به گزارش بازتاب آنلاین به نقل از محمدتقی مبشری، در هفتمین جلسه کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی گرگان که با محوریت آخرین راهکارهای کنترل جمعیت آفت مگس مدیترانه ای در باغات استان گلستان برگزار شد؛ وی ضمن انتقاد از بی تفاوتی برخی مسئولان نسبت به مشکلات مربوط به مگس مدیترانه ای تصریح کرد: متاسفانه با وجود جلسات متعدد با مدیران و مسئولان استانی از سال گذشته تاکنون اتفاق خاصی در زمینه کنترل و مبارزه با این آفت رخ نداده است.
وی افزود: احداث و توسعه باغات یکی به عنوان یک فرصت درآمدی برای گلستان تلقی می شود، اما تهدیدهایی نیز علیه آن وجود دارد.
مبشری با اشاره به اینکه نقشه علمی جامعی در حوزه کشاورزی در کشور وجود ندارد خاطرنشان کرد: نقشه راه باید توسط وزارتخانه هایی مانند وزارت کشاورزی و وزارت کشور تهیه شود و سازمان منظر شهری و منابع طبیعی نیز تلاش کند. برای کنترل آفت برای مبارزه.
این محقق ارشد ترویج کشاورزی با اشاره به اینکه مشکل اصلی مبارزه با آفت مگس مدیترانه ای است، تصریح کرد: مگس مدیترانه ای آفتی است که امسال نسبت به شرایط محیطی منطقه ما بین 4 تا 5 نسل تولید می کند. که ما هنوز می توانیم این آفت را در دو نسل داشته باشیم، زیرا این آفت معمولا از اواسط سال 2017 ظاهر می شود. خرداد در باغ های استان دیده می شود اما امسال از دهه دوم فرودین ظهور کرده است.
مبشری با بیان اینکه خاک استان گلستان از پوشش گیاهی خوبی برخوردار است، تصریح کرد: گلستان 1.3 مساحت کشور را به خود اختصاص داده و در تولید برخی محصولات از پیشتازان کشور است. حدود 90 تا 100 محصول در این منطقه کشت می شود، اما با وجود عواملی مانند رشد جمعیت، تقاضای غذایی و گسترش کشاورزی و همچنین به هم خوردن تعادل زیست محیطی، امیدی به بهره وری محصول نداریم. دو سال آینده
وی خاطرنشان کرد: مگس مدیترانه ای با سایر آفات متفاوت است و حتی باغ خانه ها، باغ ها، ویلاها و منابع طبیعی را مورد حمله قرار داده است. باغ های استان به تدریج کاهش یافته و بسیاری از باغداران تمایلی به ادامه کار ندارند.
این پژوهشگر و مروج ارشد کشاورزی ادامه داد: درگیری استان با این آفت تا اواسط سال جاری است دی ماه ادامه خواهد داشت و باروری بالا خواهد بود و با تمام شدن کار متوجه آسیب خواهید شد.
کنترل شیمیایی، اولین گام در مبارزه با مگس مدیترانه ای
یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گلستان با بیان اینکه اگر آفت مگس مدیترانه ای به درستی و در زمان مناسب کنترل نشود، خسارت اقتصادی زیادی به همراه خواهد داشت، گفت: مگس مدیترانه ای بومی شرق است. صحرای آفریقا پراکندگی بالایی در سراسر جهان دارد و بسیار خطرناک است. در این زمینه، بسیاری از کشورها قوانین سختگیرانه قرنطینه ای را معرفی کرده اند.
دکتر الهام سالاری افزود: حشرات ماده روی محصول تخم می گذارند و به طور مستقیم آسیب وارد می کنند زیرا این فرآیند در میوه انجام می شود.
وی ادامه داد: نقاط حساسی در مراحل زندگی این آفت وجود دارد که باید در مبارزه با آن مورد توجه قرار گیرد و مبارزه در این زمان اتفاق بیفتد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گلستان به کنترل این آفت در سایر نقاط جهان اشاره کرد و گفت: کشورهایی مانند آمریکا، استرالیا و گواتمالا رویکردهای موفقی را برای مبارزه با مگس مدیترانه ای در پیش گرفته اند و اکنون نیز موفق شده اند. نقطه ای که در آن مبارزه با مواد شیمیایی غیرممکن است.
در خصوص مدیریت تلفیقی آفات، دکتر. سالاری: مگس های مدیترانه ای مگس هستند و جمعیت زیادی دارند، بنابراین باغبان نمی تواند به طور خصوصی با آنها مبارزه کند، اما مشاغل کوچک نیز مانعی برای کنترل عمومی این آفت هستند زیرا اگر همسایه باغ، خانه باغ و … فضاهای سبز شهر هیچ کنترلی ندارند، نتیجه مطلوب از هزینه ها حاصل نخواهد شد.
وی با بیان اینکه اولین گام برای مبارزه با مگس مدیترانه ای کنترل شیمیایی جمعیت حساس آفت است، افزود: از بین بردن آفات باقی مانده بسیار مهم است.
لزوم همکاری سازمان های مختلف برای مبارزه با آفت مگس مدیترانه ای
در ادامه مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گلستان با بیان اینکه اقدامات بسیار خوبی برای مبارزه با مگس مدیترانه ای انجام شده اما سرعت انتشار این آفت بسیار زیاد است، گفت: 29 هزار هکتار باغ در گلستان وجود دارد. در استان، تعداد زیادی از آنها از منطقه حذف شده و باغ های جدید به تدریج ایجاد می شود.
نویدرضا فرهانی افزود: جهاد کشاورزی برای تحصیل حدود 13 هزار نفر در نظر گرفته شد و روش های مختلفی در این زمینه امتحان شد.
وی ادامه داد: اطلاع رسانی به باغداران و عموم مردم بسیار مهم است زیرا این آفت در همه جا حضور دارد. در واقع آموزش و اطلاع رسانی تنها بر عهده جهاد کشاورزی نیست، بلکه سایر ارگان ها و سازمان ها نیز باید در این زمینه همکاری کنند.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گلستان بر سلامت آفات تاکید کرد و گفت: میوه های آلوده باید جمع آوری و معدوم شوند، عموم مردم نیز باید متوجه این مشکل باشند. اگر این کار انجام نشود، اندازه آفت در سال آینده دو برابر خواهد شد.
رصد مگس مدیترانه ای با راه اندازی ایستگاه های رصد اولیه
کارشناس حفظ نباتات جهاد کشاورزی گلستان به عملکرد این اداره کل در مبارزه با آفات مگس مدیترانه ای اشاره کرد و گفت: دیر شده است. بهمن ماه گذشته با توجه به اینکه پاییز و زمستان نسبتا معتدلی داشتیم، تله هایی را در باغ های سراسر استان راه اندازی کردیم.
مهندس حسینی افزود: برای مبارزه با مگس مدیترانه ای ایستگاه اطلاع رسانی پیشرفته را برای پایش وضعیت آفت در نقاط مختلف استان راه اندازی کرده ایم.
وی با بیان اینکه بیشترین خسارت مربوط به غرب استان بوده است، گفت: کارشناسان ما موظف شدند وضعیت مگس مدیترانه ای در هر منطقه را برای باغدار توضیح دهند و اطلاعات لازم به باغدار ارائه شد تا مطابق با شرایط موجود اقدام کند. دستورالعمل های حفاظتی برای مبارزه با این آفت
اختصاص 20 میلیارد ریال برای مبارزه با مگس مدیترانه ای در گلستان
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی گلستان نیز در این جلسه گفت: امسال حدود 20 میلیارد ریال برای مبارزه با طاعون مگس مدیترانه ای در حوزه کشاورزی استان هزینه شد.
کیانوش حق نما افزود: 6 میلیارد ریال از این وام توسط بخش خصوصی برای مقابله با شیوع طاعون مگس مدیترانه ای در باغات استان هزینه شد.
وی با بیان اینکه باغ های استان همچنان درگیر طاعون مگس مدیترانه ای هستند، گفت: از اتاق بازرگانی گرگان می خواهیم در اجرای طرح های پیشگیری و کنترل این آفت از جهاد کشاورزی استان حمایت کند.
مدیریت جامعه برای کنترل این آفت الزامی است
مدیر ترویج و مشارکت های مردمی جهاد کشاورزی گلستان با بیان اینکه مبارزه با آفت مگس مدیترانه ای در باغات استان از مهم ترین طرح های این مجموعه است، تصریح کرد: از ابتدای امسال تاکنون 7 هزار و 200 بهره بردار باغ در استان به صورت حضوری دریافت کرده اند. -آموزش صورت نحوه مقابله با طاعون مگس مدیترانه ای. چهره کارشناسان آشنا شده است.
شهربانو سلطانعلیان خواستار مدیریت تعاونی برای مبارزه با آفت مگس مدیترانه ای در باغات استان شد و افزود: برگزاری آموزش کنترل و مبارزه با آفت مگس مدیترانه ای برای باغداران استان با استفاده از کارشناسان مربوطه حوزه کشاورزی برای تحت پوشش قرار دادن تمامی باغداران. در منطقه ادامه دارد.
لازم به ذکر است در این دیدار مصطفی حسینی حضور داشت یکی یکی از باغداران روستای لیوان شرقی شهرستان بندرگز که در این نشست حضور داشت و تجربه شخصی خود را در مبارزه با طاعون مگس مدیترانه ای بیان کرد، گفت: در باغ ۷ هکتاری من میوه هایی مانند خرمالو، پرتقال تامسون و پرتقال خونی پرورش می یابد.
وی افزود: با توجه به پروتکل های مربوطه می توان میزان سمپاشی را به طور موثر کاهش داد.
این باغدار گلستانی از مسئولان و محققان حاضر در این جلسه خواست تا از باغ وی بازدید کرده و شاهد کنترل و نابودی مگس مدیترانه ای در باغ این باغبان باشند.