات کنار گذاشته شده بود، می توانست رهبری وزارت اطلاعات را بر عهده بگیرد؟ وزارت اطلاعات اجتهاد است، روحانیون زیادی هستند که به ساختار حاکمیت علاقه دارند، اما آیا ممکن است مجتهد به دین مبین اسلام التزام عملی نداشته باشد؟ سوابق علوی و وظایف مهمی که بر عهده وی گذاشته شده با محرومیت های عضویت در شورای اسلامی همخوانی ندارد.
نباید با صندوق انتخابات قهر کرد
همزمان با رد کاندیداتوری علوی برای انتخابات مجلس، مصاحبه چند روز پیش وی با خبرگزاری حامی دولت ایرنا منتشر می شود. همچنین مصاحبه ای با رویکرد تبلیغاتی است که از قضا از هرگونه خشونت با صندوق رای صریحا انتقاد می کند. همانطور که در این گفت و گو اشاره شد، سید محمود علوی را می توان در مسجدی در منطقه حکیمیه تهران پیدا کرد. طبق گفته های خودش، حالا که دوره ریاستش به پایان رسیده است، مثلاً در دوران غیبتش از سیاست در مجلس سوم و ششم، به تدریس و بحث بازگشته است. علوی بخش مهمی از سخنان خود را به انتخابات 20 اسفند و اقدامات وزارت اطلاعات در فاصله سال های 1392 تا 1400 اختصاص داد.بخش هایی از صحبت های دو ساعت و نیم علوی به ویژه در مورد گرانی بنزین و شرکت در انتخابات برای خبرگزاری دولت رئیسی جذاب بودند.
علوی درباره حضور در انتخابات میگوید: «بالاخره عدهای غمگین و عصبانی هستند و میخواهند با شرکت نکردن ناراحتی خود را ابراز کنند.» باید به آنها بفهمانیم که راه رسیدن به این امر دخالت نیست، بلکه دخالت کند ما باید به آنها بگوییم که از چه چیزی ناراحت هستید که به فساد اقتصادی رسیدگی نمی شود. به کاندیداها نگاه کنید، به گزینه بیشتر مبارزه با فساد رای دهید و آن را به مجلس بفرستید [وقتی] اگر فساد دیدی صدایت را بلند کن. ما باید مردم را به صحنه بیاوریم و ببینیم کدام یک از کاندیداها به اهداف آنها نزدیکتر است و به آنها رای دهند. شما باید نظر، اعتراض، درخواست یا انتخاب خود را با رای دادن بیان کنید نه با رای ندادن. در نهایت، رای ندادن به نفع کسانی است که شما دوست ندارید، اما متاسفانه رسانه ها آن را گزارش نمی کنند.
وزیر اطلاعات دولت روحانی در بخشی دیگر از این گفت و گو به اقدامات اطلاعاتی و امنیتی در دوران مسئولیت خود نیز اشاره کرد. بخشی از این گفتگو به دستگیری و بازگرداندن جمشید شرمهد به ایران اختصاص دارد. علوی در بخشی دیگر از این گفت و گو به برخی اقدامات وزارت اطلاعات دولت دوازدهم برای کاهش نارضایتی ها با ارائه برخی کالاها مانند لاستیک کامیون و چرخ دستی اشاره کرد. این قسمت از سخنان علوی بر این اساس بود که وزارت اطلاعات در زمان او توجه ویژه ای به رفع عوامل نارضایتی به ویژه مسائل صنفی داشت. آخرین جمله وی نیز به موضوع گرانی بنزین در سال 2018 می پردازد.علوی گفت: حتی اگر در سال 2018 طبق اخطار ما باشد. [در خصوص مسئله بنزین] دولت توجه کرده بود و دیگر با این مشکلات و سؤالات مواجه نمیشویم.»
علوی در خصوص تفکر سیاسی خود نیز گفت: من در هر دو انتخابات به صورت مستقل ثبت نام کردم چون هرگز عضو جریان سیاسی نبودم، هرچند همیشه با جریان اصولگرایی و به خصوص جریان اصولگرایی دهه 60 مرتبط بودم. بر این است که پایبندی به ارزش های اخلاقی و مسائل دینی است. من هنوز هم همین روش را دارم و به آن افتخار می کنم. اما به نظر من آنچه امروز بنیادگرایی تلقی می شود دیگر مانند دهه 60 نیست، زیرا در رفتارشان، خلاف شرع، خلاف اخلاق، تهمت، تهمت، دروغ، توهین، تهمت، ترور شخصیت راه خود را پیدا کرده است. و این موارد مربوط به انقلاب و مضامین «شریعت ما (و اصولگرایی ما) ناسازگار است».
سرنوشت علوی در انتخابات آینده چگونه خواهد بود؟
سیدمحمود علوی نماینده مجلس خبرگان رهبری است اما صلاحیت وی برای حضور در انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی تایید نشده است. البته هنوز مشخص نیست که وی چه صلاحیتی برای انتخابات مجلس خبرگان رهبری خواهد داشت. اگرچه سه بار صلاحیت علوی برای شرکت در انتخابات مجلس تایید نشد، اما او به مدت هشت سال ریاست وزارت اصلی امنیت کشور را بر عهده داشت. با توجه به اینکه چنین اتفاقاتی در سال های اخیر – به ویژه در میان اصلاح طلبان – بی سابقه نبوده است، هنوز مشخص نیست که شورای نگهبان برای بررسی صلاحیت نامزدهای انتخاباتی از چه شاخص و معیاری استفاده می کند; به طوری که فردی برای مسئولیتی شایسته شناخته نمی شود و پس از مدت کوتاهی همان فرد با وسعت و نفوذ بیشتر مسئولیتی را در سطوح بالاتر بر عهده می گیرد. با توجه به نگاه نظارتی اختیاری شورای نگهبان باید به دنبال معیارهایی باشیم که بر اساس آن چهره های سیاسی از انتخابات کنار گذاشته شوند یا در صحنه حضور داشته باشند.
۲۷۲۱۸