نگار علی در بخشهایی که قبلاً منتشر شده بود خبر نصرالله جهانگرد «آقای تکفا» در مورد ورود اینترنت در آمریکا و ورود آن به ایران در دهه 60، ایجاد اولین کتاب درسی کامپیوتر کشور و پیشرفت فناوری اطلاعات در دولت های پنجم تا دهم بحث کردیم، نصرالله جهانگرد نیز به سوالات این بخش ها پاسخ داد. از جمله دستاوردهایی که شورای عالی فضای مجازی در 12 سال فعالیت خود به دست آورده است، در جایی که از نظر توسعه هوش مصنوعی در کشور ایستاده ایم، نگاه منفی به فناوری اطلاعات از چه زمانی شکل گرفت؟ و اینکه چه آسیبی به کشور وارد کرده است و چرا در توسعه شبکه های اجتماعی محلی عقب مانده ایم. پاسخ داد
در قسمت سوم که توسط کافی خبر رئیس سازمان فناوری اطلاعات در دولت یازدهم منتشر شده است. وی از تکمیل شبکه ملی اطلاعات و به روز رسانی مستمر آن گفت. همچنین در مورد سوالاتی مانند چرا هیچ توافقی در مورد فیلتر کردن چند دهه پس از معرفی اینترنت وجود ندارد؟ چرا شبکه های اجتماعی بومی موفق نبودند و آیا او پاسخ داد: مافیای فیلتر می تواند یک گروه فیلتر باشد.
در چهارمین قسمت از کافه خبر نصرالله جهانگرد از وی در مورد خطر عقب ماندن در توسعه هوش مصنوعی پرسیدیم. آقای تکفا همچنین در مورد پیامدهای گسترش ارتباطات ماهواره ای برای حکومت و چگونگی تهدید ماهواره ها به مرزهای منافع ملی صحبت کرد.
در این بخش، بخش پایانی کافه خبر نصرالله جهانگرد، «آقای. تکفا» از تشکیل کمیته نمونه های فیلترینگ؛ وی همچنین درباره روند تشکیل شورای عالی فضای مجازی و دستاوردهای آن در تاریخ 12 ساله آن صحبت کرد.
مشروح این گفتگو را در ادامه بخوانید:
آنها به دستگاه های نظارتی این اختیار را دادند که محتوای پیام ها را مشاهده کنند
جهانگرد در پاسخ به این سوال که چرا کمیته مصادیق فیلترینگ تشکیل شده است؟گفت: ما اولین مقررات راه اندازی ISP را معرفی کردیم. در آن زمان گفته می شد که کمیته ای برای رسیدگی به این موضوع تشکیل خواهد شد. من آن موقع در مخابرات گفتم که در مخابرات ما مسئول ارتباط و انزوا هستیم و قانوناً اجازه نداریم محتوای این پیام را ببینیم و نمی توانیم در مخابرات بشینیم و گوش کنیم که دو نفر با هم صحبت می کنند. می گویند ما وظیفه ای نداریم و قانونگذار هم چنین اجازه ای به ما نداده است.
این اختیار را به دستگاه های نظارتی دادند که ارتباط یک نفر با فرد دیگر را کنترل کنند تا تخلفی صورت نگیرد. من حتی نمی دانم چه کسی این کار را انجام داده است.
اکنون که همه چیز به فناوری اطلاعات تبدیل شده است، همه کشورهای جهان هوشیار و محتاط هستند. در حال حاضر یک شبکه قاچاق از تلفن همراه نیز استفاده می کند و پلیس باید شبکه قاچاق را ردیابی و دستگیر کند. در غیر این صورت کار مخابرات کاری نیست که با محتوای ارتباط تداخل داشته باشد.
تاریخچه تأسیس شورای عالی فضای مجازی
وی ادامه داد و در پاسخ به این سوال که مشکل اصلی ما عدم پیشرفت در دولت الکترونیک چیست؟گفت: تکفا اولین برنامه در تاریخ معاصر ایران است که در آن دولت ایران بر اساس یک معماری خاص و از بالا تا پایین به دنبال ارتقای فناوری در همه دستگاهها است یکی یکی از مشکلات ما شکست و گشایش معماری است.
چهار سال در دولت دوم آقای خاتمی توانستیم این برنامه را اجرا کنیم. تکافه به برنامه 20 ساله پیوست و دولت و وزیر وقت آقای احمدی نژاد آن را کنار گذاشتند تا اینکه در سال 1392 دلسوزان گزارش دادند تا اینکه مقام معظم رهبری فضای مجازی را راه اندازی کردند.
شورای عالی فضای مجازی برای هماهنگی استفاده از این موضوع تشکیل شد و دبیری برای آن تعیین شد و دبیرش تا زمان عزل در سال 1392 با وزیر وقت و رئیس جمهور اختلاف داشت و تمام مدت دبیر بود. او برای انتقال قدرت مبارزه کرد.
در سال 1392 منشی جدیدی آمد که در عرض یک سال در سایه این مبارزات افتاد و ناخواسته به همان مبارزات کشیده شد و کار به سال 1393 کشیده شد، از آن سال منشی سوم روی کار آمد که در پایان بود. دولت آقای روحانی و ثبات در آنجا حاکم بود. منشی چهارم مشخص شد که از سال 1401 مشغول به کار بوده است.
یک تصمیم مشخص برای فیلتر کردن بگیرید، شما کل کشور را مسدود کرده اید
آقای جهانگرد در پاسخ به این سوال که شورای عالی فضای مجازی از چه کسانی تشکیل شده و چه دستاوردهایی داشته اند.گفت: شورای عالی فضای مجازی از دو ترکیب دولت و خبرگان بهره می برد. ما تقریبا هیچ طرح توسعه جامعی از شورای عالی فضای مجازی ندیده ایم.
لطفا سوابق 12 ساله ای که نشان می دهد در حوزه فناوری اطلاعات کشور ایران را نسبت به دنیا توسعه نداده اید بررسی کنید و در مورد تاریخچه فیلترینگ تصمیم روشنی بگیرید زیرا کل کشور را معطل کرده اید.
سقوط آزاد از رتبه پنجم به چهلم
جهانگرد در پاسخ به این سوال که موضع ایران در قبال موضوع دولت الکترونیک چیست؟گفت: در بحث دولت الکترونیک به صورت مقطعی مورد بررسی قرار گرفتیم. زمانی که کارمان را شروع کردیم، زمانی جزو پنج کشور برتر در بحث معماری سازمانی بودیم. اما در اجرا عقب هستیم. طراحی ما بر این اساس بود که مردم از روستاهای ایران تا شهر تهران از حقوق مساوی برخوردار باشند.
هر ساله کشورهایی که در دولت الکترونیکی در دنیا هستند رتبه بندی می شوند که همه در حال اجرا هستند و کشورها باید بر اساس سال پایه مقایسه شوند.
اولین اشتباهی که در زمان اعلام رتبه ایران در بحث دولت الکترونیک انجام شد این بود که گزارش بین المللی تهیه نکردیم. ناظران بین المللی که گزارش ها را تهیه می کنند، گزارش رسمی از ما دریافت نمی کنند. 90% از وب سایت های ما زبان انگلیسی را به عنوان زبان دوم ندارند و به کسی اجازه می دهد تا خدمات شهرداری یا تامین اجتماعی را از راه دور مشاهده کند. بنابراین ناظران بین المللی نمی توانند از ایران گزارش دهند.
بنابراین، من رتبه های اعلام شده از سوی مقامات بین المللی را واقعی نمی دانم. اگر گزارش های بین المللی به درستی انجام شود در بین 40 کشور برتر قرار می گیریم.
فضه حیدر تبدیل به نعمت شده است
وی در پاسخ به این سوال که چرا تصمیمی در مورد فیلترینگ گرفته نشد، پاسخ داد: وی گفت: دولت هایی که وقت نمی گذارند و تدافعی وارد جلسه می شوند. هر بار کارشناسان دور هم جمع می شوند و درباره کار وزارتخانه و دولت بحث می کنند و تمام وقت جلسه که ماهی یک بار برگزار می شود صرف این بحث ها می شود.
من هیچ مصوبه ای ندیدم که در سطح ملی تسکین دهد و از حقوق مردم حمایت کند.
مسائلی که ذاتاً حق است مانند امنیت و نظارت غلط مطرح می شود و همه ما مدام با هم دعوا می کنیم و فضا تبدیل به حیدر نعمتی شده است، در حالی که مقابله با مسئله امنیت ملی نباید حیدر نعمتی باشد و علل تبدیل به شکاف اجتماعی شود. “
در بین روحانیون تصمیم گیرنده ما دغدغه فرهنگی بیشتر از دغدغه اقتصادی است
جهانگرد در پاسخ به این سوال که نگاه به اینترنت به عنوان نوعی تهاجم فرهنگی از چه زمانی شکل گرفت، گفت: تهاجم فرهنگی وجود دارد، در همه کشورهای دنیا دولتمردان به تهاجم فرهنگی اهمیت می دهند، چه در قالب اینترنت مربوط به حمایت از خردسالان
به عنوان مثال، استرالیا اخیراً مقرراتی را تصویب کرده است که بر اساس آن کودکان زیر 16 سال اجازه حضور در شبکه های اجتماعی را ندارند. من سالها نماینده کشور در زمینه فناوری اطلاعات در یونسکو بودم، بالاترین بحث توسط استرالیا و نپال و همچنین کشورهایی که از نظر دینی بسیار باز هستند برای حفظ فرهنگ و جوانان و در نتیجه موضوع حفاظت از میراث و ارزش های فرهنگی در جوامع مورد توجه است. و صنعت سینما و تولید محتوای منفی صنعتی است که راهبردهای سیاسی را نیز دنبال می کند.
در میان روحانیون در خط مقدم تصمیم گیری در کشور ما، دغدغه فرهنگی بیشتر از دغدغه اقتصادی است. برخی از افرادی که می خواهند از رقبای خود پیشی بگیرند بیشتر بر این جنبه تاکید دارند و راه حل های آنها معمولا منفی است.
صحبت ها در کشور ما به دعوا می انجامد
او ادامه می دهد و به این سوال پاسخ می دهد که راه حل مثبت چیستگفت: یک راه حل مثبت می گوید: بله، این نگرانی وجود دارد و باید برای مقابله با آن تدابیری اندیشید، اما بحث ها در کشور ما به سرعت در حال تبدیل شدن به دعوای حیدر نعمتی و از بین رفتن مسائل فنی است.
جوانان باید به راحتی به شبکه های اجتماعی دسترسی داشته باشند
آقای تکفا در ادامه و به این سوال پاسخ می دهد که عواقب ضعیف شدن زبان فارسی در محیط دیجیتال چیست.گفت: «ما باید به اندازه کافی به مشکل تهاجم فرهنگی رسیدگی کنیم. اگر نتوانیم زبان فارسی را در فضای دیجیتال تقویت کنیم، هویت ما در فضای دیجیتال از بین می رود. اگر تردید کنیم، نمی توانیم از آینده و میراث فرهنگی خود محافظت کنیم.
در داخل کشور، جوانان باید به راحتی به شبکه های اجتماعی دسترسی داشته باشند و در مجامع بین المللی ابراز وجود کنند. باید بتوانیم سیاست های مناسبی را در کشورمان برای مقابله با تهاجم فرهنگی و مهار قدرت مثبت بیشتر تدوین کنیم.
ما بازنده های بزرگی هستیم
نصرالله جهانگرد در پایان سخنان خود نسبت به توسعه ایران و توانمندی مردم آن ابراز نگرانی کرد. وی گفت: در حال حاضر چهلمین سال فعالیت خود در این حوزه را می گذرانم و اولین تحصیلاتم را در سال 63 انجام دادم و هر لحظه که شاهد این تحولات شگرف در جهان هستم، بازنده بزرگی در صحنه و موقعیتی هستیم که در آن قرار داریم. اکنون دارید. به ضرر ماست
لازم است تصمیم گیرندگان بدانند که راه اصلی باید تقویت و توسعه کشور باشد و در عین حال الزامات آن برآورده شود، اما در حال حاضر حاشیه بر متن غلبه کرده است و هنگام تصمیم گیری تمرکز بر حاشیه است و موضوع اصلی فراموش شده است.
ارتباطات مرز امنیت ملی است و باید مراقب آن باشیم. این بزرگترین ابزار توسعه و همچنین مرز امنیت ملی است. برای ایران ناامن ترین محیط دیجیتالی دنیاست و ارگان های ارتباطی کشور پر از خلأ هستند و از بچه های ساده گرفته تا بزرگسالان، کلید فیلتر روی گوشی هایشان تعبیه شده است.
۲۲۷۲۲۷