مردم دیدگاه های متفاوتی در مورد حریم خصوصی در یک رابطه دارند – برخی ترجیح می دهند بخش هایی از زندگی خود را از شریک زندگی خود مخفی نگه دارند، در حالی که برخی دیگر معتقدند که احترام به حریم خصوصی در مورد مجردی و قبل از ازدواج صدق می کند و زندگی مشترک به معنای همه چیز است. به همین دلیل این افراد معمولاً با هیجان تمام اتفاقات زندگی خود را برای همسرشان تعریف می کنند و در مقابل از شریک زندگی خود نیز همین انتظار را دارند.
در همین حال، به گفته زهرا حیدری، دکتر روانشناس خانواده و عضو انجمن مشاوره ایران، همه افراد حتی بعد از ازدواج هم سزاوار حریم خصوصی هستند. حریم خصوصی در یک رابطه می تواند سالم باشد تا زمانی که از مرز پنهان نگه داشتن اسرار مهم از شریک زندگی خود عبور نکند.
روابط زمانی ارزش پیدا می کنند که حریم خصوصی رعایت شود
دکتر. حیدری حریم خصوصی را اینگونه تعریف می کند: «حریم خصوصی را می توان «احترام به خود» و «احترام به طرف مقابل» تعریف کرد.مفهوم حریم خصوصی به معنای احترام به حرمت، مصونیت، حریم خصوصی و رازداری است، باید بدانیم که یک رابطه است. با احترام به حقوق یکدیگر ارزش گذاری می شود.»
این روانشناس بابیان اینکه مفهوم حریم خصوصی دارای سه ویژگی حریم خصوصی فیزیکی، حریم شخصی و حریم خصوصی اطلاعاتی است، تاکید می کند: حریم خصوصی شامل حق کنترل اطلاعات مربوط به خود از جمله حق محدود کردن دسترسی به آن اطلاعات است، حریم خصوصی به معنای محرمانه نگه داشتن اسرار و حفظ آنهاست. راز فقط با تایید شده و “شامل حق به اشتراک گذاشتن در گفتگوهای خصوصی با افراد ترجیحی است. مهمتر از همه، حریم خصوصی به معنای حق تجربه تنهایی است.”
او با اشاره به مسائل مربوط به حریم خصوصی زوج ها می گوید: چیزهایی که ما نمی خواهیم دیگران بدانند، ببینند، بشنوند یا بفهمند در حوزه حریم خصوصی قرار می گیرند. اگر پنهان کردن مسائلی که نمیخواهیم طرف مقابل بداند به زندگی مشترک آسیبی وارد نمیکند، میتوان آن را حریم خصوصی دانست».
احترام گذاشتن به حریم خصوصی باعث استحکام رابطه میشود
حیدری با بیان اینکه اگرچه حریم خصوصی از یک جنبه با درک فرد از فضای خصوصی مرتبط است، اما از جنبه دیگر با همه افراد دیگر مرتبط است، می گوید: «حریم خصوصی برای افراد ارزش مهمی است، زیرا این مفهوم بر زندگی افراد تأثیر می گذارد و آن را به سمت کارآمدی سوق می دهد. ”
این مشاور خانواده ادامه می دهد: “احترام به حریم خصوصی شریک زندگی خود نشانه این است که شما به مرزهای شریک زندگی خود احترام می گذارید و به او اعتماد دارید تا چیزهای مهم را با شما در میان بگذارد.” “داشتن احساس حریم خصوصی به افراد کمک می کند احساس قوی و مستقل کنند.”
وی تاکید می کند: باید به خاطر داشت که هر فردی به مرزهای اجتماعی و همچنین زمان تنهایی نیاز دارد. وقتی در یک رابطه حریم خصوصی وجود دارد، هر دو طرف فضایی دارند که می توانند در آن احساس آرامش و راحتی کنند و این می تواند بر استحکام روابط خانواده تاثیر بگذارد.”
حریم خصوصی را با پنهانکاری اشتباه نگیرید
گاهی در روابط، مرز بین حریم خصوصی و محرمانگی محو می شود. اگر احتياج به حريم خصوصي گاهي تعبير به رازداري و كتمان، گاهي به محرميت توجيه مي شود; بنابراین به گفته دکتر حیدری، تشخیص حریم خصوصی و رازداری در هر رابطه سالم مهم است. باید اشاره کنیم که اجرای حریم خصوصی در زندگی مشترک به درک طرف مقابل بستگی دارد. اگر طرف مقابل درک درستی از حریم خصوصی نداشته باشد، این موضوع حتماً باعث ایجاد سوء تفاهم می شود و ممکن است به اعتماد بین زوجین آسیب وارد کند.
این روانشناس با استناد به امی مورین، مددکار اجتماعی بالینی و روان درمانگر در رابطه با مفهوم حریم خصوصی و رازداری، می گوید: «اگر چیزی را به دلیل اینکه نمی خواهید فاش نکنید، احتمالاً نمونه ای از حریم خصوصی است. و اگر چیزی را به دلیل ترس از عواقب آن فاش نکنید، احتمالاً این یک سرپوش است.»
او توضیح میدهد: «اگر مردی تصمیم میگیرد موضوعات خاصی را مطرح نکند، زیرا این موضوع میتواند تأثیر منفی بر روابط آنها بگذارد، این دلیلی برای حفظ اسرار نیست. ما باید به طرف مقابل حق انتخاب بدهیم زیرا آنها در حال درست کردن مسائل برای خودشان هستند. پس برای مدیریت برخی امور و تداوم و راحتی زندگی به شریک زندگی خود اعتماد کنید.
مرز حریم خصوصی تلفن همراه بعد از ازدواج چقدر است؟
حیدری در پاسخ به این سوال میگوید: «اگرچه برای ایجاد صمیمیت به اشتراک گذاشتن مسائل زندگی با شریک زندگیتان ضروری است. اما حفظ حریم رابطه نیز مهم است. صداقت در یک رابطه گاه شمشیر دولبه است؛ بنابراین باید رفتار کنیم. مراقب باشید که صداقت را در حریم خصوصی مدیریت کنید. صادق بودن با شریک زندگی خود، هر پیام “به معنای به اشتراک گذاشتن مکالمه، فکر، رویا، ترس یا خیال با شریک زندگی خود نیست.”
وی در خصوص محدودیت حریم خصوصی تلفن همراه پس از ازدواج توضیح می دهد: در شرایط عادی و در حالت ایده آل، چک کردن گوشی یکدیگر غیرضروری است و امنیت رابطه را تضعیف می کند. آجرهای اعتماد در دیوار زندگی مشترک شماست. اگر به شریک زندگی خود اعتماد داشته باشید، او به حریم خصوصی آنها احترام می گذارد.” و به او اجازه دهید تا با احترام به ترجیحات خود شما را از زندگی خصوصی خود مطلع کند. البته مدیریت این موضوع این است که بسیار مهم است، زیرا اگر به درستی رعایت نشود، می تواند به عنوان یک سرپوش تعبیر شود و پایه های اعتماد در زندگی مشترک را متزلزل کند.
تجاوز به حریم خصوصی در یک رابطه میتواند مشکلساز شود
در حالی که رازهایی وجود دارد که باید با شریک زندگی خود در میان بگذارید، چیزهایی نیز وجود دارد که شریک زندگی شما حق دارد آنها را مخفی نگه دارد و زیر پا گذاشتن این مسائل خصوصی می تواند زندگی مشترک شما را متشنج و آسیب ببیند.
به گفته حیدری، برای اینکه دچار مشکل نشویم، باید بفهمیم چه چیزهایی باید خصوصی بماند و چه چیزهایی نباید محرمانه بماند: «مراقب باشید، برخی از مسائل باید همیشه راز بماند، زیرا مطرح کردن آنها می تواند به رابطه آسیب برساند؛ صحبت از گذشته عاشقانه، رازهای خانوادگی. که نیازی به تعریف کردن ندارند، غیبت کردن و…»
این مشاور خانواده در مورد مسائلی که نباید مخفی بماند می گوید: اگر می خواهید رابطه سالمی داشته باشید باید طوری رفتار کنید که شریک زندگی تان راز شما را مخفی نکند مثلاً همانطور که اشتباه است. برای دسترسی به تلفن همسر خود بدون اجازه او، مخفی کردن رمز عبور از شریک زندگی خود نیز اشتباه است. این رمز عبور باید همیشه در دسترس باشد و حفظ رمز عبور تلفن همراه شما ممکن است باعث بی اعتمادی به همسرتان شود. علاوه بر این، مسائلی مانند وضعیت سلامتی بیماری زمینه ای، مشکلات مالی مسائلی است که همسر شما باید بداند، اما به طور کلی، این مسائل باید توسط شرکای زندگی به اشتراک گذاشته شود.
او تاکید می کند: “احترام متقابل به حریم خصوصی برای روابط سالم ضروری است.” در واقع، هر زوجی که خواهان یک ازدواج سالم و شاد است، باید آمادگی ایجاد حد و مرز در ازدواج را داشته باشد. بنابراین، شما باید در مورد محدودیت های حریم خصوصی خود در زندگی مشترک صحبت کنید و درک کنید که حفظ حریم خصوصی به معنای پنهان شدن از شریک زندگی خود و عدم اعتماد به او نیست.
یاد بگیرید به حریم خصوصی همسرتان احترام بگذارید
حیدری درباره اهمیت رعایت حریم شخصی شریک زندگی می گوید: «روابط سالم بدون احترام متقابل به حریم خصوصی یکدیگر معنا ندارد.» به همین دلیل است که مرزها در ازدواج بسیار مهم است. بنابراین در مورد مرزهای شخصی خود و آنچه ترجیح می دهید خصوصی نگه دارید با یکدیگر صحبت کنید.
وی در پایان می گوید: ابتدا حتماً در زندگی مشترک به تفاهم متقابل در مورد حریم خصوصی دست پیدا کنید، زیرا اگر مفهوم حریم خصوصی برای یکی از زوجین به معنای رازداری باشد، حفظ حریم خصوصی در زندگی مشترک دشوار و سخت می شود.