با توجه به شروع روابط ایران و عربستان بعد از هفت سال موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی در جدیدترین گزارش خود به روابط تجاری این دو کشور را بررسی کرده است.
به گزارش پی ام آپ، بر اساس گزارش موسسه مطالعات، ایران و عربستان هرگز شرکای اصلی تجاری یکدیگر نبوده اند و این مشکل از تحلیل آمارهای تجاری دو کشور به خوبی مشخص می شود. در دو دهه گذشته، تجارت ایران و عربستان سعودی سه دوره رونق، رکود و توقف تجارت را تجربه کرده است.
در زمینه واردات نیز طی سال های 1380 تا 1386 روند واردات ایران از عربستان از حدود 200 میلیون دلار به نزدیک به 600 میلیون دلار رسید اما از سال ۱۳۸۷ کاهش شدید داشت و به ۱۷۲ میلیون دلار کاهش یافت و پس از آن تا سال ۱۳۹۴ به ۷۰ میلیون دلار رسید. از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۱ نیز واردات تقریباً متوقف شد.
روند صادرات نیز از 67 میلیون دلار در سال 1380 به حدود 390 میلیون دلار در سال 1387 رسید و پس از آن وارد روند نزولی شد و در سال 1393 به حدود 130 میلیون دلار رسید و از سال 1395 تا 1400 تقریباً صادرات متوقف شد. اما در سال 1401 همزمان با بهبود روابط سیاسی، صادرات ایران به عربستان به 14 میلیون دلار رسید.
به این ترتیب بیشترین میزان صادرات ایران به عربستان در سال 2007 387 میلیون دلار، بیشترین میزان واردات از عربستان در سال 2005 با 596 میلیون دلار و بیشترین حجم تجارت خارجی بین دو کشور با 950 میلیون دلار در سال 2007 بوده است.
در این میان نگاهی به شرکای اصلی تجاری و نیازهای بازار عربستان نیز می تواند برای کارآفرینان مفید باشد. عربستان سعودی طی 5 سال گذشته به طور متوسط سالانه 140 میلیارد دلار از جهان وارد کرده است و عمده محصولات وارداتی این کشور مواد و مواد شیمیایی، دارویی و تجهیزات پزشکی، فلزات غذایی، غلات و محصولات صنعتی و مصرفی تولیدی است.
علاوه بر این، چین بزرگترین شریک وارداتی عربستان سعودی در سال 2022 خواهد بود که سهم خود را از بازار واردات عربستان در پنج سال دو برابر کرده است، از 14 درصد به 27 درصد در سال گذشته. دو شریک تجاری پایدار و مهم بعدی عربستان سعودی، ایالات متحده و امارات متحده عربی هستند که مجموعاً حدود 20 درصد از واردات عربستان سعودی را تشکیل می دهند. در رده بعدی هند، آلمان و ژاپن با سهم 5 تا 8 درصد قرار دارند. از کشورهای غیر اروپایی می توان به برزیل، تایلند، اندونزی و مالزی با سهمی در حدود 1 تا 1.5 درصد از بازار واردات عربستان اشاره کرد.
در بخشی دیگر از گزارش موسسه مطالعات و تحقیقات بازرگانی، اشاره شده است که در سالهای اخیر، عربستان سعودی تمرکز خود را به سمت دولت توسعهمحور معطوف کرده است و در این رویکرد، توسعه اقتصادی در مرکز کلان این کشور قرار دارد. استراتژی های کشوری که نتیجه آن در سند چشم انداز 2030 عربستان سعودی مشاهده شد. در چارچوب چشم انداز 2030، این کشور به دنبال نجات خود از وابستگی به نفت، تنوع بخشیدن به اقتصاد، تمرکز بر صنعت گردشگری و ارتقای مشارکت بخش خصوصی در اقتصاد است. سه رکن اصلی این چشم انداز شامل ارتقای جایگاه عربستان سعودی به عنوان قلب جهان عرب و اسلام، تبدیل شدن به یک قطب جهانی برای جذب سرمایه و سرمایه گذاری و همچنین مرکز لجستیکی اتصال آسیا، اروپا و آفریقا است.
بر این اساس، مقایسه راهبردهای اصلی چشمانداز 2030 عربستان با مزیتها و قابلیتهای لجستیک تولید صادراتی ایران، ممکن است فرصتهایی برای توسعه روابط اقتصادی با عربستان سعودی در پنج سال آینده داشته باشد که در قالب نقشه راه اقتصادی دو کشور قابل تعریف و عملیاتی شدن است.
این گزارش با اشاره به تسلط دولت بر اقتصاد دو کشور و سابقه روابط، تاکید می کند که نقشه راه اقتصادی باید با نقشه راه سیاسی هماهنگ و به گونه ای طراحی شود که ثبات همکاری های آتی بین دو کشور را تضمین کند.
از جمله زمینه ها و برنامه هایی که در میان مدت می توان در روابط اقتصادی دو کشور انتظار داشت، شامل توسعه صادرات کالا به عربستان در حوزههای مختلف از جمله محصولات کشاورزی، مواد غذایی مواد، محصولات معدنی و فلزی و تجهیزات و ماشین آلات صنعتی تا میزان ۳۰۰ میلیون دلار در فاز اول، توسعه صادرات خدمات به خصوص در زمینه گردشگری و گردشگری سلامت، خدمات فنی مهندسی و فناوری ارتباطات و اطلاعات، همکاریهای مشترک ترانزیت کالا جهت اتصال دو کشور به غرب آسیا، آفریقا و آسیای مرکزی، توسعه فعالیتهای بخش خصوصی از طریق فعال کردن اتاقهای بازرگانی و اتاقهای مشترک و تبادل هیئتهای تجاری، اعزام رایزن بازرگانی ایران به عربستان و پیشنهاد آغاز مذاکرات تجارت آزاد با شورای همکاری خلیج فارس به منظور تحکیم و تثبیت روابط اقتصادی دو کشور است.