به گزارش خبرگزاری بازتاب آنلاین به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در تاریخ معاصر جهان، جنگ تحمیلی عراق علیه ایران نتایج، پیامدها و درس های بسیاری برای منطقه خاورمیانه به همراه داشته است. حتی پس از گذشت بیش از چهار دهه از پایان جنگ، دو کشور ایران و عراق و همچنین منطقه خلیج فارس همچنان متاثر از سیاست امنیتی، نظامی، فرهنگی و … هستند.

با ادامه جنگ، اطلاعات بیشتری از وقایع و جزئیات آن توسط برخی از مقامات دو طرف منتشر می شود که منجر به روشن شدن اتفاقات جنگ می شود.

کتاب‌ها، مقالات و مطالب زیادی با عنوان «بازگویی خاطرات جنگ» در ایران منتشر شده است. اما در عراق به دلیل دیکتاتوری صدام و حوادثی که پس از اشغال آن کشور رخ داد، فرصت کافی برای بیان خاطرات و دیدگاه های مقامات سیاسی وقت فراهم نشد.

گذشت زمان این را نشان داده است یکی یکی از نتایج کلیدی جنگ عراق با ایران، روشن شدن ماهیت جنگ طلب صدام حسین، به ویژه پس از حمله عراق به کویت در سال 2011 بود. مرداد ماه 1369 است. اما سؤالات زیادی در مورد این دوره مهم تاریخی وجود دارد که همچنان مستلزم مطالعه، تحقیق و بررسی بیشتر است.

جنگ صدام

کتاب «جنگ صدام» اولین کتاب از این سه گانه درباره دیدگاه عراق از جنگ است. در این کتاب سرلشکر رعد مجید همدانی روایت می کند یکی فرماندهان سابق گارد ریاست جمهوری عراق می گویند که صدام در مراحل پایانی زندگی خود بیشتر اوقات خود را در انزوا و نوشتن شعر، داستان و رمان می گذراند.

نویسندگان کتاب «جنگ صدام; «دیدگاه نظامی جنگ ایران و عراق» شامل کوین وودز، ویلیامسون موری و توماس هالادی است. ترجمه این اثر توسط داود علمایی تهیه و توسط انتشارات مرض و بوم وابسته به مرکز دفاع مقدس و اسناد و مدارک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منتشر شده است. این اثر بر اساس دیدگاه نظامی جنگ ایران و عراق به روایت سرلشکر رعد مجید همدانی نوشته شده است. یکی این به فرماندهان سابق سپاه گارد ریاست جمهوری عراق اشاره دارد.

تصویر حمدانی از شخصیت دیکتاتور عراق در آخرین دوره زندگی صدام که در انزوا سپری کرد نیز جالب توجه است: «او بیشتر اوقات خود را در انزوا گذراند و به نوشتن شعر، داستان و رمان پرداخت او بخش هایی از زندگی خود را توصیف کرد. او همچنین از دیدارهایش با شاعران و هنرمندان می گوید: «او در اواخر سلطنتش واقع گرایی خود را از دست داده بود و در دنیای خیالی خود زندگی می کرد و ادعا می کرد که خدا با او و شکست ناپذیر است… از دست دادن کشور، ملت، ارتش و حزب بعث و شکست او نتیجه شخصیت خودش است. خواسته های او بسیار غیر واقعی و اهدافش سرسختانه بود و سپس سعی کرد جنبه معنوی به مسائل بدهد. (جنگ صدام ص 100-103)

این کتاب شامل دو بخش است که بخش اول آن توسط نویسندگان این اثر مورد تحلیل قرار گرفته و بخش دوم شامل مصاحبه‌هایی مشتمل بر 16 قسمت است. این مصاحبه ها با حمدانی فرمانده سابق عراق در موضوعات مختلف انجام شده است. بخش اصلی این کتاب نیز به مصاحبه‌ها اختصاص دارد که با «جنگ اعراب و اسرائیل در سال‌های 1973 و 1967 میلادی» و «انتقال قدرت در عراق به حزب بعث» آغاز می‌شود و با موضوعاتی مانند «پیش‌درآمدی برای … «جنگ ایران و عراق»، «مراحل اولیه جنگ و آرمان های صدام»، «واکنش صدام به شکست و اعدام مردم»، «تأثیر معنوی امام» خمینی (ره)، «تاکتیک نفوذ ایران در عراق»، «واکنش ایران به سلاح های کشتار جمعی»، «تلفات لشکر 6 زرهی عراق در بهمن 1363» و «نقش دین در ایران و عراق». جنگ” ادامه دارد.

این کتاب بیشتر جنبه تحقیقی دارد و به خواننده کمک می کند تا جنگ را از منظر طرف دیگر جنگ یعنی کشور عراق بررسی کند. در کشور ما همیشه خاطرات، دست نوشته ها و مطالبی از این دست در مورد جنگ تحمیلی عراق و ایران زیاد است.

حمدانی در این گفت و گوی چالش برانگیز به تحلیل برخی از مسائل پیرامون عملیات ارتش عراق و عملیات ایران در جنگ هشت ساله پرداخته و به بررسی نقاط قوت و ضعف دو طرف پرداخته است.

در بخشی از این کتاب می خوانیم:

وودز: آیا اطلاعات عراق قادر به جمع‌آوری اطلاعات در مورد فعالیت‌ها و آماده‌سازی مهندسی و تقویت پل‌های ایران بود؟

حمدانی: راستش ما غافلگیر شدیم و به دلیل نداشتن اطلاعات با مشکلات زیادی مواجه شدیم. مشکل دیگر این است که ما انتظار نداشتیم ایرانی ها با ارتشی دیگر بتوانند بیش از یک هفته در این مناطق باتلاقی مقاومت کنند. اما ایرانی ها توانایی خود را در زندگی با سختی های طبیعت نشان داده اند و واقعاً همه را شگفت زده کرده اند.

به دلیل پوشش گیاهی و عوارض طبیعی حتی با استفاده از بالگرد و یگان های هوایی نتوانستیم به موفقیت برسیم. همچنین ارزش اصلی پشتیبانی هوایی را در هور از دست دادیم.

علاوه بر این، ردیابی حرکت دشمن برای رادارهای زمینی دشوار بود، زیرا حرکت باد و نیروگاه باعث ایجاد صدا و تداخل با صفحه رادار می شد. به همین دلیل است که ما فقط می توانستیم صدای موتور را مانند موتور قایق های بزرگ بشنویم. نه صدای دشمن.

وودز: به نظر می رسد چند چیز در اینجا اتفاق افتاده است: یکی اینکه فرماندهان عراقی قدرت تاکتیکی ایران را دست کم گرفتند و ایرانی ها در بهره برداری از موانع پیچیده طبیعی و به حداقل رساندن توانمندی های عراق پیشرفت کرده بودند. حالا اینی که شما در مورد عملیات ایرانی ها در حر می گویید با آنچه می گویید مثلاً راهپیمایی عده ای از حسینیه اصفهان به کربلا متفاوت است.

حمدانی: کاملاً درست است. بله، این عملیات یک عملیات هماهنگ و سازماندهی شده بود. حقیقت این است که ایرانی ها علیرغم تلفات سنگین نیروهای مسلح خود، تخصص و تخصص بالایی و همچنین توانمندی های متنوعی را در عرصه فناوری به نمایش گذاشتند.

این کتاب در 269 صفحه با پاورقی در انتهای کتاب منتشر شده است. چاپ اول این کتاب در سال 1393 و چاپ سوم در سال 1400 منتشر شد.

۲۵۹

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما