بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، سالانه حدود ۷۰۳،۰۰۰ نفر در سراسر جهان به دلیل اقدام به خودکشی جان خود را از دست میدهند، اما راهکارهایی برای افزایش تابآوری در برابر این مشکل وجود دارد.
روز دهم ماه سپتامبر به عنوان روز جهانی پیشگیری از خودکشی نامگذاری شده تا آگاهی مردم درباره این مسئله افزایش یابد. در سال ۲۰۱۹، خودکشی چهارمین عامل مرگ و میر در بین جوانان ۱۵ تا ۲۹ سال بوده است و بیش از ۷۷ درصد خودکشیها در کشورهای با درآمد کم و متوسط رخ داده است. به همین دلیل، سازمان جهانی بهداشت خودکشی را یک مشکل جدی بهداشت عمومی معرفی کرده است.
چه کسانی در معرض خطر خودکشی هستند؟
به گفته این سازمان، ارتباط بین وجود اختلالات روانی به ویژه افسردگی و اختلالات ناشی از مصرف الکل و اقدام به خودکشی به اثبات رسیده است. علاوه بر این، بسیاری از خودکشی ها به طور ناگهانی در لحظات بحرانی رخ می دهند که توانایی کنار آمدن با زندگی در حال کاهش است. استرس هایی مانند مشکلات مالی، فروپاشی روابط عاطفی یا درد و بیماری های مزمن نیز از دیگر دلایل خطر خودکشی هستند.
علاوه بر این، تجربه درگیری، خشونت، سوء استفاده یا از دست دادن عزیزان، و احساس انزوا به شدت با افکار خودکشی مرتبط است. به گفته این سازمان، میزان خودکشی در میان گروه های آسیب پذیری که تبعیض را تجربه می کنند، مانند پناهندگان و مهاجران نیز بالاتر است.
اختلالات روانی، مصرف نامناسب مواد مخدر، مصرف مواد مخدر و الکل و توانایی ارتکاب عمل از دیگر عوامل خودکشی است.
چه گزینه هایی برای جلوگیری از خودکشی وجود دارد؟
خودکشی قابل پیشگیری است و برای پیشگیری از آن می توان اقداماتی را در سطوح اجتماعی و فردی انجام داد. محدود کردن دسترسی به ابزارهای خودکشی (مانند سموم، اسلحه و داروهای خاص) و توسعه مهارتهای زندگی اجتماعی-عاطفی در نوجوانان از راههای مهم پیشگیری از خودکشی است.
چگونه می توانیم مقاومت خود را در برابر مشکلات افزایش دهیم؟
افراد تاب آور مشکلات را فرصتی برای رشد خود می دانند و افرادی که انعطاف پذیرتر هستند. آنها بهتر می توانند با مشکلات سلامت روان مقابله کنند و بهتر می توانند با مشکلات مقابله کنند. افکار خودکشی و میزان خودکشی کاهش خواهد یافت. این توصیه ها را برای افزایش مقاومت در برابر مشکلات دنبال کنید:
- در زندگی خود، باید هدف و معنا داشته باشید؛ افرادی که هدف مشخصی ندارند و برای زندگی خود معنایی پیدا نکردهاند، با هر چالش و مشکلی دچار فروپاشی روانی میشوند.
- ارتباطات خود را بهبود بخشید؛ داشتن روابط عاطفی و اجتماعی سالم، بسیار مهم برای سلامت روانی است و در زمان بروز بحرانهای زندگی، پشتوانه مفیدی به شمار میرود.
- دلبستگیهای مثبت ایجاد کنید؛ شرکت در یک یا چند فعالیت، عضویت در باشگاه، پیوستن به گروههای مذهبی، انجام سرگرمیهای سالم مانند فعالیتهای هنری و علمی، باعث افزایش آرامش افراد میشود.
- همیشه خوشبین باشید؛ نگاه خوشبینانه به زندگی، موجب درک بهتری از مسائل خواهد شد.
- نسبت به تغییرات انعطاف پذیر باشید؛ اگر نسبت به تغییرات زندگی مقاومت زیادی نشان دهید، همیشه در بیم و هراس باقی خواهید ماند و توانایی مواجهه با تغییرات زندگی را نخواهید داشت.
- مراقب سلامتی و تغذیه خود باشید؛ رعایت رژیم غذایی سالم، مصرف کافی میوه و سبزیجات، گوشت و حبوبات و استفاده از نانهای سبوسدار، تلاش برای کاهش وزن و رسیدن به وزن ایدهآل در افراد چاق و پیادهروی منظم و روزانه در کاهش استرس و افسردگی نقش مهمی ایفا میکند.
- معنویت خود را تقویت کنید؛ افرادی که ایمان قوی دارند و در مشکلات و سختیها، ضمن تعقل و تلاش، به خداوند توکل میکنند، از آرامش روانی بالاتری برخوردار هستند.