Rasool Salimi: مذاکرات غیرمستقیم ، یکی از ابزارهای مهم دیپلماسی در روابط بین المللی استفاده می شود که کشورها به دلایل سیاسی ، ایدئولوژیک یا امنیتی از برقراری ارتباط مستقیم خودداری کنند. این روش که توسط واسطه ها یا کانال های مخفی انجام شده است ، نقش مهمی در حل بحران ها ، کاهش تنش ها و هنگام دستیابی به توافق های تاریخی در قرن گذشته ایفا کرده است. از جنگ سرد گرفته تا توافق هسته ای ایران ، این روش نشان داده است که این یک جایگزین مؤثر برای دیپلماسی مستقیم است.
روش مذاکره غیرمستقیم: تعریف و خصوصیات
مذاکره غیرمستقیم به فرایندی اشاره دارد که در آن دو یا چند طرف به جای نشستن در یک میز بر روی یک واسطه یا کانال غیررسمی ، با یکدیگر در تعامل هستند. این روش معمولاً در صورت قطع روابط دیپلماتیک رسمی ، خصومت زیاد است یا نمی خواهد با طرفین در ملاء عام مذاکره کند. این “دیپلماسی مخفی” نامیده می شود ، که هدف آن کاهش خطرات سیاسی و حفظ انعطاف پذیری طرفین است.
ویژگی های اصلی این روش استفاده از واسطه های بی طرف (مانند کشورها یا سازمان های بین المللی) ، محرمانه بودن فرآیندها و تمرکز بر موضوعات خاص و تفاوت های زیاد نیست. کارشناسان معتقدند که مذاکرات غیرمستقیم اغلب با تبادل اخبار ، پیش نویس توافق نامه ها یا جلسات مخفی همراه است و می تواند منجر به توافق های رسمی یا درک ضمنی شود.
مزایای این روش شامل کاهش تنش های عمومی ، حفظ افتخار در صورت عدم موفقیت و امکان عقب نشینی بدون هزینه های سیاسی است. با این حال ، مضراتی مانند وابستگی به اعتماد به نفس واسطه ، روند آهسته و سوء تفاهم وجود دارد. مهمترین مذاکرات غیرمستقیم قرن گذشته بررسی شده است.
مهمترین مذاکرات غیرمستقیم در قرن گذشته
1. مذاکرات ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی در بحران موشک کوبا (1/2)
بحران موشک کوبا در مهر 1 هنگامی که ایالات متحده فهمید که اتحاد جماهیر شوروی از موشک های بالستیک در کوبا استفاده کرده است. این بحران جهان را به آستانه جنگ هسته ای سوق داد. در حالی که تنش ها زیاد بود ، مذاکرات غیرمستقیم از پیام های دیپلماتیک و واسطه ها آغاز شد. در همین زمان ، رسانه ها اظهار داشتند كه جان اف كندی ، رئیس جمهور آمریكا و رهبر اتحاد جماهیر شوروی ، نیکیتا خروشچف ، به عنوان رابرت کندی (دادستان کل ایالات متحده) و جورجی بلشاکف (دیپلمات شوروی) از کانال های مخفی استفاده می کردند.
مهمترین لحظه این مذاکرات تبادل اخبار است آبان این پیشنهاد خروشچف برای عقب نشینی موشک ها برای تشخیص تعهد ایالات متحده برای نفوذ به کوبا بود. کندی همچنین به طور غیرمستقیم این بیماری را بدون باز کردن شرط خارج کردن موشک های ایالات متحده از Türkiye پذیرفت.
این مذاکرات که بدون بازدید مستقیم صورت گرفت ، منجر به پایان مسالمت آمیز بحران شد. واشنگتن پست آن را “پیروزی دیپلماسی مخفی” خواند. ناظران سیاسی تأکید می کنند که استفاده از کانال های غیرمستقیم باعث شده است تا هر دو طرف بتوانند افتخار را حفظ کنند و از درگیری های نظامی جلوگیری کنند. این مثال نشان دهنده قدرت مذاکره غیرمستقیم در شرایط بحرانی است.
2. مذاکرات در ایالات متحده و ویتنام شمالی (1-5/1-2)
جنگ ویتنام که از دهه 1980 آغاز شد ، در دهه 1980 به بن بست رسید. ایالات متحده و ویتنام شمالی ، که هیچ رابطه دیپلماتیک نداشتند ، مکالمات غیرمستقیم توسط نمایندگانی مانند فرانسه و اتحاد جماهیر شوروی آغاز کردند. مذاکرات در پاریس منجر به مبادله پیشنهادات در حضور نمایندگان غیررسمی شد.
در 9 سالگی ، هنری کیسینجر ، مشاور امنیت ملی ایالات متحده و نوردویتنام ، Leduk T ، پس از چندین مذاکره مخفی ، توافق صلح پاریس را انجام داد که منجر به عقب نشینی سربازان آمریکایی و آتش بس موقت شد.
توافق نامه پاریس شکننده نشان داد ، اما توانایی مذاکره غیرمستقیم را به منظور پایان دادن به یک درگیری طولانی نشان داد. ناظران سیاسی همچنین “موفقیت نسبی” را می بینند که ایالات متحده را قادر به ترک جنگ می کند ، اگرچه ویتنام جنوبی در سال ششم سقوط کرد. این مذاکرات نشان داد که میانجیگری همچنین می تواند در خصومت شدید کار کند.
1. مذاکرات اسرائیلی و مصر (1-5/1-5)
پس از گذشت چندین دهه از خصومت ، مکالمات غیرمستقیم بین اسرائیل و مصر در سال 2008 در اورشلیم با بازدید غیر منتظره رئیس جمهور مصر انور سادات آغاز شد. با این حال ، قبل از سفر ، مذاکرات مخفی توسط مراکش و رومانی برگزار شد. آنچه پادشاه حسن دوم و نیکولای چوسکو ، رهبران دو کشور ، پیام ارسال کردند.
این مذاکرات منجر به بازدید مستقیم از کمپ دیوید در سال ششم شد ، اما بخش بزرگی از این توافق نامه توسط کانال های غیرمستقیم تشکیل شد. توافق نامه نهایی شبه جزیره سینا را به مصر آورد و صلح رسمی برقرار کرد.
این مذاکرات به یکی یکی از پایدارترین صلح در خاورمیانه منجر به مهمترین نقش واسطه گر در تهیه خاک برای دیپلماسی مستقیم شد. کارشناسان روابط بین الملل آن را “الگوی موفق” می دانند که از ترکیبی از مذاکرات غیرمستقیم و مستقیم استفاده کرده است.
1. مذاکرات غیرمستقیم ایران و ایالات متحده برای Brjam (1-5/1-6)
پس از چندین دهه خصومت ، ایران و ایالات متحده در سال ششم مذاکرات غیرمستقیم توسط عمان را آغاز کردند. در همین زمان ، سلطان قابوس ، حاکم عمان ، جلسات مخفی را بین نمایندگان دو کشور ترتیب داد. مذاکرات در سال 2008 با انتخاب حسن روحانی افزایش یافت و منجر به مبادله پیشنهادات در مسقط شد.
در سال سوم ، این روند منجر به توافق هسته ای جامع (BRJAM) شد که برنامه هسته ای کشور ما و تحریم ها را کاهش داد. در طی این سالها ، عمان به عنوان واسطه اصلی نقش اساسی برای این موفقیت داشت.
براجام برجسته موفقیت مذاکرات غیرمستقیم بود که منجر به کاهش تنش ها شد. کارشناسان سیاسی آن را “نمونه برجسته” دیپلماسی مخفی می نامند. با این حال ، خروج ایالات متحده در سال ششم نشان داد که پایداری این توافق نامه ها به تعهد طرفین بستگی دارد.
1. مکالمات محلی در ایالات متحده و کره شمالی (1-5/1-2)
پس از تنش در مورد برنامه هسته ای کره شمالی ، دونالد ترامپ و کیم جونگ اون در سال ششم مکالمات غیرمستقیم از طریق کره جنوبی را آغاز کردند. نیویورک تایمز (6 مارس) گزارش داد که رئیس جمهور کره جنوبی ، مون جائه در پیام ها را پشت سر گذاشت. این تلاش ها منجر به بازدید مستقیم از سنگاپور در سال ششم شد.
با این حال ، بخش بزرگی از توافق نامه ها توسط کانال های غیرمستقیم بسته شد ، اما جلسه دوم هانوی در 2 شکست خورد. مذاکرات نشان داد که مذاکرات غیرمستقیم می تواند منجر به دیپلماسی مستقیم شود ، اما بدون توافق واضح شکننده است. آنچه ناظران سیاسی به عنوان “نیمه مهم” می دانند ، تنش ها را به طور موقت کاهش می دهد.
1. مذاکرات غیرمستقیم اوکراین و روسیه با واسطه Türkiyes (1-5/1-2)
پس از حمله روسیه به اوکراین در اسفند 2 ، مذاکرات غیرمستقیم با واسطه Türkiyes در ششم آنکارا آغاز شد ، اولین جلسات برگزار شد که منجر به توافق موقت با تبادل زندانیان شد. در سال چهارم ، این مذاکرات با دونالد ترامپ نیز توسط عمان و قطر دنبال شد.
این مذاکرات فروردین این به صلح پایدار نرسیده است ، اما در کاهش برخی درگیری ها به عنوان “فشار مداوم” کمک کرده است ، که نشانگر انعطاف پذیری مذاکرات غیرمستقیم در بحران های فعلی است.
دولت سیزدهمین دولت با ایالات متحده با میانجیگری روسیه
تجزیه و تحلیل روش مذاکره غیرمستقیم
1. نقاط قوت و کارآیی
مذاکرات غیرمستقیم در مواردی مانند بحران موشک کوبا و بریگام نشان داده است که می توانند از جنگ جلوگیری کنند و منجر به توافق های تاریخی شوند. ناظران سیاسی استدلال می كنند كه این روش طرفین را قادر می سازد بدون از دست دادن اعتبار خود را آشتی دهند و محرمانه بودن آنها نیز خطرات سیاسی را كاهش می دهد.
2. محدودیت ها و چالش ها
با این حال ، این روش به واسطه بستگی دارد و اگر طرفین متعهد نباشند ، مانند خروج ایالات متحده از تیپ ، ناپایدار باقی می ماند. واشنگتن پست خاطرنشان می کند که روند روند و امکان سوء تفاهم نیز چالش هایی است.
آیا مکالمات غیرمستقیم مؤثر خواهد بود؟
در قرن گذشته ، مذاکرات غیرمستقیم از ابزارهای جنگ (کوبا ، ویتنام) به ابزاری برای حل بحران های هسته ای (ایران ، کره شمالی) و درگیری های منطقه ای (اوکراین) تبدیل شد. این روند افزایش پیچیدگی روابط بین المللی و نیاز به واسطه های خنثی را نشان می دهد.
مذاکره غیرمستقیم به عنوان یک سبک دیپلماتیک در قرن گذشته نقش بی سابقه ای در اجرای بحران و ارائه توافق نامه داشت. از بحران موشک کوبا که جهان را از جنگ هسته ای گرفته تا تیپ که باعث کاهش تنش های ایران و غرب شد ، نجات داد ، این روش توانایی خود را در شرایط دشوار نشان داده است. با این حال ، موفقیت به عواملی مانند اعتماد به میانجیگری ، تعهد طرفین و شرایط سیاسی بستگی دارد. در حالی که جهان با چالش های جدیدی مانند جنگ اوکراین روبرو است ، مذاکرات غیرمستقیم هنوز ابزاری اساسی برای حفظ صلح خواهد بود ، اگرچه محدودیت های آن غیرقابل انکار است.
۲۱۳۳۱۵