دایره المعارف های انگلیسی چگونه شخصیت حضرت زینب را معرفی می کنند؟

گزارش کردن مبنای تفکر و فرهنگ تبلیغی، در آثار معدودی از مستشرقان، رویکردهای متفاوتی به حضرت زینب (سلام الله علیها) به چشم می خورد.

هرچند در مورد موضوعات فرعی و فرعی صحبت کردند. عده ای آن را کوتاه کرده اند و گروهی به دلیل عدم مراجعه به منابع معتبر و موثق و یا در مواردی نیت خاصی مطالبی را گفته اند که آمیخته به اشکال است.

پایگاه رسالت به مناسبت ولادت این بانوی گرانقدر اسلام نگاهی گذرا به معرفی حضرت زینب در منابع و مآخذ انگلیسی انداخت.

فقط سه کتاب مرجع انگلیسی مدخلی در مورد حضرت زینب (سلام الله علیها) دارند و بقیه عناوین موجود در فهرست منابع و منابع هیچ مدخلی در مورد این حضرت ندارند.

دایره المعارف اسلام

دایره المعارف اسلام، دایره المعارفی در زمینه اسلام و فرهنگ و تمدن مسلمانان است که در لیدن هلند منتشر شده است.

جای تعجب است که منبعی مانند دایره المعارف اسلام (لیدن هلند، چاپ دوم) – با تمام کاملی که نویسندگان آن ادعا می کنند – مدخلی درباره حضرت زینب ندارد!

دایره المعارف مختصر اسلام

حتی در «دائرةالمعارف مختصر اسلام» نوشته گلاسه، فقط یک جمله کوتاه در زیر مدخل «زینب، بنت علی» اضافه شود که به شرح زیر است:

دختر علی و فاطمه

با این حال، همین دایره المعارف مدخل های گسترده ای را به بنی امیه، معاویه بن ابی سفیان، ابوهریره و حتی حجاج بن یوسف و حجاج بن یوسف اختصاص داده است – که بدون شک چنین است. یکی او یکی از رذیله ترین و خونخوارترین چهره های تاریخ بود – چهره ای بسیار مغرور و پرافتخار از فرهنگ و تمدن اسلامی را به تصویر کشید!

این «غفلت آکادمیک» به اصطلاح مستشرقان کاملاً مشکوک است. البته باید اذعان داشت که حتی در کشورهای غربی نیز دانشمندان شریف، منصف و شریفی وجود دارند که در حقیقت برای کشف حقیقت تلاش می کنند. اما صندلی بلند یا بلندگوهای تبلیغاتی ندارند.

فرهنگ لغت اسلامی آکسفورد

فرهنگ لغت اسلامی آکسفورد شامل بیش از 2000 کلمه اسلامی است. جان ال اسپوزیتو، استاد امور دینی و بین‌الملل در دانشگاه جورج تاون، این کتاب درسی درباره اسلام را با گرد هم آوردن گروهی از نویسندگان تهیه کرد.

مقدمه حضرت زینب در مدخل فرهنگ اسلام آکسفورد (2003) کوتاهتر است. این اثر می گوید:

زينب در سال 681 ميلادي وفات يافت كه برابر با 62 ميلادي است. او قبلاً با عبدالله بن جعفر ازدواج کرده بود و از او سه پسر و یک دختر داشت و برادرش حسین را در جنگ کربلا در سال 680 میلادی، یعنی سال 61 میلادی، همراهی کرد. زینب پس از شهادت حسین، نقش مهمی در حفظ جان برادرزاده اش علی بن الحسین داشت و به دلیل فداکاری و دلاوری هایش، او را قهرمان کربلا نامیدند.

دایره المعارف شخصیت های دینی جهان

مدخل دیگر از «دایره المعارف شخصیت های دینی جهان» (2004) است، مقاله «سعید زینب» توسط خانم والری هافمن نوشته شده است.

این مقاله به طول حدود یک ستون و نیم، حضرت زینب(س) را چنین توصیف می کند:

سال تولد او تقریباً 630 پس از میلاد است که مطابق با 11 پس از میلاد است – سال وفات او 684 پس از میلاد برابر با 65 میلادی است.[محرم ۶۱ هجری] او با برادرش حسین بود و جان برادرزاده اش علی بن الحسین را نجات داد. در حالی که سربازان یزید، خلیفه اموی، 73 نفر از اعضای خانواده را جستجو کردند. زینب به دلیل علم عرفانی و فصاحت و شجاعت در میان صوفیه و شیعه شهرت دارد. او به ویژه در مصر از احترام زیادی برخوردار است و مادر خاندان هاشمی و همه مصری ها به شمار می رود.

منابع اصلی مربوط به نقش او در نبرد کربلا و ادامه این داستان است. او در حدود سال 630 م[برابر با۱۱ هجری قمری] وقتی به دنیا آمد، با پسر عمویش عبدالله بن جعفر ازدواج کرد و صاحب پنج فرزند شد. سپس او را طلاق داد.

به گفته نویسنده مصری عایشه عبدالرحمن (معروف به بنت الشاطی).[Zainab (Friede sei mit ihm) von Anfang an die Gefährtin ihrer Brüder und spielte seit ihrer Kindheit die Rolle einer Mutter für sie. Er wird oft als „der Held von Karbala“ bezeichnet; Weil er sein Leben riskierte, um seinen Neffen[Ali bin Al-Hain (a.s.)]نجات داد و در نهایت او را نجات داد و بقیه زنان کربلا را از خطر نجات داد.[زینب(س)ازآغازملازمبرادرانخودبودوازهمانکودکی،نقشمادریرابرایآنانایفاکردویغالباًبهعنوام«قهرمانکربلا»شناختهمیشود؛زیراجانخودرابهخطرانداختتابرادرزادهاشتدادونیزباقیماندةزنانکربلاراازخطررهان[زینب(س)ازآغازملازمبرادرانخودبودوازهمانکودکی،نقشمادریرابرایآنانایفاکردویغالباًبهعنوام«قهرمانکربلا»شناختهمیشود؛زیراجانخودرابهخطرانداختتابرادرزادهاش[علیبنالحین(ع)رانجاتدهدوسرانجاماورانجاتدادونیزباقیماندةزنانکربلاراازخطررهانید

او در دمشق با سخنان آتشین و شیوا خود در حضور حاکم بنی امیه خلیفه را خاموش کرد، در حالی که زنان واقعه کربلا را به اسارت شام برده بودند.

این پیامبر پس از ورود به مصر همواره مورد احترام و حمایت از ضعیفان بود و حاکم وقت مصر در همه امور با او مشورت می کرد. مصریان معتقدند زینب علیهاالسلام در کنار حسین علیه السلام و فقیه بزرگ شافعی از جایگاه والایی بر تخت سلطنت برخوردار است و مشکلات نیازمندان را حل می کند. البته همه مورخان معتقد به آمدن زینب (سلام الله علیها) به مصر نیستند; زیرا آرامگاه او توسط شاعران صوفی در قرن شانزدهم میلادی (دهم هجری) کشف شد.

5 مورد غفلت و اشتباه:

در بررسی دو مقاله فوق باید گفت:

اولاً مسلم است که ولادت مبارک پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در مدینه منوره در سال پنجم هجری و یا در سال پنجم جمادی الاول سالال ششم هجری بوده است و هرگز از عبدالله بن طلاق نگرفته است. جعفر .

ثانیاً: هر دو مدخل دارای نقاط ضعفی هستند که معمولاً در آثار بیگانگان حوزه تاریخ اسلام مشهود است و شاید یکی یکی از مهمترین این مشکلات بی اعتنایی به مسلمانان و توجه بیش از حد به فقرا است.

سوم: هر دو كوتاه و اولى كوتاهتر از دومى; اما برای احقاق حقوق مطالب باید بیش از این مبلغ لحاظ می شد.

چهارم: مهم ترین و معتبرترین اطلاعات درباره شخصیت و زندگی حضرت زینب در این منابع یافت نمی شود.

پنجم: برخی تعصبات و جهت گیری های نادرست نیز در نقل تاریخ اسلام در این منابع شناخته شده است.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما