معاون بهداشتی وزارت بهداشت با بیان اینکه استفاده از فناوری موجب عدالت در حوزه سلامت می شود، گفت: استفاده از فناوری در حوزه سلامت می تواند امکان دسترسی مردم دورافتاده ترین نقاط کشور به پزشکان پایتخت را فراهم کند.
به گزارش ایسنا، دکتر علیرضا رئیسی در همایش «چالشها و راهکارهای مدیریت بیمار محور دیابت در ایران» صبح امروز 3 آبان برگزار شد. آبان در این مراسم که توسط انجمن دیابت گابریک برگزار شد، توضیح داد: بیماریهای عفونی در طول همهگیری ویروس کرونا در کانون توجه قرار گرفتهاند. بررسیها نشان میدهد که اکثر افرادی که بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادهاند، از بیماریهای غیرواگیر مانند بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و فشار خون بالا رنج میبرند.
وی با بیان اینکه مطالعه «STEPS» در زمینه بروز دیابت در کشور انجام شد، تصریح کرد: مطالعه STEPS طی سه سال گذشته در کشور متوقف شد، اما در نظر داریم این مطالعه را دوباره در کشور انجام دهیم. نتایج آخرین مطالعه STEPS نشان می دهد که 14.2 درصد از جمعیت کشور از دیابت رنج می برند.
وضعیت ثبت اطلاعات بیماران دیابتی
معاون بهداشتی وزارت بهداشت با بیان اینکه 60 درصد از بیماران دیابتی کشور به درمان خود ادامه می دهند، اضافه کرد: حدود 8 میلیون دیابتی در کشور وجود دارد که از این تعداد تنها 2 میلیون نفر اطلاعات خود را در سامانه ها ثبت کرده اند. معاونت بهداشت وزارت بهداشت اطلاعات بیماران دیابتی مراجعه کننده به مراکز درمانی دولتی و خصوصی را ثبت می کند. بر اساس برنامه ریزی های انجام شده به شما قول می دهم اطلاعات 90 درصد بیماران دیابتی در سامانه ها ثبت شود.
دیدگاه سازمان بهداشت جهانی در مورد دیابت
معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه چندین شاخص از شاخص های توسعه در نظر گرفته شده است، افزود: برای بررسی شاخص های توسعه، عوامل خطری مانند میزان مصرف دخانیات، بیماری های قلبی عروقی، دیابت و فشار خون از جمله بررسی می شود. کاهش عوامل خطر یک شاخص توسعه در نظر گرفته می شود، اما این جنبه در مورد دیابت در نظر گرفته نمی شود. بلکه میزان شیوع ثابت این بیماری شاخص توسعه محسوب می شود.
وی با بیان اینکه شیوع و بروز دیابت غیرقابل کنترل است، افزود: سازمان جهانی بهداشت معتقد است کشورهایی که می توانند بروز دیابت را کنترل کنند کار بزرگی انجام داده اند.
پیش بینی توزیع جهانی عادات غذایی
رئیسی درباره رشد دیابت در دنیا گفت: ایران در منطقه ای قرار دارد که رشد دیابت 87 درصد گزارش شده است. نرخ دیابت نیز در برخی مناطق 134 درصد افزایش یافته است. با وجود اینکه ایران در منطقه ای قرار دارد که نرخ دیابت در آن 87 درصد افزایش یافته است، اما جمعیت 73 میلیون نفری آن رشد 87 درصدی داشته است، در حالی که جمعیت 24 نفری آن با افزایش 134 درصدی این بیماری را میلیون ها نفر تشکیل می دهند.
وی افزود: اپیدمیولوژیست ها تعداد مبتلایان به دیابت را در سال 2030 پیش بینی کرده اند و این پیش بینی در سال 2009 انجام شده است. این پیش بینی نشان داد که تعداد مبتلایان به دیابت در سال 2030 به 438 میلیون نفر خواهد رسید.
معاون بهداشت وزارت بهداشت افزود: در سال 1391 در پیش بینی جدید اعلام کردند که در محاسبه پیش بینی قبلی اشتباه کرده اند و در سال 2030 تعداد مبتلایان به این بیماری 552 میلیون نفر خواهد بود. به دست خواهد آورد. در سال 2020، اپیدمیولوژیست ها دوباره اعلام کردند که در محاسبات خود اشتباه کرده اند و تعداد مبتلایان به دیابت در سال 2030 به 578 میلیون نفر خواهد رسید.
رئیسی ادامه داد: در سال 2021، اپیدمیولوژیست ها در پیش بینی جدید تعداد مبتلایان به دیابت را به 643 میلیون نفر اعلام کردند. همه پیشبینیهای مربوط به دیابت در این زمینه اشتباه و کم شمار بود. اپیدمیولوژیست ها توانسته اند برای بسیاری از بیماری ها پیش بینی درستی داشته باشند، اما در مورد دیابت این گونه نیست و غیرقابل پیش بینی بودن یکی از ویژگی های دیابت است.
نقش خودمراقبتی در پیشگیری از دیابت
وی با بیان اینکه خودمراقبتی نقش بسیار مهمی در پیشگیری از دیابت دارد، تصریح کرد: موضوع خودمراقبتی در زمینه دیابت باید مورد توجه قرار گیرد. اگر بتوانیم اولین سطح مراقبت از خانه های بهداشت را به افراد در خانه منتقل کنیم تا مردم خودمراقبتی را یکی از اولویت های زندگی بدانند، کار بزرگی انجام داده ایم. مسائلی مانند چاقی، کم تحرکی و بی تحرکی، افزایش مصرف دخانیات و غذاهای پرکالری از جمله مشکلات و چالش های پیش روی نظام سلامت است که خودمراقبتی باید در کانون این مسائل باشد.
معاون بهداشتی وزارت بهداشت در خصوص وضعیت مرگ و میر ناشی از حوادث رانندگی در کشور گفت: متاسفانه میزان مرگ و میر ناشی از حوادث رانندگی در کشور سالانه 20 هزار نفر است که 60 درصد این افراد هستند. زیر 45 سال سن دارند. اکثر افرادی که در تصادفات جاده ای جان خود را از دست می دهند، جمعیت جوان کشور هستند و ما روی بحث جمعیت جوان تمرکز کرده ایم. کشور در راه پیری است.
20000 کشته بر اثر حوادث رانندگی
رئیسی درباره جامعه آماری تعداد فوتی های ناشی از تصادفات جاده ای در کشور گفت: بررسی ها نشان می دهد موتورسواران 22 درصد از مرگ و میرهای تصادفات جاده ای را به خود اختصاص می دهند. نسبت مرگ و میر ناشی از تصادفات رانندگی توسط رانندگان سایر خودروها و عابران پیاده نیز به ترتیب 24 و 19 درصد است.
میزان مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا
وی آلودگی هوا را یکی از عوامل موثر در ابتلا به دیابت عنوان کرد و تصریح کرد: میزان مرگ و میر سالانه 36 تا 37 هزار نفر است که 7 هزار نفر از تهران هستند.
استفاده از فناوری در دستور کار وزارت بهداشت قرار دارد
وی با بیان اینکه آگاهی عمومی به دلیل نقش عوامل مختلف در بروز دیابت بسیار حائز اهمیت است، گفت: سازمان های مردم نهاد می توانند به وزارت بهداشت در ارتقای سطح آگاهی مردم کمک زیادی کنند.
معاون بهداشتی وزارت بهداشت با بیان اینکه استفاده از فناوری موجب عدالت در حوزه سلامت می شود، افزود: استفاده از فناوری در حوزه سلامت می تواند امکان دسترسی مردم دورافتاده ترین نقاط کشور به پزشکان پایتخت را فراهم کند.
وی ادامه داد: استفاده از فناوری های ساده مانند اپلیکیشن های تلفن همراه می تواند به گرفتن اطلاعات از بیماران دیابتی کمک کند. به عنوان مثال، فرزندان خانواده ها می توانند چهار بار در سال قند خون والدین خود را اندازه گیری کنند و آن را در یک برنامه اختصاصی ثبت کنند تا ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی بتوانند داده های افراد را جمع آوری کنند.
رئیسی با بیان اینکه سند “کنترل و پیشگیری از بیماری های غیرواگیر” در سال 1393 تهیه شده است، افزود: قبل از امروز که در وزارت بهداشت بودم، اقدامات اساسی در حوزه دیابت انجام دادیم این زمان اقدامات ارزنده ای در زمینه کنترل و پیشگیری از بیماری های غیر واگیر انجام داد و در زمره کشورهای پیشرو در زمینه کنترل و پیشگیری از بیماری های غیر واگیر قرار گرفت.
معاون بهداشت وزارت بهداشت افزود: امیدوارم بتوانیم سند کنترل و پیشگیری از بیماری های غیرواگیر را احیا کنیم. چون خیلی مهم است.
این چیزی است که او گفت یکی وی با بیان اینکه یکی از سیاست های وزارت بهداشت در دوره کنونی ثبت اطلاعات بیماران دیابتی است، گفت: تشکیل کمیته ملی بیماری های غیرواگیر، «استفاده از فناوری» و «استفاده از ظرفیت های مردمی» از جمله این طرح هاست. وزارت بهداشت در دوره جاری