این یک نان سالم است که با آرد کامل تهیه می شود. یعنی سبوس گندم حداکثر تا 6 درصد جدا می شود. این در حالی است که آردی که بین بسیاری از نانوایی های سنتی کشور توزیع می شود از نوع سفید یا آرد تصفیه شده بدون سبوس است.
به گزارش همشهری آنلاین، ما ایرانی ها عاشق نان هستیم. یعنی ما 37 درصد بیشتر از مردم دنیا نان مصرف می کنیم و روزانه بیش از 80 میلیارد تومان صرف خرید نان می کنیم، اما آیا نان هایی که از خوردن آن لذت می بریم اینقدر سالم و مفید هستند یا فقط شکم خود را سیر می کنیم؟ آنها؟ ?
همه ما می دانیم که نان منبع مهمی از کربوهیدرات هاست که انرژی روزانه ما را تامین می کند، اما بسیاری از ما نمی دانیم که این نان وقتی با آرد کامل و همچنین کربوهیدرات های حاوی فیبر تهیه شود منبع مهمی از پروتئین است. ویتامین هایی مانند خانواده B و آنتی اکسیدان هایی که سلامت ما را نیز تضمین می کنند. نانی که فقط با آرد سبوس دار تهیه نشود باعث بیماری های متابولیک مانند چاقی و دیابت و همچنین مشکلات گوارشی مانند یبوست و بیماری های قلبی عروقی، کمبود ویتامین و بیماری های روده ای، بدتر شدن سلامت پوست و مو و … می شود. علل .
آرد گندم کامل چقدر اهمیت دارد؟
پس آرد سبوس دار چه نوع آردی است و آیا نان های پخته شده در ایران حاوی آرد سبوس دار هستند؟ آرد کامل آردی است که از سبوس گندم (لایه بیرونی دانه گندم) جدا نشده باشد. سبوس حاوی تقریبا 80 درصد مواد معدنی مفید برای سلامت انسان است و سرشار از مواد معدنی مانند فیبر، ویتامین های گروه B، آهن، روی و منیزیم است. نان های تهیه شده با آرد کامل به بهبود عملکرد گوارشی، کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی، کنترل قند خون و حفظ وزن سالم کمک می کند.
اما مشکل اینجاست که اکثر نانوایی های کشور ما از آرد دولتی استفاده می کنند و آرد دولتی از نوع تصفیه شده و فاقد سبوس و مواد مغذی ضروری است. مصرف این نوع آرد می تواند منجر به مشکلاتی مانند یبوست، افزایش قند خون، اضافه وزن و چاقی و بیماری های دیگر شود.
3 نکته در تهیه نان
چگونه بفهمیم نانی که هر روز می خریم سالم است و ویژگی های مهم ذکر شده در بالا را دارد؟
پزشک و متخصص طب ایرانی دکتر پیمان خامه چی این موضوع را اینگونه توضیح می دهد: آرد سبوس دار به این معناست که سبوس گندم در زمان فرآوری زیاد مصرف نشود. از کجا بدانیم؟ از رنگ نان. حالا سبوس آرد مخصوصاً آرد دولتی را به این ترتیب جدا می کنند و آرد را سفید و فاقد مواد مغذی می کنند و بعد هنگام گذاشتن خمیر در فر سبوس را روی آن می پاشند. از آنجایی که سبوس پاشیده شده روی خمیر و داخل فر حاوی اسید سیتریک (آب لیمو) است، می تواند هضم نان را مختل کند.
او می گوید: همچنین آرد سفید به نان ظاهری زیبا می دهد، اما فقط سیر کننده و سیر کننده است و ارزش غذایی ندارد.
این پزشک همچنین بیان می کند که در تهیه نان باید به 3 نکته توجه کرد که این موضوع مهمی است. اول از همه، آرد استفاده شده باید آرد کامل باشد. یعنی سبوس کاملا از آرد جدا نشده است. ثانیاً خمیر نان را نباید با استفاده از مواد افزودنی مانند بکینگ پودر تهیه کرد و با کمک مواد افزودنی سرعت تهیه را افزایش داد. ثالثاً زمان پخت نان باید حداقل 60 تا 120 ثانیه باشد. اینها مسائل بسیار مهمی است که باید به آنها توجه کرد، اما وضعیت آرد کامل از همه مهمتر است.
با توجه به بحث فوق و نظرات کارشناسی، کدام نان سنتی ایرانی را می توان سالم پخت و چگونه نان سالم تهیه کرد؟ در زیر نان های سنتی ایرانی را به ترتیب سالم بودن آنها ذکر کرده ایم.
سنگک: به عنوان سنگک یکی به عنوان یکی از سالم ترین نان های سنتی ایران شناخته می شود. این نان به طور سنتی از گندم کامل و آرد گندم کامل تهیه میشود و منبعی غنی از فیبر و مواد مغذی است. اگر این نان با آرد کامل پخته شود، سرشار از فیبر و سبوس است، به راحتی هضم می شود و شاخص گلیسمی کمتری (شاخصی که تاثیر یک غذا را بر سطح قند خون فرد نشان می دهد) نسبت به سایر نان ها دارد. همچنین رنگ تیره تری دارد. اما مشکل اینجاست که در حال حاضر بسیاری از نانوایی ها نان سنگک را با آرد تصفیه شده نیز می پزند که ارزش غذایی ذکر شده را ندارد.
بربر: نان بربر به دلیل بافت ضخیم تر و پوسته تردش طرفداران زیادی دارد. این نان هنگام استفاده از آرد کامل نیز منبع خوبی از فیبر است، اما مشکل این است که در اکثر نانوایی ها با آرد سفید تهیه می شود.
تافتون: نان تافتون معمولا با آرد سفید تهیه می شود و شاخص گلیسمی بالایی دارد. علاوه بر این به دلیل نازک بودن، سبوس کمتری دارد و ارزش غذایی آن کمتر از نان سنگک و بربر است.
نان لواش: نان لواش، یکی یکی از رایج ترین نان های سنتی ایرانی است. این نان بیشتر با آرد سفید سبوس دار درست می شود و معمولاً ارزش غذایی بسیار کمی دارد. با این حال، بسیاری از ایرانیان آن را مصرف می کنند، حتی اگر ارزش کمی داشته باشد و باعث افزایش سریع قند خون شود.
موانع تولید نان سبوس دار در ایران/ چرا دولت نمی تواند در تولید آرد سبوس دار موفق باشد؟
چرا تولید نان سالم در ایران سخت است و دولت ها به نتیجه نمی رسند؟ سال گذشته رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت مدعی شده بود که تعداد نانوایی های تولید نان سبوس دار باید به 82 هزار واحد برسد، اما طبق گزارش وزارت بهداشت، امسال فقط داریم. 1800 نانوایی با استفاده از آرد کامل. این عدد نشان می دهد که هنوز راه زیادی تا دسترسی همه مردم به نان کامل باقی مانده است.
با توجه به اینکه هر نانوایی ایمن و قابل اعتماد نیست و در تهیه نان از آرد سبوس دار استفاده نمی کند، برای تهیه نان سالم چه باید کرد؟ برخی از کارشناسان خرید نان صنعتی را توصیه می کنند که حاوی تمام مواد مغذی لازم است و نان کامل محسوب می شود. اما مشکل اینجاست که نان های صنعتی بسیار گران هستند و برای خانواده های ایرانی مقرون به صرفه نیستند. دوم اینکه اکثر ایرانی ها عاشق نان سنتی هستند و اولین و آخرین انتخابشان نان سنتی است.
برخی کارشناسان نیز تاکید می کنند که تامین نان سالم باید به دولت ها مربوط باشد نه مردم. زیرا مردم نمی توانند هر روز از شهر عبور کنند تا از نانوایی مطمئن با آرد سالم نان بخرند. همچنین تعداد نانوایی های معتبر و قابل اعتماد در سطح شهر محدود است و نمی توان ساعت ها در صف خرید نان منتظر ماند. این کارشناسان تاکید دارند که سیاست های تولید و توزیع آرد در کشور باید توسط دولت ها کنترل و تغییر یابد تا سلامت جامعه تامین شود.
البته سازمان غذا و دارو سال هاست که پیگیر غنی سازی نان در کشور بوده تا نانوایی ها نان کامل و سالم تولید کنند. هرچند فعالان صنعت نان دست بردار نیستند و معتقدند تولید نان کامل برای آنها صرفه اقتصادی و سودآوری ندارد. یکی از جمله دلایل فعالان نان در این زمینه؛ نبود تجهیزات مرتبط
به گفته آنها، تقریباً تمام تجهیزات موجود – به عنوان مثال سیلوها – برای تولید آرد سفید و بدون سبوس طراحی شده اند. فقدان دانش فنی در زمینه تولید نان در نانوایی ها یکی این نیز چالش دیگری در مسیر تولید نان کامل است. توسعه کامل تولید نان سبوس دار برای دولت دشوار است، زیرا این امر مستلزم دوره های آموزشی و ارتقای مهارت نانوایان است و موضوعی پرهزینه است. مسئله دیگر این است که تولید نان سبوس دار هزینه بیشتری دارد. چون قیمت نان سبوس دار قطعا بالاتر از نان سفید خواهد بود و این یکی یکی از مهمترین موانع تولید نان کامل در کشور است.
این در حالی است که اواخر سال گذشته، سازمان ملی استاندارد ایران از اجرای «بررسی استانداردهای ملی سلامت محور گندم، آرد و زنجیره نان با هدف ارتقای کیفیت 4 نان سنتی» خبر داد. دستور کار البته هنوز نتایج آن مشخص نیست.