این مشکل باعث شد تا آقای ظاهریان، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، تیرماه امسال با امضای برخی نمایندگان، طرح اصلاح ماده 41 قانون کار را مطرح کند.

طی چهار ماه گذشته شاهد پیام‌های ضد و نقیض برخی نمایندگان در خصوص طرح اصلاح اصل 41 برای تطبیق دستمزد کارگران با تورم بودیم و در ابتدا اعلام شد که دفتر مجلس این پیشنهاد را به مجلس ابلاغ و به آنها ارسال کرده است. کمیسیون اجتماعی اما در نهایت مشخص شد این طرح هنوز از سوی دفتر مجلس ابلاغ نشده است.

در حال حاضر این طرح که می تواند بخشی از مشکلات مزدی جامعه کارگری را حل کند در هیئت رئیسه مجلس قرار دارد و به گفته کارشناسان با توجه به اینکه حدود 4 ماه تا پایان سال باقی مانده است، باید این طرح ارسال شود. در اسرع وقت به کمیسیون اجتماعی ارسال شود. کمیسیون باید بررسی شود تا حقوق 1404 به طور موثر مشخص شود. در واقع زمان زیادی برای تصویب این طرح از سوی نمایندگان مجلس باقی نمانده است زیرا تنها 4 ماه تا پایان سال و برگزاری جلسات حقوق و دستمزد و جلسات مختلف حقوقی باقی مانده است. است

با این حال، رئیس کمیسیون اجتماعی معتقد است که بعید است پیشنهاد آقای ظاهریان، حتی اگر امروز در مجلس تصویب شود، امسال اجرایی شود.

علی بابایی کارنامی رئیس کمیسیون اجتماعی شورای اسلامی به تشریح دیدگاه های خود در خصوص موضوع دستمزد پرداخته است.

بابایی درباره وضعیت فعلی طرح اصلاح ماده ۴۱ می‌گوید: واقعا جای بحث است. یکی موضوع مهم و چالش برانگیزی است. ماده 41 قانون کار به دو بخش اساسی اشاره دارد: اولی تناسب افزایش دستمزد با تورم که باید به نحوی برای تعیین حداقل مزد کارگران مورد توجه قرار گیرد و نکته دوم که بر آن تاکید می شود راه حل بر اساس تاییدیه باید از شورای عالی کار دریافت شود.

وی افزود: در خصوص پیشنهاد آقای ظاهریان باید بدانید که مراحل اداری رسیدن به کمیسیون اجتماعی هنوز به پایان نرسیده است و تا زمانی که این پیشنهاد به کمیسیون نرسد، ما از نظر قانونی مسئول این طرح نیستیم معتقدند این پیشنهاد نمی تواند مشکل دستمزد کارگران را حل کند، زیرا حتی اگر افزایش حقوق کارگران بر اساس تورم اعلام شده از سوی مقامات رسمی تعیین شود، سوال از ترکیب اعضای شورای عالی کار مطرح می شود. شورا همچنان در این جهت یک چالش بزرگ است.

بابایی گفت: ما معتقدیم اکثر کارفرمایان بزرگ و اقتصاد حلال کشور مشکلی برای افزایش دستمزد ندارند زیرا معتقدند اگر یک ریال به حقوق کارگر اضافه کنند در واقع به خود خدمت کرده اند و از روی ترحم نگاه نمی کنند برای کارگر، بلکه برای رشد و توسعه در کشور.

رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس معتقد است که باید بحث حقوق و دستمزد را به صورت عقلانی و منطقی جدی بگیریم. من فکر می کنم دولت ها باید دیدگاه خود را تغییر دهند. اگر می خواهیم به رشد اقتصادی و رفاه مردم کمک کنیم، باید به کارگران به عنوان سرمایه انسانی نگاه کنیم، نه به عنوان افرادی که صرفا نیاز به حمایت دارند. این اشتباه است که باور کنیم کارمند “ترحم” است. نیروی کار سرمایه است، سرمایه ای که کشور می تواند از آن برای رشد اقتصادی استفاده کند.

وی افزود: اگر کارگران حقوق مناسبی دریافت کنند این به تنهایی باعث افزایش بهره وری و تولید می شود. بنابراین این دیدگاه باید تغییر کند تا کشور در مسیر توسعه قرار گیرد. متأسفانه این تغییر نظر هنوز به طور کامل در دستگاه ها و نهادهای اجرایی احساس نمی شود.

بابایی در پاسخ به این سوال که راه حل شما برای حل اساسی موضوع دستمزد کارگران چیست، می گوید: اولاً مجلس باید با در نظر گرفتن واقعیت های اقتصادی و شرایط موجود از اصلاحات اساسی در این حوزه حمایت کند. به ویژه در مورد مسائل مربوط به اقتصاد حلال و جلوگیری از دخالت برخی افراد و گروه ها در اقتصاد حرام. به ویژه برخی از دلالان و افرادی که به طور غیرقانونی در اقتصاد کشور دخالت می کنند باید به دقت رصد شوند.

وی افزود: در عین حال باید به شورای عالی کار تاکید کرد که در تصمیم گیری ها آزادانه عمل کند و پیشنهادات خود را منطقی و به نفع کارگران و تولید کشور ارائه دهد. در بحث تورم، دولت و مجلس باید دست به دست هم بدهند تا در تعیین حداقل دستمزد، تورم واقعی در کشور بررسی و لحاظ شود.

بابایی گفت: مشکل اصلی این است که تا زمانی که نگرش دولت ها و دستگاه های اجرایی نسبت به کارگران و اقتصاد تغییر نکند، باید تفکر اقتصادی کشور تغییر کند. در حال حاضر شاهد بوده ایم که برخی از وزرا و مسئولان دولت از ترس مخالفت ها حتی جرأت تصمیم گیری ندارند و تصمیمات لازم را نمی گیرند. چالش های موجود در مورد اقتصاد حلال و اقتصاد حرام نیز باید برطرف شود. بسیاری از کارفرمایان در واقع خود دولت هستند، اما متاسفانه برخی از آنها به جای منافع جمعی، به دنبال منافع شخصی خود هستند. در این زمینه باید تلاش کنیم همه را به این نتیجه برسانیم که افزایش دستمزد کارگران نه تنها به نفع آنهاست، بلکه در افزایش تولید و رفاه اقتصادی نیز تاثیرگذار است.

وی معتقد است: در نهایت مجلس باید در این زمینه با دولت هماهنگ شود و برنامه های اصلاحی را دنبال کند. اگر این دیدگاه تغییر کند، نه تنها وضعیت کارگران بهبود می یابد، بلکه اقتصاد کشور نیز تقویت می شود. چالش دیگر در تعیین دستمزد این است که وزیر کار باید مصوبه شورای عالی کار را تایید کند. حالا کدام وزیر در این مملکت قدرت تصمیم گیری بدون نظر دولت را دارد؟ شاهد این موضوع آقای عبدالمالکی در دولت سیزدهم بود. پس کی این بنده خدا رو اخراج کرد؟

به گفته وی، ابتدا لازم به ذکر است که در سطح کلان اقتصادی سه شاخص اصلی رشد اقتصادی زمین، سرمایه و نیروی کار وجود دارد و البته فناوری نیز در سال های اخیر به این عوامل اضافه شده است. نکته مهم اینجاست که در ایران قیمت تمام شده دستمزد در مقایسه با قیمت تمام شده کالا در ایران نسبت به سایر کشورها بسیار پایین است. به عنوان مثال قیمت کل دستمزد و کالا در ایران کمتر از 12 درصد است و در برخی استان ها این مقدار به 5 درصد می رسد در حالی که در بسیاری از کشورها این درصد به 25 درصد می رسد. این نشان می دهد که ایران در بهره وری نیروی کار و تولید هنوز به حد مطلوبی نرسیده است و باید برای این مشکل تدابیر ویژه ای اتخاذ شود.

بابایی افزود: یکی یکی از اقدامات برای افزایش بهره وری نیروی کار، تصویب قانون پاداش بهره وری در سطح تولید است. در این قانون برای تولید مازاد بر ظرفیت اسمی واحدهای تولیدی حق بیمه در نظر گرفته شده است. این پاداش ها به عنوان انگیزه ای برای افزایش بهره وری طراحی شده اند و می توانند به بهبود شرایط اقتصادی کمک کنند. ما به عنوان نماینده سابق کارمندان در دوران نمایندگی به همراه همکارانم در شورای کار و سایر مسئولان تلاش کردیم تا طرح پاداش بهره وری را تصویب کنیم.

وی می گوید: در رابطه با تعیین دستمزد کارگران، علاوه بر پیشنهاد آقای ظاهریان، طرح جامع تری را در کمیسیون اجتماعی تدوین کرده ایم که هم اکنون در مراحل پایانی تدوین و کار کارشناسی در داخل است. مركز تحقيقات، تا در نهايت قوانين كار مبنا قرار گرفته و تجارب كشورهاي ديگر در زمينه دستمزد كاركنان شناسايي شود. پیش بینی می شود تا یک تا دو ماه آینده بررسی این طرح در کمیسیون اجتماعی آغاز شود. البته با توجه به مراحل قانونی که یک طرح باید طی کند، امسال اجرای این طرح انجام نمی شود. حتی اگر امروز طرح آقای ظاهریان در مجلس تصویب شود، بعید است امسال اجرایی شود./بازتاب آنلاین

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما