عصر ایران؛ رضا قبیشاوی – با وجود اینکه دو روز از انتشار خبر نیویورک تایمز درباره دیدار ایلان ماسک و سفیر ایران در سازمان ملل در نیویورک می گذرد، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اصل این دیدار را تکذیب کرد.

این خبر اختصاصی صبح جمعه به وقت تهران منتشر شد یا بهتر است بگوییم منفجر شد چون ارزش خبری بالایی داشت و بازنشر گسترده ای داشت. آنها اعلام کردند که این خبر تایید شده است. البته وزارت خارجه ایران در نهایت بعدازظهر شنبه این موضوع را تکذیب کرد. اخبار از نظر ارزش خبری برای مردم ایران، آمریکا و منطقه مهم بوده و برای دنیا جذاب است.

در همین حال، علاوه بر نیویورک تایمز، سایر رسانه های آمریکایی از جمله آسوشیتدپرس (AP) و CBS جزئیات بیشتری از این دیدار منتشر کردند. به عنوان مثال، این ملاقات توسط ایلان ماسک درخواست شد. این دیدار یک ساعت به طول انجامید. این دیدار روز دوشنبه و با موضوع کاهش تنش میان ایران و آمریکا برگزار شد. این دیدار در محل اقامت سفیر ایران انجام شد و نتایج این دیدار به تفصیل تشریح شد.

برخلاف انتشار همه این اطلاعات در رسانه های آمریکایی، وزارت خارجه ایران پس از دو روز این دیدار را تکذیب کرد.

با مقایسه دو طرف، باور مخاطبان به اخبار رسانه های آمریکایی کاملاً طبیعی است چرا که بیش از یک رسانه آمریکایی اخبار و جزئیات این دیدار را اختصاصی منتشر کردند و وزارت امور خارجه ایران نیز با تاخیر طولانی این خبر را تکذیب کرد.

نکته دیگر اینکه چرا نمایندگی ایران در سازمان ملل که درگیر این خبر بود، سریع آن را تکذیب نکرد؟ در حالی که این دفتر در ماه های اخیر در انتشار اطلاعیه های رسانه ای و پاسخگویی به رسانه های آمریکایی بسیار فعال بوده است. چرا نمایندگی ایران در سازمان ملل روز پنجشنبه یا جمعه این موضوع را تکذیب نکرد؟

علاوه بر این، تاکنون هیچ واکنش تایید یا تکذیب طرف آمریکایی منتشر نشده است.

علاوه بر این، در فاصله زمانی انتشار اولین خبر نیویورک تایمز تا تکذیب وزارت امور خارجه ایران، رسانه های ایرانی ده ها واکنش، تحلیل، گزارش و اظهار نظر منتشر کردند تا اینکه سرانجام پس از دو روز وزارت خارجه ایران آن را تکذیب کرد. چرا وزارت امور خارجه در ابتدای ماجرا این موضوع را تکذیب نکرد؟

روزنامه کیهان صبح امروز شنبه با این تیتر به این دیدار و سفیر ایران در سازمان ملل متحد پرداخته است: «دیدار مخفیانه با نماینده ترامپ، ساده لوحی یا خیانت در واقع سفیر ایران را به خیانت یا ساده لوحی؟ تنها چند ساعت بعد، وزارت خارجه ایران این موضوع را تکذیب کرد. این اتفاق برای کیهان و مدیرش نیز نشانه قوت بود، زیرا بسیاری به درستی یا نادرست تکذیب وزارت خارجه را واکنشی علیه کیهان می دانند.

با این حال، در دنیای سیاست خارجی، انکار معنادار غیر معمول نیست. مواردی از رد مصلحتی در ایران نیز وجود داشته است.

به هر حال نمی دانیم این خبر صحت دارد یا خیر؟ زمان مشخص خواهد کرد که کدام طرف درست است.

جالب اینجاست که اولین پیامی که در نیویورک تایمز منتشر شد از سوی دو ایرانی با سمت رسمی بود. آنها این خبر را در گفتگو با فرناز فصیحی گزارشگر ایرانی-آمریکایی نیویورک تایمز اعلام کردند تا این روزنامه آمریکایی چنین خبری را منتشر کند.

برای درک اهمیت این خبر و موضوع کافی است تصور کنید که یک مقام ایرانی مخفیانه با یک مقام بلندپایه آمریکایی ملاقات کرده و چند روز بعد مقامات آمریکایی در گفتگو با یک روزنامه نگار ایرانی و یک روزنامه ایرانی این دیدار را مطرح کرده اند. اعلام این روزنامه نیز خبر این جلسه را منتشر می کند. احتمالا این خبرنگار و این روزنامه متهم به ارتباط با دشمن می شدند و برای فرار از این اتهام و فشار وارد هزار داستان ریز و درشت می شدند و تا آخر عمر کمرشان را می سوزاندند. زندگی می کند و هیچ کارکردی ندارد. حتی امروز هم کم نیست خبرنگاران و رسانه هایی که پشت سر آنها عمل می کنند.

– چرا دو ایرانی با سمت رسمی این خبر را به نیویورک تایمز گفتند نه به رسانه های ایرانی؟ زیرا: اولاً رسانه های آمریکایی از نظر اعتبار و اعتبار و نفوذ قابل مقایسه با رسانه های ایرانی نیستند. مقامات ایرانی در حالی که صبح تا شب علیه رسانه های آمریکایی صحبت می کنند، اخبار اختصاصی را نیز در اختیار رسانه های آمریکایی قرار می دهند و مشتری دائمی مصاحبه با رسانه های آمریکایی هستند. اساسا یکی یکی از اهداف سفر سالانه روسای جمهور به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل، مصاحبه با خبرنگاران و رسانه های آمریکایی است. از سوی دیگر خبری مبنی بر مصاحبه مقامات آمریکایی با رسانه های ایرانی وجود ندارد.
از نظر کمی، ایران چندین برابر آمریکا روزنامه و خبرگزاری دارد، اما آنها مصداق ضرب المثل «آفتاب هفت دست، نهار و شام هیچ» هستند.

این اولین بار نیست که چنین اتفاقی رخ می دهد، پیش از این نیز بارها اتفاقات مشابهی رخ داده است. یکی یکی از مهمترین آنها افشای مذاکرات محرمانه ایران و عربستان سعودی در عراق است که روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال فاش کرد. اینکه دو کشور خاورمیانه در یک کشور ثالث در حال مذاکره هستند اما هیچ یک از رسانه ها و خبرنگاران خاورمیانه نتوانسته اند این خبر را دریافت یا منتشر کنند، اما این خبر از یک روزنامه آمریکایی آمده است، جای تامل دارد.

– این احتمال وجود دارد که افشای خبر دیدار با ایلان ماسک با هدف تخریب این کانال ارتباطی صورت گرفته باشد.

– برخلاف آنچه گفته می شود روزنامه ها از عصر خبر گذشته اند و اخبار دیگر در اولویت روزنامه ها نیست، باید گفت که اخبار همچنان خون رسانه هاست، اما چون سخت و ضروری است، تولید خبر و به دست آوردن خبر است. اخبار اختصاصی فضایی حرفه ای و حرفه ای است که بسیاری از رسانه ها در سراسر جهان فاقد آن هستند. کافی است به آخرین اخبار اختصاصی منتشر شده توسط یک روزنامه یا رسانه روسی، چینی یا خاورمیانه ای فکر کنید که ارزش خبری جهانی دارد. کی بود

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما