چند وقت پیش خبری مبنی بر انفجار CMF Phone 1 Notting در هند منتشر شد. طبق داستان، یک موتورسوار در حالی که گوشی نوتینگ CMF Phone 1 او در جیبش بود، پس از انفجار باتری گوشی جان خود را از دست داد و یکی دیگر از سرنشینان موتور سیکلت به شدت مجروح شد. این حادثه دوباره نگرانی قدیمی را برانگیخت: چگونه می توانیم با خطر خرابی باتری مقابله کنیم؟
به گفته زومیت، مسیر تحویل محصولات با باتری در دو دهه گذشته اساساً تغییر کرده است. به عنوان مثال، ما باتری های یکبار مصرف را در محصولاتی مانند کنسول های بازی نمی بینیم، فقط در کنترلرهای تلویزیون، تیغ ها و سایر مواد مصرفی. در حالی که هر وسیله ای مانند گوشی هوشمند یا کنسول بازی که نیاز به توان مداوم و قابل توجهی دارد، اکنون به طور معمول به باتری های لیتیوم یونی قابل شارژ مجهز شده است و کاربران این دستگاه ها کار زیادی با باتری های خود ندارند. مگر اینکه باتری نیاز به تعویض داشته باشد.
همانطور که ممکن است متوجه شده باشید، دستگاه های مجهز به باتری های لیتیوم یونی دارای بروشور هستند که به شما در مورد خطرات باتری هشدار می دهد. هشدارهایی مانند داغ شدن بیش از حد باتری می تواند منجر به فاجعه جبران ناپذیری شود. اگرچه امروزه معمولاً تصادفات کمتری با USB-C به عنوان استاندارد شارژ رخ می دهد، خطرات خرابی باتری ها را نمی توان نادیده گرفت.
با توجه به اینکه به نظر می رسد هیچکس مسئولیت انفجار باتری های لیتیوم یونی را بر عهده نمی گیرد و هیچ مسئولیتی در قبال خسارات جانی و مالی وجود ندارد، در مقاله پیش رو به بررسی خطرات بادکردگی باتری ها و نحوه مقابله با آن خواهیم پرداخت.
علت انفجار باتری گوشی
قبل از هر چیز، مهم است که بدانید همه باتری ها مستعد تورم و خطر هستند، اما این موضوع در باتری های لیتیوم یونی رایج تر است. اگرچه بیشتر اخبار انفجار باتری که تاکنون شنیده ایم مربوط به گوشی ها بوده است، باتری های لیتیوم یونی نیز در انواع تبلت ها، لپ تاپ ها، دوربین های دیجیتال و سایر وسایل الکترونیکی استفاده می شوند.
مشکل در اتصال الکتریکی دستگاه یا شارژر، یکی این یکی از دلایل تورم باتری لیتیوم یونی است
اگر بخواهیم علت انفجار و انفجار باتری لیتیوم یونی را توضیح دهیم باید به چند نکته اشاره کنیم:
- عیوب مربوط به فرآیند تولید: استفاده از مواد مشکل ساز تولید و خطا در فرآیند تولید از جمله دلایل انفجار باتری است. بسیاری از رسانه ها انفجار باتری را به نقص در فرآیند تولید نسبت دادند. در واقع، به لطف کنترلهای فنی و کیفی مختلف از سوی تولیدکنندگان معروف، نقص در فرآیند تولید از نادرترین علل انفجار باتری است.
- طراحی معیوب و محصولات تقلبی: معیوب بودن طراحی باتری یا استفاده از باتری های تقلبی مشکلی است که معمولا با محصولات تقلبی پیش می آید. محصولاتی که از این مشکلات رنج میبرند توسط شرکتهایی تولید میشوند که آشنایی کاملی با توسعه و تولید باتری ندارند و یا سازندگان آنها سعی در کاهش هزینههای خود دارند. متاسفانه چنین محصولاتی در فروشگاه های اینترنتی به وفور یافت می شود.
- شارژ بیش از حد دستگاه: وقتی جریان اضافی وارد باتری می شود، گاز و گرما ایجاد می شود و باعث انفجار باتری می شود. اگر باتری متورم به هر دلیلی آسیب ببیند، انفجار رخ می دهد. امروزه شارژ طولانی مدت دستگاه تنها دلیل تورم باتری نیست، بلکه اگر به دلایلی در اتصال شارژ مشکلی ایجاد شود، باتری متورم می شود.
- قرار گرفتن در معرض گرما: هنگامی که یک دستگاه الکترونیکی در معرض دمای بالا قرار می گیرد، واکنش های شیمیایی درون باتری می تواند تسریع شود، که می تواند باعث متورم شدن باتری و سپس منفجر شدن آن شود.
- استفاده از شارژر ضعیف: استفاده از شارژرهای ارزان، نامرغوب یا تقلبی می تواند باتری دستگاه الکترونیکی شما را از بین ببرد زیرا ممکن است فرآیند شارژ به درستی تنظیم نشود و باتری بیش از حد شارژ شود و متورم شود.
علائم تورم باتری
در بیشتر موارد متوجه خواهید شد که باتری به دلیل تغییرات فیزیکی دستگاه باد میشود، زیرا پس از باد شدن باتری معمولاً به بدنه دستگاه فشار وارد میکند و باعث شل شدن آن میشود. بنابراین، هرگونه برآمدگی در ناحیه باتری ممکن است به تورم باتری مربوط باشد.
علاوه بر ظاهر دستگاه، باتری باد شده نیز عملکرد آن را تغییر می دهد
اما علائم بادکردن باتری فقط تغییرات فیزیکی نیست و عملکرد دستگاه به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. افزایش دمای دستگاه، کاهش قابل توجه و ناگهانی عمر باتری و خاموش شدن های مکرر می تواند نشانه ای از متورم شدن باتری باشد.
آیا باتری متورم منفجر می شود؟
واقعیت این است که باتری های متورم در معرض خطر سوراخ شدن و سپس انفجار هستند. اگرچه چنین مواردی نادر است، اما علائم خرابی باتری را به دلیل خطرات آن باید جدی گرفت.
باتری های باد شده به دلیل افزایش حجم قابل توجهی که دارند علاوه بر خطر انفجار، به اجزای داخلی دستگاه آسیب می رسانند و همچنین می توانند سایر ارگان های دستگاه الکترونیکی شما را با مشکل مواجه کنند.
راه های جلوگیری از تورم و انفجار باتری
- عادات شارژ را تغییر دهید: قبلاً تصور می شد اگر گوشی را زیاد شارژ کنیم، باتری آن خراب می شود، اما کم کم این تصور ضعیف تر شد. امروزه مدارهای حفاظتی هوشمند در دستگاه های الکترونیکی پس از شارژ کامل، به طور خودکار منبع تغذیه را قطع می کنند. کارشناسان توصیه می کنند که همچنان از شارژ بیش از حد خودداری کنید، زیرا این می تواند عملکرد باتری را تحت تاثیر قرار دهد و اگر شارژر آسیب ببیند ممکن است مانع از جریان یافتن به باتری نشود.
- از قرار دادن دستگاه در معرض دمای بالا خودداری کنید: یکی یکی از راههای کاهش تورم باتری، اجتناب از قرار دادن دستگاه در معرض دمای بالا است. همیشه سعی کنید دستگاه را در مکانی خشک با دمای مناسب نگهداری کنید. توجه داشته باشید که نور مستقیم خورشید و دستگاه های داغ می توانند به سرعت باعث تورم باتری و سپس انفجار آن شوند.
- استفاده از شارژرهای با کیفیت بالا: به شارژر و کابل شارژ خود حساس باشید. یک شارژر با کیفیت برای کنترل جریان جریان به باتری و از بین بردن خطر شارژ بیش از حد طراحی شده است.
چگونه با خطرات خرابی باتری مقابله کنم؟
با توجه به خطرات جبران ناپذیری که انفجار باتری می تواند ایجاد کند، باید نسبت به تورم باتری دستگاه الکترونیکی خود حساس باشید.
باتری های سوخته قابل تعمیر نیستند و باید توسط تعمیرگاه لوازم الکترونیکی تعویض شوند.
در این مواقع بهتر است ابتدا دستگاه را خاموش و سپس از منبع برق جدا کنید. زیرا حتی اگر باتری باد شده کار نکند، باز هم مانند یک بمب ساعتی کار می کند.
باتری های معیوب هرگز قابل تعمیر نیستند. بنابراین به یاد داشته باشید که باید در اسرع وقت دستگاه را به تعمیرگاه ببرید تا باتری را برای شما تعویض کند. توصیه می کنیم هرگز خودتان باتری را تعویض نکنید; زیرا در طول فرآیند تعویض این خطر وجود دارد که باتری آسیب ببیند و منفجر شود. از سوی دیگر، باتری های لیتیوم یونی حاوی اسیدهایی هستند که پوست را می سوزانند و همچنین بخارات سمی تولید می کنند.
باتری های شکسته چگونه دفع می شوند؟
باتری های سوخته “ضایعات خطرناک” در نظر گرفته می شوند و هرگز نباید در سطل های زباله معمولی ریخته شوند. بلکه باید در کیسه های مخصوص نسوز یا ظرفی جداگانه در محیط خشک و خنک نگهداری شوند. انداختن باتری های متورم در سطل زباله می تواند آسیب جدی به مردم و محیط زیست وارد کند.
آیا باتری در دستگاه های جدید متورم می شود؟
باتری ها در دستگاه های استفاده شده لزوما خراب نمی شوند. اما گاهی اوقات ممکن است اتفاق بیفتد که باتری یک دستگاه کاملاً جدید و بدون استفاده متورم شود. بنابراین اگر متوجه چیز مشکوکی در مورد دستگاه الکترونیکی تازه خریداری شده شدید، مانند: در صورت بروز هرگونه مشکل مانند تغییر در بافت پشت دستگاه یا ترک های غیرعادی، باید دستگاه را خاموش کرده و به تعمیرکار بسپارید.