حسین رحیمی نژاد ، متخصص صنعت خودرو و بازار ، گفت: “قیمت این خودرو به طور طبیعی با تأخیر به موقع در تغییر نرخ ارز تغییر می کند ؛ قیمت این خودرو تحت تأثیر نرخ ارز به دلیل مواد اولیه خریداری شده در بازار برای روز ، و تولید کنندگان خودرو و تولید کنندگان قطعات با قیمت آزاد خریداری می کنند.
رحیمی نجاد افزود: “انتظار می رود در سال جدید قیمت خودرو ، به ویژه با توجه به افزایش نرخ ارز که هنوز در قیمت خودروها دیده نشده است.” این اتفاق در سال گذشته رخ نداد ، زیرا قیمت های گرامری در صنعت خودرو ادامه داشت و تولید کنندگان خودرو قیمت ها را به جز در همان زمان حفظ می کردند. این قیمت ثابت درب کارخانه منجر به تغییر قیمت عرضی در بازار خودرو شده است که در نرخ ارز تغییر می کند.
وی گفت سال خوبی برای صنعت خودرو و بازار به مدت 5 سال است. نبودوی گفت: “با توجه به تغییراتی که اتفاق افتاده است ، از جمله انتقال اختیارات اتومبیل ایرانی به شرکت کروز ، ما احتمالاً شاهد افزایش قابل توجهی در قیمت ها خواهیم بود.” علاوه بر این ، ایران خدرو با مشکلات جدیدی روبرو خواهد شد و محصولات آنها گران تر می شود ، در حالی که برای مدیریت شرکت های کروز ، عمق ساخت و ساز داخلی و روند مونتاژ در ایران Khodro افزایش می یابد ، که برای مصرف کنندگان مناسب نخواهد بود.
کارشناس صنعت خودرو گفت: “این تحریم ها تأثیر کمتری در بازار خودرو دارند زیرا صنعت خودروسازی این کشور بیشتر به همکاری با چین بستگی دارد.” در گذشته ، صنعت خودرو با شرکت های فرانسوی کار می کرد و تحریم ها تأثیر زیادی گذاشت. اما اکنون بیش از 5 تا 5 درصد از صنعت خودرو به چین بستگی دارد و تحریم های ایالات متحده تأثیر زیادی در تولید و بازار نخواهد داشت.
وی افزود: “تنها تأثیر تحریم ها بر نوع مذاکرات و شرایط همکاری با چین خواهد بود ، زیرا چین در حال حاضر به عنوان یک شریک ثبت اختراع در صنعت خودروسازی ایران عمل می کند و شرکت های چینی مانند سالهای اخیر از این وضعیت استفاده می کنند.” بنابراین ، تحریم ها بر گردش تولید تأثیر نمی گذارد ، اما به دلیل افزایش انحصار چین در بازار خودرو ، قیمت ها افزایش می یابد.
در حال حاضر ، اتومبیل های خارجی نیز عمدتاً از چین وارد می شوند ، حتی مارک های وارداتی ژاپنی توسط چین ساخته می شوند. بنابراین ، مذاکره با ایالات متحده یا برطرف کردن تحریم ها تأثیر چندانی در وضعیت صنعت خودرو ندارد.
رحیمی نجاد مجدداً تأکید کرد: “به طور کلی ، صنعت خودروسازی کشور کاملاً چین است و مذاکرات اقتصادی و تحریم ها فقط بر شرایط قیمت تأثیر می گذارد و بر روند تولید تأثیر نمی گذارد.”
رحیمی ناجاد گفت: “با این شرایط ، توصیه می شود افرادی که در اسرع وقت نیاز به خرید خودرو دارند.” اگر مردم قصد سرمایه گذاری در ماشین را داشته باشند ، توصیه نمی شود یک ماشین به عنوان کالاهای مصرفی بخرید. از آنجا که عدم قطعیت های زیادی وجود دارد و همه پیش بینی ها به طور کامل نمی توانند اتفاق بیفتند. اما اگر آنها به ماشین احتیاج دارند ، بهتر است خریدهای خود را انجام دهید ، زیرا با گذشت زمان به دلیل افزایش نرخ ارز در ماه های اخیر و انتقال اختیارات ایران به کروز ، قیمت ماشین به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.