آقای رئیس جمهور! تجربه بی حاصل سفرهای استانی را تکرار نکنید

تورهای استانی با هدف آشنایی مسئولان با زندگی مردم مناطق مختلف، ایجاد حس ارتباط بین دولت و مردم و کمک به رشد متوازن کشور به همت دولت نهم راه اندازی شد.

روزنامه شرق نوشت: در دور اول این سفرها حدود هفت میلیون نامه نوشته شد که بیش از دو میلیون و 200 هزار مورد آن درخواست مالی بود و دولت 250 میلیارد تومان به این درخواست ها اختصاص داد. در دور سوم این سفرها این روش اشتباه و کنار گذاشته شد. شش هزار مجوز با میانگین 200 مجوز در هر سفر حاصل دور اول سفرها بوده است.

این سفرها برای توسعه ملی و استانی اهمیت چندانی نداشت. با وجود پروژه های عمرانی بسیار مصوب در این سفرها، سرمایه گذاری خالص و اشتغال نسبت به دوره قبل از دولت نهم کاهش یافته است. از جمله نقاط ضعف این سفرها این بود که تعداد مصوبات بیش از توان دولت برای اجرا و ایجاد تعهدات مالی برای سال های آینده بود که مغایر با اختیارات بودجه ای مجلس بود.

انضباط مالی دولت نیز مخدوش شده، کسری بودجه افزایش یافته و بار تورم بر دوش جامعه گذاشته شده است. به عنوان مثال از حدود پنج هزار پروژه در فاز اول، حدود چهار هزار پروژه دارای بار مالی هستند که از این تعداد 53 درصد فاقد منبع مالی مشخص و 40 درصد دارای روش تامین مالی مشخص هستند. نبود. طبیعی است که رشد نقدینگی و تورم نتیجه این سیاست بوده است. یکی دیگر از مشکلات این طرح ها نبود کار کارشناسی و بررسی های لازم است به همین دلیل از قدرت توجیه کافی برخوردار نیستند و در نتیجه اتلاف منابع صورت می گیرد، لذا دولت باید نسبت به مشکلات یاد شده هوشیار باشد.

می توان از منظر دیگری به این سفرها نگاه کرد. به طور معمول، در این سفرها، تمام یا برخی از مدارس، کارخانه ها و ادارات برای استقبال از دولت تعطیل هستند. آسیب این نوع استقبال از تولید ملی مشخص است. هزینه های پوستر، بیلبورد و سایر مواد تبلیغاتی برای ورود رئیس جمهور و تک تک وزیران را نیز می توان در نظر گرفت.

از طرفی این سفرها توقعات را در بین مردم بالا می برد، بنابراین استقبال مردم در دور اول طبیعی است، اما اگر به دلیل مشکلات موجود و ناتوانی دولت، الزامات و وعده ها محقق نشود، استقبال مردم خواهد شد. انجام شود کاهش جمعیت. از این رو ویژگی این سفرها را می توان در بالا بردن توقعات مردم از توان دولت و ایجاد نارضایتی ناشی از آن دانست. ویژگی نهایی این سفرها این است که نبود شفافیت و عدم مطالعه زمینه مناسبی را برای فرصت طلبان و مستمری بگیران ایجاد می کند که باعث تشویق فساد در این مسیر می شود.

آقای روحانی مدتی هم همین سفرها را به استان ادامه داد، البته اخبار نامه نگاری و مجوزها مثل قبل گسترده بود. نبود با این حال، تعطیلی مدارس و ادارات و آنچه او استقبال غیرانسانی خواند، ادامه یافت.

تحقیقات علمی نشان می دهد که سفرهای استانی تاثیری در توسعه متوازن ندارد. بحران در استان های خوزستان و سیستان و بلوچستان و سایر استان های مرزی گواه این امر است. ما باید بر اصلاح نظام حکومتی تمرکز کنیم. اما اگر دولت چهاردهم بر چنین سفرهایی اصرار دارد، این سفرها باید با حداقل خشونت و بدون استقبال پوپولیستی انجام شود. مدارس، کارخانه ها و … نباید برای این سفرها تعطیل شود. تمام مناقصات استانی برای تحلیف ریاست جمهوری که بار مالی بر دوش دولت وارد می کند باید حذف شود. سفرهای استانی فقط باید از مصوبات بودجه پیروی کند تا از ایجاد مسئولیت مالی جدید برای دولت جلوگیری شود. دستگاه های رسانه ای دولت باید تلاش کنند تا انتظارات مردم از این سفرها برآورده شود. در یک کلام، اگر دولت چهاردهم به دنبال توسعه کشور است، باید برای تجربه ارزش قائل شود و از آن درس بگیرد.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما