غزل زیارینتایج یک بررسی حاکی از آن است که ارتفاع قله اورست به دلیل فرسایش رودخانه آرون که در نزدیکی آن جریان دارد، حدود 50 متر افزایش یافته است. فرآیند فرسایش باعث می شود که ارتفاع کوه هر سال حدود 2 میلی متر از طریق واکنش ایزواستاتیک افزایش یابد و بنابراین قله اورست به طور عجیبی از سایر قله های هیمالیا بلندتر شده است.
این فرسایش باعث واکنش ایزواستاتیک می شود (فرآیندی که در آن پوسته زمین به دلیل کاهش جرم سطحی بالا می رود و باعث افزایش 2 میلی متری ارتفاع سالانه اورست می شود).
مکانیسم افزایش ارتفاع اورست
یک مطالعه جدید توسط محققان دانشگاه UCL نشان می دهد که وقوع فرسایش در دره رودخانه باعث شده است که ارتفاع اورست حدود 15 تا 50 متر افزایش یابد و به دلیل این فرسایش، قله اورست همچنان به رشد خود ادامه می دهد.
نتایج این مطالعه در Nature Geoscience منتشر شده است و نشان میدهد که فرسایش شبکه رودخانهای واقع در حدود 75 کیلومتری کوه اورست، دره بزرگی را از بین میبرد و همین اتفاق باعث میشود ارتفاع اورست سالانه 2 میلیمتر در 89000 سال گذشته افزایش یابد. ارتفاع آن بین 15 تا 50 متر افزایش یافته است.
ارتفاع غیرمعمول اورست
قله اورست با ارتفاع 8849 متر در تبتی Chomolungma یا Sagarmatha به معنای الهه مادر کوه ها نامیده می شود. اورست بلندترین کوه روی زمین است و حدود 250 متر از دومین قله مرتفع هیمالیا بلندتر است. این قله از نظر ارتفاع با سایر قله های مرتفع هیمالیا تفاوت قابل توجهی دارد. بلندترین قله های بعدی، K2، Kangchenjunga و Lhotse، همگی با یکدیگر تنها حدود 120 متر ارتفاع دارند.
بخش قابل توجهی از این ناهنجاری را می توان با نیروی شناوری ایجاد شده توسط فشار پوسته زمین به دنبال فرسایش رودخانه ای در نزدیکی اورست توضیح داد که باعث فرسایش مقدار زیادی سنگ و خاک می شود. این اثر به عنوان یک واکنش بازگشتی یا ایزواستاتیک شناخته می شود، که در آن بخشی از پوسته زمین که جرم خود را از دست می دهد، خم می شود و به سمت بالا شناور می شود. این به این دلیل است که با از دست دادن جرم، فشار شدید روکش سیال زیرین بیشتر از نیروی گرانش رو به پایین است.
این یک فرآیند تدریجی است که معمولاً منجر به تغییرات چند میلی متری در سال می شود. اما در بازه های زمانی زمین شناسی تفاوت قابل توجهی در سطح زمین ایجاد خواهد کرد.
رشد مداوم کوه اورست
محققان دریافتند که به دلیل این روند، قله اورست در طول 89000 سال گذشته حدود 15 تا 50 متر رشد کرده است. زیرا رودخانه آرون در نزدیکی این قله در شبکه رودخانه مجاور ادغام شده است.
آدام اسمیت یکی یکی از نویسندگان این مقاله و یک دانشجوی دکترای علوم زمین UCL گفت: “کوه اورست یک کوه مهم در افسانه ها است و هنوز در حال رشد است.” عمیق تر می شود.”
در حال حاضر، رودخانه آرون در شرق کوه اورست جریان دارد و در پایین دست به سیستم رودخانه کوسی بزرگتر می پیوندد. در طول هزاره های گذشته، رودخانه آرون دره ای بزرگ در سواحل خود ایجاد کرده و میلیاردها تن خاک و رسوب را با خود برده است. دکتر جین ژندای از دانشگاه علوم زمین چین گفت: یک سیستم رودخانه ای جالب در منطقه اورست وجود دارد که رودخانه آرون در بالادست با دره ای مسطح در شرق در ارتفاع زیاد جریان دارد. سپس به طور ناگهانی به سمت رودخانه کوسی به سمت جنوب می چرخد و تندتر و پایین تر می شود. این توپوگرافی منحصر به فرد نشان دهنده وضعیت ناپایدار است و احتمالاً مربوط به ارتفاع شدید اورست است.
نفوذ منطقه ای فراتر از اورست
این افزایش ارتفاع نه تنها محدود به اورست می شود بلکه قله های مجاور مانند لوتسه و ماکالو را نیز تحت تاثیر قرار می دهد که به ترتیب چهارمین و پنجمین قله مرتفع جهان هستند. واکنش های ایزواستاتیک ارتفاع این قله ها را به اندازه اورست افزایش می دهد. با این حال، ماکالو، که نزدیکترین نقطه به رودخانه آرون است، نسبت به اورست از نرخ صعود بالاتری برخوردار است.
دکتر متیو فاکس یکی یکی از نویسندگان این مقاله می گوید: «ارتفاع قله اورست و قله های مجاور آن در حال افزایش است. زیرا سرعت واکنش ایزواستاتیک بیشتر از فرسایش است و ارتفاع آن را افزایش می دهد. با استفاده از ابزارهای GPS، ما شاهد رشد سالانه دو میلی متری در قد آنها هستیم که به ما درک بهتری از عوامل ایجاد کننده این فرآیند می دهد.
با مطالعه میزان فرسایش رودخانههای آرون، کوسی و دیگر رودخانههای منطقه، محققان به این نتیجه رسیدند که آرون حدود 89000 سال پیش با شبکه رودخانه کوسی ادغام شد (فرآیندی به نام دزدی دریایی زهکشی که قدرت فرسایشی آن را افزایش داد). انتقال خاک و رسوب بیشتر به دلیل افزایش سیلاب در کشور، قلههای کوه بالاتر و بالاتر رفتند.
دکتر ژو هان، نویسنده اصلی دانشگاه علوم زمین چین، گفت: “تغییر ارتفاع کوه اورست نشان دهنده ماهیت پویای سطح زمین است که برهم کنش بین فرسایش رودخانه آرون و فشار رو به بالا بر روی گوشته زمین، ارتفاع زمین را افزایش می دهد.” اورست
منبع: scitechdaily
۲۲۷۲۲۷