پس از تصویب و تصمیم کارگروه تنظیم بازار و با هدف ساماندهی فروش اینترنتی نان (سکوها و فروشگاه های اینترنتی، فروش تلفنی و …) ششمین دستورالعمل فروش اینترنتی نان صادر شد. خرداد این ماه از سوی اتاق اصناف ایران اعلام شد.
گزارش چیزی مهرطبق ماده (3) این سیاست، قیمت و وزن نان عرضه شده توسط نانوایی های یارانه ای بر روی سکوها ممکن است «طبق فهرست قیمت مصوب» یا «رقابتی» باشد. در حالت اول، نرخ ثابت نانوا بسته به حجم فروش نان در نانوایی های یارانه ای (نوع 1 و 2)، مشابه فروش حضوری، بر روی پلت فرم پرداخت می شود. در ماده (4) این بخشنامه نیز تاکید شده است: «قیمت و مقدار افزودنی های نان (کنجد، سبوس، انواع سبزیجات و …)، هزینه خدمات فروش غیر حضوری، هزینه بسته بندی و هزینه حمل و نقل. نان، قابل توافق بین نانوا و سکو است و باید به طور واضح و جداگانه در فاکتور فروش الکترونیکی درج شود. تبصره: سقف قیمت انواع افزودنی ها و خدمات پلت فرم (بسته بندی، حمل و نقل و …) با پیشنهاد اتاق اصناف شهرداری و تصویب کمیسیون نظارت شهرداری تعیین می شود.
طبق اعلام معاونت بازرسی و نظارت اتاق اصناف ایران، رعایت دستورالعمل فروش اینترنتی نان و با توجه به رعایت صفهای حضوری و غیاب برای کلیه واحدهای بازرگانی خبازی الزامی است. مشتریان مطابق ماده (5) این بخشنامه زیرساختی را برای صف در سامانه هوشمند یارانه آرد و نان ایجاد می کند.
اطلاعات فروش آنلاین نان تاثیری بر قیمت ها ندارد
در همین رابطه علی تاوری، دبیرکل اتاق بازرگانی ایران، این بخشنامه را در ادامه مصوبه جلسه کارگروه تنظیم بازار عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه فروش اینترنتی نان مخاطبان بیشتری پیدا کرده است، این تصمیم به تنظیم و شفاف سازی قیمت نان کمک می کند. از سوی کارگروه تنظیم بازار ابلاغ شده و قرار است به صورت الزام آور اجرایی شود. هدف اصلی این مصوبه شفاف سازی قیمت و جلوگیری از هدر رفت نان و همچنین جلب رضایت مردم و کنترل بیشتر است.
وی افزود: بر اساس این مصوبه و برای جلوگیری از قیمت های خودسرانه، سکوها باید شماره پایانه نانوایی، قیمت نان، نوع نان، وزن چانه و قیمت کالاهای حجمی و لوازم جانبی ثبت شده در فاکتور الکترونیکی و ارسال به مصرف کننده.
قبلا هیچ نظارتی بر افزودنی های تولید شده برای جلب رضایت مشتری وجود نداشت. امروزه سکوها و نانوایی ها باید قیمت های تعیین شده را برای تایید به کمیته چانه زنی دسته جمعی اتحادیه مربوطه و اتاق صنایع دستی شهرستان اعلام کنند و قیمت هایی که به مصرف کنندگان ارائه می دهند در محدوده مشخصی باشد.
دبیرکل اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه قیمت خرید اینترنتی نان پس از این تصمیم کاهش محسوسی نخواهد داشت، یادآور شد: چهار سال است که قیمت نان افزایش نیافته است و افزایش قیمت مربوط به هزینه حمل و نقل است. و مواد افزودنی که به هیچ وجه نیازی به محاسبه ندارند. و سکوهایی برای فروش نان تحت شرایط خاص. افزایش یک توافق بین خریدار و فروشنده است که به خدمات اضافی مربوط می شود.
وی گفت: پس از این مصوبه، قیمت ها نه کاهش می یابد و نه افزایش می یابد، اما هدف از این مصوبه نظارت بر قیمت ها است که این طرح به صورت آزمایشی در مدت 3 ماه اجرا می شود تا آسیب شناسی انجام شود و نقاط ضعف و قوت آن برطرف شود. شمارش شده و در 3 ماه آینده تایید خواهد شد. این طرح نه افزایش قیمت دارد و نه کاهش قیمت بلکه نظارت کامل در دستور کار است.