به گزارش مانیبان؛ قیمت روغن، لبنیات، کنسرو ماهی و مواد شوینده که نقش اساسی در بهداشت مواد غذایی و خانوار دارند در روزهای اخیر با نوساناتی روبهرو شده است.
نرخ رشد قیمت نفت بین 15 تا 21 درصد است. افزایش 15 درصدی قیمت روغن مصرفی داخلی و رشد 21 درصدی مربوط به مصرف مشتری و قنادی است. پیش از این گفته بودند که افزایش قیمت نفت در پایان سال به پایان می رسد و حداقل تا پایان ماه رمضان آن را به تعویق می اندازند، اما ظاهرا به دلایلی نتوانسته اند متوقف شوند.
قیمت لبنیات با این فرمول افزایش یافته است. سخنگوی انجمن صنایع لبنی ایران تاکید کرد که میانگین رشد قیمت محصولات لبنی در مجموع کمتر از 20 درصد است. اتحادیه صنایع کنسرو ایران در ابتدا قیمت کنسرو ماهی تن را افزایش داد بهمن به تعویق افتاد و انجمن صنایع شوینده نیز از سازمان حمایت خواست تا رشد 40 درصدی تولید برندهای ایرانی را بپذیرد. واقعا چه اتفاقی در بازار می افتد؟
آخرین تغییرات قیمت روغن خوراکی.
افزایش قیمت روغن نباتی مصوب ستاد و کارگروه تنظیم بازار است و بر این اساس قیمت 114 نوع روغن نباتی از 12 نوع. دی این ماه گران خواهد بود. پیشبینی میشود قیمت انواع روغن مایع و نیمه جامد مصرف خانگی ۱۵ درصد و روغن قنادی ۲۱ درصد افزایش یابد.
افزایش اخیر قیمت روغن نباتی در تضاد آشکار با وعده های قبلی مبنی بر ثبات قیمت تا سال 1404 است، مسئولان دولتی پیش از اعلام افزایش قیمت بارها از ثبات قیمت کالاهای اساسی از جمله روغن تا پایان سال 1404 صحبت کرده بودند.
تغییرات قیمت نفت به گفته اکبر فتحی، دبیر ستاد هماهنگی امنیت غذایی وزارت جهاد کشاورزی، ضروری است زیرا اگرچه تا چند ماه پیش واردات مواد اولیه نفتی به خوبی انجام می شد و کارخانه های لاس بدون مشکل به تولید خود ادامه دادند و اخیراً به دلیل کاهش واردات و برخی عوامل خارجی چندین کارخانه با چالش هایی مواجه شده اند.
نوسانات قیمت جهانی نفت، محدودیت های ارزی و تصور نادرست در مورد نقل و انتقال سهام یکی کارخانه ها از جمله عوامل دیگری هستند که بر بازار نفت تأثیر می گذارند. برای کنترل قیمت روغن، تولیدکنندگان از دولت می خواهند که ثبت سفارش های بیش از تقاضای داخلی برای مواد اولیه را بپذیرد تا به چرخه تولید کمک کند و واردات دانه های روغنی را تسریع بخشد.
وضعیت فعلی بازار: روغن آفتابگردان و روغن سرخ کردنی در ظروف 900 میلی لیتری به عنوان پرفروش ترین انواع روغن خوراکی پیش از این 55 هزار تومان فروخته می شد، رقمی که پس از اجرای مصوبه اخیر تغییر قیمت روغن به آن خواهد رسید. 61500 و در نهایت 63000 تومان.
بررسی تغییرات اخیر قیمت لبنیات در بازار.
به گزارش مرکز آمار، کنسرو ماهی در پایان سال گذشته بین 64 هزار و 700 تا 85 هزار و 600 تومان به فروش می رسید. بهار امسال قیمت کنسرو تن ماهی بین 67 تا 90 هزار تومان بود اما مرکز آمار اصرار داشت که میانگین قیمت 180 گرم کنسرو ماهی 84 هزار و 616 تومان در نظر گرفته شود.
وضعیت فعلی بازار: انواع گران کنسرو ماهی تن در قوطی های 180 گرمی 105 هزار تومان و نمونه های پرفروش معمولا 88 و 89 هزار تومان به فروش می رسند. با فرض رشد 14 درصدی، قیمت کنسرو تن ماهی تنها اندکی از 100 هزار تومان فراتر می رود.
درخواست افزایش قیمت شوینده ها را دارند
قیمت مواد شوینده با تقاضای افزایش 40 درصدی فعالان این صنعت مواجه شده است. آنها طی نامه ای خطاب به سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان خواستار موافقت با درخواست آنها با توجه به افزایش هزینه های تولید به ویژه در حوزه مواد اولیه و بسته بندی شدند.
افزایش قیمت مواد شوینده به دلیل گرانی مواد اولیه پتروشیمی از جمله ظروف PET و انواع پلاستیک ها اتفاق خواهد افتاد اما عوامل ریز و درشت دیگری نیز دخیل هستند. مواردی مانند نوسانات ارز، عدم تعادل انرژی و قطع برق. فعالان صنایع شوینده، آرایشی و بهداشتی می گویند قطعی برق باعث شده است که امسال به طور متوسط با ظرفیت 40 تا 50 درصد کار کنند و دو یا سه روز در هفته فعالیتشان تعطیل شود.
تولیدکنندگان اسناد مربوط به افزایش قیمت تمام شده را به سازمان حمایت ارائه کرده و تقاضای میانگین 40 درصدی افزایش قیمت مواد شوینده را داشته اند اما این سازمان هنوز مجوزی صادر نکرده و زمان تایید آن مشخص نیست. .
وضعیت فعلی بازار: درخواست افزایش قیمت توسط تولیدکنندگان به سازمان حمایت ارائه می شود و معمولاً هزینه ها و برآورد افزایش احتمالی را کاملاً خودسرانه انجام می دهند.
وقتی سازمان پشتیبان می خواهد بر اساس مدارک دریافتی موافقت خود را اعلام کند، معمولا ماشه را می کشد. علاوه بر این، خود تولیدکنندگان نیز میدانند که گرانی میتواند باعث کاهش رقابتپذیری محصولات داخلی در مقایسه با محصولات وارداتی قاچاق شود.
منبع: فرارو