سازمان جهانی بهداشت هدف کاهش برخی بیماری ها از جمله فشار خون بالا و بیماری های قلبی را اعلام می کند، اما تنها جایی که تاکیدی بر کاهش آن نیست، شیوع دیابت است که اگر ثابت بماند شاهکار خواهد بود. دلیل این امر این است که شیوع دیابت غیرقابل کنترل شده است.
شاهین آخوندزاده، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، آمار دیابت در ایران را نسبت به میانگین جهانی وحشتناک دانست. در حال حاضر حداقل 6 میلیون بیمار دیابتی و 9 میلیون بیمار پیش دیابتی وجود دارد که سالانه حداقل 500 هزار نفر به این تعداد اضافه می شود.
به گزارش همشهری آنلاین، نسخه اقتصادی این بیماری 10 میلیارد دلار است و این نشان میدهد که کرونا را پشت سر گذاشتهایم، اما از دیابت NCدی هم نباید غافل شد.
وی تاکید کرد: این موضوع به قدری مهم است که بیشتر کارهایی که شرکت های داروسازی در دهه اخیر انجام داده اند بر روی داروی دیابت بوده است. بی توجهی به این موضوع بار بر دوش نظام سلامت بیشتر می شود و نمی توانیم خدمات مناسبی را به جامعه ایران ارائه کنیم. در حال حاضر نیز بخش قابل توجهی از جامعه ما نمی توانند خدمات درمانی دریافت کنند.
به گفته آخوندزاده، مطالعات مختلفی در این زمینه نیاز است و در معاونت پژوهش و فناوری تمام کمک های لازم را انجام خواهیم داد، در غیر این صورت با سونامی دیابت مواجه خواهیم شد.
روند رو به افزایش دیابت
باقر لاریجانی، رئیس مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران و رئیس سمینار جدید دیابت با تاکید بر اینکه درمان های مختلفی برای دیابت وجود دارد، گفت: شیوع دیابت در کشورهایی مانند ایران به سرعت در حال افزایش است. افزایش بیشتر در مناطق مختلف در Menavision 2021 2045 پیش بینی شده است. ما باید خود را برای مواجهه با بیش از 600 میلیون نفر مبتلا به دیابت در سال 2045 آماده کنیم. روند بیماری رو به افزایش است و منطقه ما جزو مناطقی است که شیوع بالایی دارد.
به گفته لاریجانی، کشورهای عربی وضعیت بدتری دارند، اما وضعیت ایران هم جالب نیست. طبق آمار ما در سال 2016، میزان مبتلایان به دیابت در گروه بزرگسالان 7.5 درصد بوده است، اما در سال 2021 این میزان به 10.4 درصد رسیده و اکنون به 14 درصد رسیده ایم.
این پزشک با تاکید بر اینکه دیابت به طور جدی شیوع پیدا کرده است، گفت: مهم این است که در این زمینه برنامه ملی داشته باشیم. در حالی که دیابت در سال 1990 در رتبه هفدهم قرار داشت، اکنون به رتبه هشتم رسیده است.
تثبیت آمار عفونت نیز موفقیت آمیز است
علیرضا رئیسی معاون بهداشتی وزارت بهداشت در سمینار خبری دیابت گفت: در دوره کرونا، کشورهایی که بیشترین بیماران مبتلا به بیماریهای غیرواگیر را داشتند آسیب بیشتری دیدند و بیماران جان بیشتری را از دست دادند. بنابراین مبارزه با بیماری های غیرواگیر به معنای واکسیناسیون در برابر بیماری های عفونی است.
رئیسی الان در دنیا این را می گوید یکی وی با بیان اینکه هر 10 نفر دیابت دارند، گفت: یکی هر دو نفر مبتلا به دیابت هنوز تشخیص داده نشده اند و این تعداد زیاد است. بسیاری از افراد با سطح قند 120 فکر می کنند که باید صبح ها به جای شکر توت فرنگی با چای بخورند و بعد از شش ماه این عدد به 200 می رسد و به پزشک مراجعه می کنند. بنابراین ارائه اطلاعات در این زمینه بسیار موثر است.
وی با بیان اینکه بیشترین بار بیماری در منطقه ما است، خاطرنشان کرد: در حالی که شاخص های توسعه جهانی در مورد عوامل خطر مطرح می شود، سازمان جهانی بهداشت اهداف کاهش برخی بیماری ها از جمله فشار خون و بیماری های قلبی را اعلام می کند، اما تا زمانی که وجود داشته باشد. تاکیدی بر کاهش تنهایی نیست و ثابت می ماند، شیوع دیابت شاهکار است. دلیل این امر این است که شیوع دیابت غیرقابل کنترل شده است.
تنها بیماری غیر قابل پیش بینی
رئیسی با بیان اینکه دیابت تنها بیماری غیرقابل پیش بینی است، گفت: در سال 2009، اپیدمیولوژیست ها پیش بینی کردند که در سال 2030 حدود 438 میلیون بیمار دیابتی در جهان وجود خواهد داشت. سه سال بعد گفتند ما اشتباه کردیم و این عدد می شود 552 میلیون. آنها گفتند که بعد از هشت سال، 578 میلیون نفر مبتلا به دیابت خواهند بود و در سال 2021، 630 میلیون نفر مبتلا به دیابت خواهند بود. تمام پیش بینی های مرتبط با دیابت دارای خطاهای کمی هستند و این بسیار مهم است.
به گفته معاون وزیر بهداشت در سال 83 برنامه پیشگیری از دیابت در سامانه شبکه یکپارچه شد. در سال 1373 سند بیماری های غیر واگیر تدوین شد که در زمینه اقدامات پیشگیرانه از بیماری های غیرواگیر مورد توجه سازمان بهداشت جهانی قرار گرفت. این روند به خوبی پیش رفت، اما با بازگشت سه سال بعد، سند اکنون از بین رفته است و امیدواریم آن را احیا کنیم.