صنعت خودرو در ایران یکی یکی از صنایع قدیمی و مادر محسوب می شود اما این صنعت با مدیریت دولتی در وضعیت خوبی قرار ندارد و نیاز به تحول اساسی احساس می شود.
در بین صنایع کشور، صنعت خودروسازی یک صنعت مهم و استراتژیک محسوب می شود. صنعتی که ریشه ای کهن دارد و علاوه بر تامین نیاز اکثریت بازار، در اشتغال صنعتی کشور نیز نقش بسزایی دارد. سیاست گذاری در صنعت خودرو به گونه ای بوده است که مدیریت بخش اصلی آن در دست دولت های مختلف بوده و در نتیجه این مدیریت کارایی این صنعت به هیچ وجه راضی کننده نیست. نارضایتی عمومی از صنعت خودرو از یک سو و زیان انباشته دو خودروساز بزرگ دولتی کشور از سوی دیگر، حتی رهبر انقلاب را نیز به انتقاد از صنعت خودرو کشاند. وی بارها از اهمیت خصوصی سازی صنایع صحبت کرده است، اما هنوز شاهد اجرای این امر در صنعت خودرو نیستیم. این در حالی است که زیان های ناشی از عدم خصوصی سازی روز به روز در حال افزایش است و خودروسازان دولتی متحمل ضرر و زیان می شوند.
رهبر انقلاب پس از بازدید از نمایشگاه تولید ملی درباره وضعیت مدیریت بخش خصوصی بیان کردند:شنیده ام که در برخی از شرکت هایی که دولت و بخش خصوصی شریک هستند، اگرچه دولت سهم زیادی ندارد، اما مدیریت در دست دولت است، به نظر من این منطقی نیست. از روش های قانونی استفاده کنید و به مردم و سهامداران قدرت نظارت بدهید.»
این نشان می دهد که مدیریت خواهان خصوصی سازی عملیاتی صنایع است. در این گفتگو مدیریت دولتی به وضعیت بورس ایران خودرو، بزرگترین خودروساز کشور مربوط می شود. سهم دولت در ایران خودرو حدود 5 درصد است که سهم بخش خصوصی حدود 30 درصد است و با وجود این، مدیریت این واحد بزرگ صنعتی در دست دولت است. تا آخر روی ایران خودرو و سایپا تمرکز کنید خرداد امسال در مجموع 270 زیان انباشته دارند و به نظر می رسد ادامه روند فعلی این دو خودروساز امکان پذیر نباشد.
البته در زمینه رهایی از زیان چند روزی است که صحبت از بازگشت عرضه در بورس کالا به گوش می رسد که پیش از این نیز شاهد آن بودیم. عرضه خودرو در بورس کالا نوعی عرضه است که در هیچ کجای دنیا مرسوم نیست و شاید بتوانید در مدت زمان کوتاهی اما به طور کلی تنها با تغییرات ساختاری در خودروسازی، فرآیند عرضه را سودآور کنید. مدیریت نهادی و غیردولتی چه انتظاری برای آینده آن داریم.
به نظر می رسد در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری لازم است خصوصی سازی عملیاتی یا مدیریت بخش خصوصی جدی گرفته شود، زیرا همه عناصر اقتصادی و توجه به مدل های موفق صنعتی در دنیا نشان می دهد که پویایی یک صنعت تنها با مدیریت بخش خصوصی امکان پذیر است. است. این نکته ای است که رهبر انقلاب بر آن تاکید دارند. اگرچه در سالهای اخیر نمونههای ناموفق خصوصیسازی وجود داشته، اما با رعایت قانون و با نظارت مستمر دولت، میتوان به آینده این صنعت کهن در کشور امیدوار بود.
البته گفته می شود شورای هماهنگی سران کشورها به طور جدی در حال تدوین طرحی برای واگذاری مدیریت خودروسازان دولتی به بخش خصوصی است و این خواسته سران در حال تحقق است. در این میان، به نظر می رسد شرط پنج ساله و نظارت دقیق بر عملکرد بخش خصوصی با تمرکز بر تولید و اشتغال در نظر گرفته شده است. نظارت جدی دولت و اهمیت عملکرد بخش خصوصی برای اطمینان از اجرای کارآمد خصوصی سازی و جلوگیری از ظهور مجدد انحصارها در این صنعت مهم است.
منبع:آخرخودرو