دانشمندان علوم آب و هوا گفتهاند: انتظار دارند سطوح فاجعهبار گرمایش جهانی افزایش یابد. در ادامه به معنای این موضوع برای سیاره زمین خواهیم پرداخت.
براساس نظرسنجی «گاردین» از صدها کارشناس برجسته آب و هوا گرمایش جهانی احتمالا از محدوده توافقشده بینالمللی فراتر خواهد رفت و موجهای گرمای فاجعهبار، سیل و طوفان را به همراه خواهد داشت. تنها ۶درصد از پاسخدهندگان بر این باور بودند که میتوان به حد ۱.۵ درجه سانتیگراد تعیینشده دست یافت و این به اقدام فوقالعاده سریع و رادیکال برای متوقفکردن و معکوسکردن روند افزایشی انتشار گازهای گلخانهای از سوزاندن سوختهای فسیلی در جهان نیاز دارد.
بااین وجود، کارشناسان آشکارا اشاره کردند ۱.۵ درجه سانتیگراد، آستانه تعیینشده به شکل قابلتوجهی درنتیجه بحران آب و هوایی افزایش مییابد. در زمان ۱.۵ درجه سانتیگراد که بهعنوان آستانه تعیینشده امواج گرما و طوفانها تشدید میشوند، مرجانهای استوایی میمیرند و نقاط اوج ریزش صفحات یخ و ذوبشدن یخهای دائمی ممکن است رخ بدهد، سپس در ۲ درجه سانتیگراد، صد تا دویست برابر موج گرمای وحشیانهای که در سال ۲۰۲۱ در شمال غربی اقیانوس آرام رخ داد، احتمال وقوع خواهد داشت.
خسارت مستقیم ناشی از سیل در سراسر جهان در دمای ۲ درجه سانتیگراد، افزایشی دوبرابر خواهد یافت. در ۲.۷ درجه سانتیگراد، دو میلیارد نفر به خارج از «طاقچه اقلیمی» بشریت، یعنی شرایط خوشخیمی که کل تمدن در ۱۰۰۰۰ سال گذشته در آن به وجود آمده است، رانده خواهند شد. در ۳ درجه سانتی گراد، شهرهایی ازجمله شانگهای، ریودوژانیرو، میامی و لاهه درنهایت به زیر سطح دریا خواهند رفت. در دمای ۲ درجه سانتیگراد و بالاتر از آن، تاثیر شوکهای آب و هوایی در یک مکان در سراسر جهان با افزایش قیمت مواد غذایی، کمبود آب و غذا، شکستهشدن زنجیره تامین و پناهندگی میلیونها نفر در سراسر جهان رخ خواهد داد.
پروفسور «پیتر کاکس» از دانشگاه اکستر در اینباره میگوید: «تغییرات آب و هوا در دمای ۱.۵ درجه سانتیگراد، ناگهان خطرناک نخواهد شد و درحالحاضر نیز وجود دارد و اگر از ۲ درجه سانتیگراد عبور کنیم که احتمال آن وجود دارد بازی تمام نمیشود».
دکتر «هنری وایزمن» از موسسه تحقیقات سیاستگذاری IDDRI در فرانسه میگوید: «تغییر آب و هوایی یک مسئله سیاه یا سفید نیست و هر دهم درجه آن اهمیت زیادی دارد، بهخصوص وقتی به اثرات اجتماعی و اقتصادی ناشی از آن نگاه میکنید، بدان معنا که همچنان ادامه مقابله با گرمایش جهانی اقدامی مفید است».
منبع:عصرایران