گزارش کردن مبنای تفکر و فرهنگ تبلیغی، اندرو هاموند؛ استاد دانشگاه ملی استرالیا. او یکی از منتقدان سیاست اصلاحی دولت عربستان است.

به گزارش شفقنا، ابرپروژه معروف میلیون دلاری عربستان سعودی که به دلایلی از جمله کمبود منابع مالی مورد نیاز برای افتتاح آن در منطقه شمال غرب این کشور و به نام نئوم و البته تعدادی دیگر از موضوعات مطرح شده توسط چشم اندازهای این پروژه به تفصیل مورد بحث قرار گرفت.

نظمی النصر، یکی از مقامات سابق شرکت نفتی آرامکو عربستان که از سال 2018 مسئولیت پروژه نئوم را برعهده داشت، اخیراً در پی موضع خود گفته است که پروژه لاین (شهری به طول 170 کیلومتر، ارتفاع 500) متر و عرض 200 متر)، تا سال 2030 تنها 5 کیلومتر از کل پروژه باز خواهد شد، او از سمت خود اخراج شد.

پیش از این گزارش های مختلفی از وضعیت نامناسب کار کارگران پروژه لاین و اختصاص حقوق های گزاف به مدیران و همچنین جان باختن هزاران کارگر این پروژه منتشر شده بود. البته این پروژه پیشرفت چندانی نداشته و دلیل آن نیز نوسانات بازار نفت و کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی است. موضوعی که از نظر درآمدی عربستان را با چالش های بزرگی مواجه کرده است.

اخراج نظمی النصر گام آسانی بود، اما ایمن المظفر، جانشین او، باید سخت تلاش کند و سرمایه گذاران جهانی، به ویژه بانکداران چینی را متقاعد کند تا در پروژه لاین سرمایه گذاری کنند. پروژه خط تنها پروژه در مجموعه نئوم نیست. در مجموع 12 پروژه تفریحی اضافی در سواحل خلیج فارس نیز در مرحله اولیه ساخت قرار دارند. نام هایی برای آنها انتخاب شد که بیشتر یادآور نام هایی است که در داستان های علمی تخیلی می شنویم. هزینه زیادی برای طراحی این پروژه ها به معماران مشهور بین المللی پرداخت شد. سعودی ها امیدوارند این پروژه ها میزبان میلیون ها گردشگر خارجی باشد.

با این حال، این پروژه Line City است که در چشم انداز دولت سعودی برای سال 2030 جایگاه مرکزی را به خود اختصاص داده و نمادی از مدرنیزاسیون عربستان محسوب می شود. در 12 نوامبر سال گذشته، مدیران جدید Neom در یک نمایشگاه صنعت املاک در ریاض برای گفتگوی برنامه ریزی شده درباره پروژه LINE ظاهر شدند. آنها آمده بودند تا یک شهر پیشگام برای فناوری های جدید را تبلیغ کنند که جمعیت قابل توجهی داشته باشد. اما آنچه در این نمایشگاه دیدیم، به تصویر کشیدن و تبلیغ غیر واقعی از نوعی زندگی در شیشه و در شرایط حفاظت شده بود.

هنگام طراحی خط شهری، از ایده هایی که در طراحی محله نیویورک منهتن مؤثر بود استفاده شد. ایده عملیاتی شدن این شهر به محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و پیتر کوک، معمار مشهور جهان نسبت داده شده است. به گفته «طارق قدومی» مدیرعامل لاین سیتی دیزاین، هدف این شهر حل مشکلات زندگی مدرن است. او می گوید: «همه ما از ترافیک، آلودگی و انزوا در شهرهای جهان امروز به ستوه آمده ایم. مشکلاتی که ترکیب می شود این واقعیت است که شهرها باید مردم را به هم نزدیکتر کنند. اکنون تنها چیزی که در شهرها می بینیم این است که اکنون سعی داریم این مدل را از بین ببریم و به اصول اولیه و صحیح برگردیم.

برخی معتقدند شهر خط می تواند نقطه عطفی در عرصه معماری شهری و زندگی انسان باشد. طرفداران این ایده معتقدند که مجموعه ای از بهترین ها در قالب پروژه لاین مونتاژ شده است. در واقع، از نظر تئوری، هر آنچه در مورد این پروژه گفته می شود شگفت انگیز است. با این حال، سؤال این است: چه کسی در شهر خط زندگی خواهد کرد؟ نئوم بیان کرده است که آرمان شهر او می تواند جامعه ای برای همه اقوام باشد. جامعه ای که در آن قوانین متفاوتی نسبت به عربستان سعودی اعمال می شود. به عنوان مثال در این شهر شاهد فروش عادی مشروبات الکلی خواهیم بود.

با این حال، دولت عربستان نگرانی هایی در مورد تصویر خارجی شهر نئوم و دیگر پروژه های بلندپروازانه عربستان و البته سیل شدن عربستان سعودی از گردشگران و کارآفرینان خارجی دارد. دقیقاً به همین دلیل است که اخیراً شاهد هستیم که دولت عربستان دستورالعمل هایی را برای پوشش مقامات دولتی و کارمندان دولت در عربستان سعودی تعیین کرده است که در آن مردم باید لباس های سنتی سعودی را بپوشند.

در این میان برخی معتقدند که عربستان سعودی در خطر ورشکستگی قرار دارد و ممکن است این کشور به دلیل پروژه های بلندپروازانه خود نتواند به تعهدات مالی کلان و قابل توجه خود عمل کند. طبق آخرین داده ها، هزینه های پرداختی برای کارمندان دولت در عربستان سعودی در سال 2023 به 15.9 میلیارد دلار افزایش می یابد که افزایش 40 درصدی را نشان می دهد.

در این فضا ممکن است دولت عربستان با کاستی هایی مواجه شود. دولت عربستان همچنان به ذخایر ارزی خود برای مدیریت امور مالی خود متکی است. بر اساس آخرین اطلاعات، تا شهریور سال گذشته، این کشور 411 میلیارد دلار ذخایر ارزی داشته است. بدهی دولت عربستان در سال جاری 28.3 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور بوده که مطابق با استانداردهای جهانی است و این کشور همچنان برای فعالان اقتصادی بین المللی جذاب و قابل اعتماد است.

با این حال، به نظر می رسد که دولت عربستان تا حدودی چشم خود را بر روی زیاده خواهی های مالی خود بسته است. برای مثال آرامکو از موسسات مالی عربستان وام گرفته است تا سهامداران خود را از سودآوری مطمئن کند. الان قیمت نفت خیلی مهم است. اگرچه قیمت نفت به شدت در حال کاهش است، اما اکنون چندان بالا نیست زیرا بر خلاف پیش بینی آنها، سعودی ها نفت را کمتر از 80 دلار در هر بشکه می فروشند. این مبلغ کمتر از 96 دلار پیش‌بینی شده توسط صندوق بین‌المللی پول است و سعودی‌ها این انتظار را داشتند و برنامه‌های اقتصادی خود را بر اساس آن قرار دادند.

با توجه به رویدادهای بزرگ پیش رو مانند المپیک زمستانی عربستان یا اکسپوی جهانی 2030 و میزبانی جام جهانی 2034 عربستان، این کشور توجه خاصی به حامیان مالی خارجی و البته شرکای خود نخواهد داشت. برای حداقل یک دهه در این مرحله است که مردم عربستان ممکن است با انگیزه های دشواری مواجه شوند و متعجب شوند که چگونه کشورشان بهای گزاف پروژه های بلندپروازانه در خاک خود را پرداخت خواهد کرد.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما