از آنجایی که ما در گیلان نسبت به استان های دیگر از فقر تاریخ نگاری رنج می بریم. «تاریخ گیلان» عبدالفتاح از منابع مهم محلی و نیز منبعی ارزشمند و موثق به شمار می رود و در واقع مهم ترین کتاب تاریخ نگاری در زمینه تاریخ محلی گیلان در دوره صفویه است.
بازتاب آنلاین، وی در اواخر قرن دهم هجری قمری در شاهنشاهی صفوی به دنیا آمد و عبدالفتاح نام داشت. بعدها که کتاب «تاریخ گیلان» را نوشت، شد یکی از گیلان به یکی از چهره های ثابت این خطه تبدیل شد.
علی علیزاده ازبری | متن زیر مصاحبه ای است درباره شخصیت، کار و همایش علمی عبدالفتاح فومنی با دکتر. فریدون شایسته، مورخی که دبیر علمی همایش ملا عبدالفتاح فومنی بود و در معرفی و نقد عبدالفتاح و اثر ماندگار او زحمات زیادی کشید.
دکتر عزیز شعیستا چگونه و کی با نام عبدالفتاح فومنی و آیا اثر او را تاریخ گیلان می دانید؟
برای اولین بار در سال 1364 با دکتر دکتر آشنا شدم. زرین کوب نام عبدالفتاح و کتاب «تاریخ گیلان» خود را بر کتاب «تاریخ ایران پس از اسلام» گذاشت و پس از مدتی آن را از دستفروشی بین میدان فردوسی و انقلاب تهران خرید. دکتر زرین کوب این کتاب را بسیار تحسین کرد و آن را اثری قابل توجه خواند. در پایان نامه کارشناسی ارشد هم جنبش های سیاسی را مطالعه کردم و این کتاب مرجع اصلی من بود.
برایمان بگویید که کتاب «تاریخ گیلان» چگونه به وجود آمد و چگونه به دست ما رسید.
جا دارد از مرحوم نعمت الله فروزش کسمایی که در کارنامه خود شهردار سابق فومن و همچنین مدیر دبیرستان شاهپور رشت را در کارنامه خود دارد که این کتاب ارزشمند «ماجرای گیلان» را به قلم عبدالفتاح فومنی در خ. پترزبورگ روسیه و آن را به ایران برد که مورد توجه و استقبال مورخان و پژوهشگران قرار گرفته است. تا به امروز، چهار تصحیح در این اثر برجسته تاریخ محلی انجام شده است و به صورت کتاب موجود است:
1- نعمت الله فروزش کسمایی، انتشارات سالنامه دبیرستان شاپور رشت، 1314-1315.
2-دکتر منوچهر ستوده، بنیاد فرهنگ ایران، تهران، 1349.
3- عطاءالله تدین، انتشارات کتابفروشی فروغی، تهران، 1353.
4- افشین پرتو، انتشارات فرهنگ ایلیا، رشت، 1392.
از ویژگی های قابل توجه این کتاب چه می دانید؟
از آنجایی که ما در گیلان نسبت به استان های دیگر از فقر تاریخ نگاری رنج می بریم. «تاریخ گیلان» عبدالفتاح از منابع مهم محلی و نیز منبعی ارزشمند و موثق به شمار می رود و در واقع مهم ترین کتاب تاریخ نگاری در زمینه تاریخ محلی گیلان در دوره صفویه است.
عبدالفتاح وقایع مهم گیلان را از سال 942 یعنی از سلطنت شاه طهماسب اول تا اوایل سلطنت شاه صفی نوه شاه عباس اول در سال 1038 به خوبی بازگو کرده است. او در این اثر بزرگ از مبارزات مردم گیلان و علل پیدایش آنها در دوره صفویه نوشته است و همچنین مالیات های بالای استانی حاکمان صفوی را عامل نهضت ها می داند. با توجه به اینکه وی از مقامات و باجگیران دربار صفوی بود، اما جناح عدالت را محترم می شمرد و در این مورد علت قیام را تبیین می کرد، می توان او را مورخی مستقل، آزاده، شریف و مستقل دانست. نمونه دیگر ابریشم است که محصول استراتژیک تولید گیلان بوده و غارت آن توسط صفویان بدون ترس در کتاب ذکر شده است.
وی وقایع مهمی از جمله بزرگترین قیام روستایی ایران، شورش عادلشاه یا غریب گیلانی را که در سال درگذشت شاه عباس بر اثر سرکوب وزرای صفوی در گیلان روی داد و حتی شورش خود را مشروع دانست. .
در واقع اگر عبدالفتاح درباره عادل شاه یا غریب شاه ننوشته بود، در آثار دیگر بیش از یک سطر نمی توانستیم از این شورش خوری اطلاعاتی داشته باشیم. همچنین تاریخ شیرزاد مکلوانی و جنبش های دیگری که در منابع دیگر کمتر به آن اشاره شده است.
دکتر عزیز شیستا، کنفرانس علمی عبدالفتاح فومنی چگونه شکل گرفت؟
همانطور که قبلاً اشاره کردم، به دلیل کمبود تاریخ نگاری در گیلان، به فکر همایش ملی بزرگداشت ملا عبدالفتاح فومنی با استقبال و حمایت مدیرکل وقت ارشاد فومنی، یوسف نیک نامار، رهبر و علی افتادم. نظری معاون وقت ارشاد فومنی موفق شد اولین همایش علمی پژوهشی عبدالفتاح فومنی را در 5 خرداد 1401 در فومن برگزار کند.
با تشکیل و برگزاری همایش، بیش از 50 مقاله از استان های مختلف به دبیرخانه فومن ارسال شد و هفت داور از اعضای علمی دانشگاه های مختلف کشور، مسئولیت داوری مقالات را بر عهده گرفتند و هشت مقاله در این زمینه قرائت شد. روز کنفرانس نیز هدایایی به آنها اهدا شد
در مورد نمایش مجموعه آیتم ها و ویژگی های آن بیشتر توضیح دهید.
پس از پایان همایش، مجموعه مقالات دریافتی ملا عبدالفتاح فومنی با حمایت اداره کل ارشاد گیلان و انتشارات بلور برای چاپ آماده و چاپ شد تا به عنوان مجموعه ای ارزشمند در اختیار پژوهشگران قرار گیرد.
مقالات کتاب از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول کتاب شامل مقالات دریافت شده برای کنفرانس است، بخش دوم شامل مقالاتی است که قبلا نوشته یا در انتشارات منتشر شده است. این کتاب در 360 صفحه حاوی مقالات و مقالات علمی مفصل و مهمی است که درباره شخصیت عبدالفتاح، سبک و روش تاریخ نگاری وی و وضعیت گیلان در دوره صفویه است.
در مورد همایش، رونمایی و همچنین شخصیت عبدالفتاح، اگر چیز دیگری نیاز داشتید، بفرمایید.
امیدواریم این کتاب و همچنین مراسم رونمایی آن در روز پنج شنبه 26 ام آبان 1403 در سالن شهدای اداره معارف اسلامی فومن برگزار می شود. علاقه مندان به تاریخ و فرهنگ قومی و محلی بویز در شهرستان های فومن و شفت مورد توجه علاقه مندان خواهد بود. باشد که از این پس نخبگان علمی و فرهنگی خود را بهتر بشناسیم و معرفی کنیم.
اگرچه تاریخ تولد، وفات و محل دفن ملا عبدالفتاح فومنی را نمی دانیم، اما زمانی که 500 سال پیش مردی با تلاش فراوان توانست کتابی بنویسد تا بخشی از تاریخ عصر صفوی را به ما بدهد. ما باید به او و مردم احترام بگذاریم و توانستیم این وظیفه را بعد از 500 سال انجام دهیم.
از مسئولان محلی شهر فومن نیز می خواهم همزمان با رونمایی از کتاب انشا، خیابانی در این شهر را به نام وی نامگذاری کنند، اما این نیز با شناخت مزیت های خودمان، کمتر تحت تأثیر فرهنگ بیگانه قرار می گیریم. خودمان باشیم