به طور معمول سینما روایتگر زندگی انسان است، اما گاهی اوقات زندگی انسان نسبت به شیئی دستخوش تغییراتی می شود که می تواند درام یک فیلمنامه را شکل دهد. در تاریخ سینمای ایران تعداد زیادی فیلم با این مضمون ساخته شده است. این روزها فیلم «پز فوری» در گیشه اکران می شود که نمونه ای از استفاده از یک شی به عنوان شخصیت در داستان است.

به گزارش Filmnatives، پیش از این فروش «زودپز» از مرز 100 میلیارد گذشت، فیلمی که در آن زودپز سرنوشت یک خانواده را تغییر می دهد. در دنیای داستان ها و فیلم ها از این عملکرد اشیا بسیار استفاده می شود به طوری که یک شی، یک وسیله یا حتی بخشی از یک لباس تاثیر بسزایی در داستان و سرنوشت شخصیت ها می گذارد. شاید اگر فهرستی از آثار سینمایی ایرانی تهیه کنید که یک شی در آنها اثر دارد، در نهایت به فهرست بلندبالایی دست پیدا کنید. اما برخی از کارها خاطره انگیزتر بودند. آثاری که حتی مردم پس از سال ها دیدن آن شی یا مواجهه با آن، فیلمی را که درباره آن ساخته شده به یاد می آورند.

زودپز بازتاب آنلاین 1403

محسن تنابنده و نوید محمدزاده در نمایی از فیلم «آشپز سریع»

انفجار زودپز به دلیل استفاده زیاد از این دستگاه در منازل ایرانی واقعیتی است که افراد زیادی خود یا در بین اقوامشان آن را تجربه کرده اند. اما فیلم «پزشك فشار» از این وسیله به صورت طنز استفاده كرد و اگرچه انفجار آن باعث مرگ یك نفر می شود، اما پس از آن اتفاقات جالبی می افتد. زودپز در این فیلم نقش بسیار دراماتیکی را ایفا می کند. وسیله ای که حضور و انفجار آن سرنوشت یک خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد.

لاک قرمز سید جمال سید حاتمی ۱۳۹۴

در برخی از فیلم‌ها، اشیا کارکردی دراماتیک در فیلم دارند که نمونه اخیر آن فیلم است
پردیس احمدیه در نمایی از فیلم “لاک قرمز”

دختری که پس از مرگ پدرش زیر دست پدری سخت گیر و البته معتاد بزرگ شد. یکی او خواسته هایش را برآورده می کند و بالاخره می تواند لاک قرمز بپوشد. اما این میل کوتاه مدت است زیرا بر اثر سوء تفاهم او دستگیر می شود و کل زندگی خانوادگی اش تغییر می کند. لاک قرمز نماد شروع یک تغییر بزرگ در زندگی یک نوجوان ساده است، مسیر زندگی او را به فردی متفاوت تبدیل می کند.

کارت پرواز مهدی رحمانی 1391

در برخی از فیلم‌ها، اشیا کارکردی دراماتیک در فیلم دارند که نمونه اخیر آن فیلم است
ندا چابریلی در نمایی از فیلم «بلیت پرواز»

دختری تصمیم می گیرد برای حل مشکلات مالی خود به معده اش مواد تزریق کند. در فرودگاه قبل از گرفتن کارت پرواز با معده درد و مشکلات زیادی مواجه می شوید. در این میان پسری با همان شرایط این دختر سعی می کند به او کمک کند. اگر هر دو کارت سوار شدن را دریافت کنید و از گیت فرودگاه عبور کنید، کالای قاچاق را رد کرده اید. اما مشکلات گوارشی این دختر مانع از این امر می شود و بلیط هواپیما نمادی از رویاهای محال جوانانی است که برای حل مشکلات مالی خود دست به هر کاری می زنند.

نان و عشق و موتور 1000 | ابوالحسن داودی 1380

در برخی از فیلم‌ها، اشیا کارکردی دراماتیک در فیلم دارند که نمونه اخیر آن فیلم است
سروش صحت و سپنز امیرسلیمانی در نمایی از فیلم نان عشق و موتور 1000

در اواخر دهه 1970 شایعه ای منتشر شد مبنی بر اینکه برخی از قاچاقچیان در جامعه هزاران نفر را در خیابان ها رانندگی می کنند. فیلم «نان و عشق و موتور 1000» از جمله آثاری بود که به طور مستقیم و غیرمستقیم به تمجید از دولت پرداخت و در واقع قرار گرفتن موتور 1000 در داستان این فیلم نیز نقدی به همین عوامل فشار بود. یک تعمیرکار عاشق یک حرفه ای به طور اتفاقی به یک میخانه می رسد. رویای او تولید انبوه اختراع خود، یک موتورسیکلت بسیار قدرتمند است که با توجه به شرایطی که برایش پیش آمده، قادر به رسیدن به این آرزو خواهد بود. او عاشق موتور سیکلت است و دختر مورد علاقه اش دنیای دیگری دارد. اما این موتور در نهایت آنها را متحد می کند.

دختری با کفش کتانی رسول صدر امالی | 1377

در برخی از فیلم‌ها، اشیا کارکردی دراماتیک در فیلم دارند که نمونه اخیر آن فیلم است
پگاه آهنگرانی در کنار داریوش مودبیان در نمایی از فیلم دختری با سبدهای کتان

در دهه 60 و 70، دختران مجاز به پوشیدن کفش های کتانی سفید در دبیرستان نبودند. فیلم «دختری با کفش های کتانی» علاوه بر پرداختن به مشکلات نوجوانان آن سال ها، با استفاده از این نام و پوشیدن کفش های کتانی سفید روی پای شخصیت اصلی این فیلم، سخت گیری های آن دوران را مورد انتقاد قرار داد. سختگیری که یک نوجوان را به دلیل یک اشتباه کوچک به مسیری عجیب هدایت می کند. کفش های کتانی این فیلم نمادی از عصیان ساده در برابر فضای سختگیرانه و غیرمنطقی آن روزهاست.

کیسه برنج محمدعلی طالبی ۱۳۷۷

در برخی از فیلم‌ها، اشیا کارکردی دراماتیک در فیلم دارند که نمونه اخیر آن فیلم است
محمدعلی طالبی کارگردانی بازیگران جوانش در فیلمبرداری فیلم کیسه برنج

کیسه برنج بهانه ای است برای روزی که پیرزنی با کودکی در شهر قدم می زند و نیازمند همدلی و همراهی مردم است. داستان از جایی شروع می شود که پیرزنی کودکی را برای خرید کیسه ای برنج در فروشگاهی دور از خانه و محله اش همراهی می کند. اما این کیف در اتوبوس می شکند و از آنجا همدلی مردمی که با این دختر و این پیرزن مقابله می کنند آغاز می شود.

بادکنک سفید کارگردان: جعفر پناهی ۱۳۷۳

در برخی از فیلم‌ها، اشیا کارکردی دراماتیک در فیلم دارند که نمونه اخیر آن فیلم است
سکانسی از فیلم بادکنک سفید اولین ساخته جعفر پناهی

در فیلم بادکنک سفید دختری در چند ساعت مانده به سال جدید به دنبال پولی برای خرید ماهی برای سفره هفت سین است. در این میان، پسر در بادکنک فروشی، در حالی که بادکنک سفیدی را روی چوب نصب می کند، ناامید و ناامید از دختر داستان است. تفاسیر زیادی از این بادکنک سفید وجود دارد، اما قابل توجه ترین پیام صلح و دوستی آن است.

محمدعلی طالبی 1371 چکمه

در برخی از فیلم‌ها، اشیا کارکردی دراماتیک در فیلم دارند که نمونه اخیر آن فیلم است
صحنه ای از فیلم چکمه.

“چکمه” بر اساس یکی برگرفته از داستان های هوشنگ مرادی کرمانی. در این فیلم مخاطب باید با این واقعیت روبرو شود که اگر یک فرد سالم به دلیل بی نیازی یکی از طناب های خود را از دست بدهد و دیگری را دور بیندازد، شاید آن بند ناف آرزوی دور یک فرد معلول باشد. داستان «چکمه» درباره دختری به نام سمانه است که با مادرش در جنوب تهران زندگی می کند. او هر روز سر کار مادرش می رود. شیطنت های سمانه مدیر کارگاه را آزار می دهد و مادر برای سرگرمی دختر چکمه های قرمز می خرد. یکی بین لولاهای این چکمه گم می شود و توسط یک پسر یک پا پیدا می شود.

مدیر چمدان: جلال مقدم 1365

در برخی از فیلم‌ها، اشیا کارکردی دراماتیک در فیلم دارند که نمونه اخیر آن فیلم است
خاطره جلال مقدم در پشت صحنه فیلم “چمدان”

در بحبوحه جنگ و اصرار سینما برای ساخت آثار مربوط به دفاع مقدس، جلال مقدم فیلمی دراماتیک با مضمونی مرموز به نام «چمدان» ساخت. در این فیلم کل داستان حول محور وسوسه یافتن چمدانی است که صاحب آن ناشناس است. در واقع چمدان نمادی است برای سنجش مقاومت افراد در رسیدن به چیزی که متعلق به آنها نیست. داستان از جایی شروع می شود که اعضای خانواده به سفر می روند. یکی از شهرهای شمال کشور که می آیند، یک چمدان در کنار جاده پیدا می کنند. داماد خانواده با شیطنت دیگران را تشویق می کند که در چمدان را باز کنند. اما او با ممنوعیت پدرشوهرش مواجه است. در نهایت چمدان از صندوق عقب ماشینش می افتد و افراد دیگر آن را پیدا می کنند.

کلید | کارگردان: ابراهیم فروزش 1364

در برخی از فیلم‌ها، اشیا کارکردی دراماتیک در فیلم دارند که نمونه اخیر آن فیلم است
سکانسی از فیلم «کلید» ساخته ابراهیم قروزش.

ابراهیم فروزش این فیلم را بر اساس فیلمنامه ای از عباس کیارستمی ساخته است. داستان درباره پسری است که نبود مادرش در خانه مشکل دارد و کلید خانه را گم می کند. این موضوع باعث ایجاد بحران در بین همسایه ها می شود و افراد زیادی برای کمک به این کودک محبوس در خانه می آیند. «کلید» یک نام نمادین نیست و مستقیماً به مشکل بزرگ می رود. نبود و از دست دادن این دستگاه ممکن است باعث شود

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما