به گزارش خبرگزاری بازتاب آنلاین، مصطفی میرسلیم عضو شورای داوری وی درباره ارزش واقعی نفت و گاز توضیح داد: نفت و گاز و زغال سنگ منابع هیدروکربنی هستند، یعنی ترکیب شیمیایی آنها از هیدروژن و کربن تشکیل شده است که هر دو قابلیت ترکیب بسیار خوبی با اکسیژن دارند. بنابراین وقتی نفت و گاز در مجاورت هوا بسوزد واکنش احتراق خوبی رخ می دهد که در صورت انجام کامل CO2 یا انیدرید کربنیک و H2O یا بخار آب است و از آنجایی که حرارت زیادی در این احتراق به دست می آید به طور کاذب می سوزد. نفت و گاز، در حالی که این اصل که هر چیزی که خوب می سوزد فقط سوخت است یک اشتباه بزرگ است.
به گزارش ایسنا، وی گفت: به عنوان مثال، الماس یک هیدروکربن است و مانند زغال سنگ بسیار خوب می سوزد و در حین احتراق آن گرمای خوبی حاصل می شود، اما هیچ کس به الماس به عنوان منبع انرژی فکر نمی کند ترکیبی با اکسیژن در هوا. شاید واکنش های دیگری نیز وجود داشته باشد که محصول آنها بسیار ارزشمندتر از گرمای احتراق است و با آلودگی آن ارتباطی ندارد.
نماینده شورای اسلامی ایران با اشاره به اینکه CO2 و H2O آلاینده نیستند، گفت: زمانی که میزان CO2 در جو افزایش یابد، طبیعتا جو تبدیل به محیطی گلخانه ای می شود و در نتیجه افزایش … میانگین دمای جو و پیامدهای آن مانند: ب- برهم خوردن تعادل حرارتی جو و ذوب شدن یخ های قطبی و یخچال های طبیعی کوهستانی و همچنین بالا آمدن سطح آب دریاها که آسیب هایی که در سال های اخیر شاهد آن بوده ایم. این نوع اختلالات جوی و اقلیمی به عنوان آلودگی گرمایی نیز شناخته می شود. اما نکته مهم این است که اکثر احتراق در کوره ها، کوره های بلند و نیروگاه ها یا موتورهای احتراق داخلی در خودروها، به غیر از CO2 و H2O، مواد نیمه سوخته و نامطلوب مانند مونوکسید کربن و مواد حلقوی و همچنین اکسیدهای نیتروژن تولید می کند. و اگر حاوی گوگرد باشد، متصاعد می شود. سوخت همچنین حاوی اکسیدهای گوگرد است که همگی سمی و برای سلامتی مضر هستند و می توانند باعث سکته مغزی، مشکلات تنفسی و آلرژی های آزاردهنده شوند.
آلودگی هوا سالانه جان هزاران نفر را در این کشور می گیرد
وی تاکید کرد: در کشور خودمان سالانه هزاران نفر بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند، به عنوان مثال در تهران بیش از 20 هزار نفر جان خود را از دست می دهند و این ضایعه تاسف بار است. راه حل این مشکل این است که ابتدا به تدریج منبع انرژی خود را از نفت و گاز به منابع تجدیدپذیر تغییر دهیم. در میان مدت باید به نیروگاه های خورشیدی، خودروهای عمومی و دو موتوره و در نهایت برق دست پیدا کنیم و اساسا منبع انرژی به جای نفت و گاز، برق باشد. در کوتاه مدت باید معاینه فنی خودروها را بسیار جدی گرفت و هیچ خودرویی نباید بدون صافکاری باشد و تمامی خودروهای فرسوده به ویژه موتورسیکلت های فرسوده در صورت اسقاط نشدن باید اسقاط شوند. مردم در حال اسقاط هستند. همچنین در برنامه ریزی جامع شهری باید به شرایط اقلیمی و تراکم جمعیت و ساختمان های بلندمرتبه توجه شود تا امکان حذف و حذف آلاینده ها با جریان طبیعی هوا از بین نرود. این فاجعه ای است که در چند شهر بزرگ کشور به ویژه تهران رخ داده است.
تغییر سوخت از فرآورده های نفتی به گاز طبیعی کشور را از یک فاجعه بزرگ نجات داد
وی به فواید کنار گذاشتن نفت و گاز به عنوان سوخت اشاره کرد و گفت: تغییرات رفتاری باید تدریجی باشد. زمانی تغییر سوخت از فرآورده های نفتی به گاز طبیعی کشور را از یک فاجعه بزرگ نجات داد و سیاست خوبی بود که سی سال پیش ارائه شد و کشور را از شرایط حاد و مرگبار نجات داد، اما امروز باید به سمت انرژی های تجدیدپذیر روی بیاوریم. نفت و گاز از مواد معدنی بسیار ارزشمندی هستند که زمانی طلای سیاه نامیده می شدند، نه به دلیل بهره برداری از سوخت، بلکه به دلیل امکان تبدیل آنها به مواد واسطه ای در صنعت پتروشیمی و محصولات نهایی مصرف دائمی که بدون آنها زندگی امروز بسیار دشوار بود. بودن
میرسلیم خاطرنشان کرد: در اینجا خوب است تاکید کنیم که استفاده از گاز طبیعی در کاربردهای پتروشیمی و صنعتی بسیار ساده تر و تمیزتر است. بنابراین باید قدر گاز طبیعی را بهتر بدانیم. ارزش افزوده تبدیل نفت به فرآورده های سوختی در پالایشگاه حدود 20 تا 30 درصد است در حالی که صدها محصول غیرسوختی و با عمر طولانی از نفت و گاز به دست می آید که ارزش افزوده را به طور متوسط چهار تا پنج برابر یا حتی افزایش می دهد. افزایش چهار برابری محصولات تخصصی مشخص می شود که ارزش افزوده آنها ده ها هزار برابر بیشتر از نفت و گاز اولیه است و بیشتر این محصولات برخلاف سوزاندن قابل بازیافت هستند.
وی در خصوص خسارات ناشی از سوختن نفت و گاز تصریح کرد: تخریب محیط زیست از طریق انتشار آلاینده های متعدد، از بین رفتن منابع غنی و ارزشمند هیدروکربنی در روند مصرف فعلی، از بین رفتن منافع مهم اقتصادی و اجتماعی، اشتغال مولد و رشد و توسعه کشور تأثیر بر کشور و افزایش طول عمر مخازن ما به بیش از 500 سال، بدون توجه به فرآیندهای بازیافت، از جمله ضررهای ناشی از احتراق نفت و گاز است.
وی در پایان گفت: اشتباه بزرگتر این است که با سرمایه گذاری های کلان در خطوط لوله و احداث ایستگاه های تنظیم فشار، دو شبکه ملی انرژی در کشور ایجاد کردیم. با کاهش فشار گاز بخش قابل توجهی از این سرمایه گذاری از بین می رود که به معنای هدر رفتن سرمایه دولت است. که نمایندگان مجلس باید نسبت به حفاظت از آن تعصب داشته باشند. از این منظر، ایجاد یک پالایشگاه جدید برای تبدیل آن به سوخت، لزوما منطقی نیست، بلکه برای پتروپالایش مناسب است. هنگام برنامه ریزی نباید این نکات مهم تحت تاثیر مسائل زودگذر سیاسی قربانی شود و پیشرفت کشور را به خطر بیندازد.
۲۷۲۱۹