آقای ضرغامی! اعتراف کافی نیست باید جبران کرد

ایران در مقاله ای نوشت: جمعه شب (اول اربعبههه سعید عزت الله زارغامی در برنامه تلویزیونی هفت ظاهر شد و با بهروز افخمی با عنوان “از معاون سینما تا جشنواره فیلم فجر” صحبت کرد.

زارغامی به عنوان رئیس سابق IRIB و یکی یکی از تأثیرگذارترین چهره های موجود در فضای فرهنگی و رسانه ای کشور بسیاری از وقایع را شرح داد. وی همچنین از زمان مدیریت خود در سینما به عنوان معاون وزیر راهنمایی از 2 تا 5 سال صحبت کرده است و درباره توقیف فیلم “آدم برفی” توسط داود میرباسی گفت:

“من در مورد فیلم آدم برفی اشتباه کردم و به آقای زام گفتم که چند چیز را کاهش دهد و ما فیلم را نشان ندادیم زیرا آنها صدق نمی کنند.

وی همچنین در بخشی از گفتگوی خود در مورد فیلم شیرین مربای مارزی بوروماند ، وی همچنین گفت که در آن زمان من گفتم این یک فیلم سیاسی است و علیه سیستم صحبت می کند ، اما امروز می گویم در سال 6 اشتباه کردم و نظر من تغییر کرده است.

از آنجایی که زرغامی بعد از گذشت سالها به اشتباه اعتراف کرده است ، یک قدم به جلو است ، اما واقعیت این است که این پرونده به همان سادگی که او می گوید ساده نیست.

توقیف “باری” و فیلم هایی مانند آن صرفاً موضوعات شخصی یا سلیقه ای نبودند. آنها در زمینه سیاست گذاری کلان فرهنگی معنا پیدا کردند. سیاستی که بسیاری از فیلمسازان به حاشیه رانده شده بودند ، فیلمسازان مستقل ناامید شدند و نسل هنرمندان یا مجبور به خودمختاری یا مهاجرت و غیره شدند.

این جمله ساده ، از قلب یکی به نظر می رسد یکی از مهمترین چهره های سیاست گذاران فرهنگی در دهه های گذشته ، نوعی تجدید نظر و صداقت را منعکس می کند ، اما این سؤالات مهمتر را ایجاد می کند: آیا این اعتراف آغاز اصلاحات واقعی از نظر سینما یا صرفاً یک ژست برای ورود مجدد به عرصه سیاسی است؟

یکی یکی از انتقادات مهم چنین اعترافاتی ، زمان آن است. چرا حالا؟ چرا زرغامی در اوج قدرت فرهنگی ، شجاعت گفتن این سخنان را نداشت؟ چرا او ایستاد و از جریانهایی که می خواستند سینما را به عنوان ابزاری برای روایت زندگی واقعی مردم حفظ کنند ، پشتیبانی کند؟

اکنون که بیش از دو دهه گذشته است ، اعتراف به اشتباه قابل توجه است ، اما نمی تواند بار سنگین این سیاست ها را از زرغامی یا سایر تصمیم گیرندگان آن دوره به بار آورد.

بدون شک فضای اجتماعی امروز تغییر کرده است. گسترش شبکه های اجتماعی ، دسترسی رایگان به فیلم ها و آثار هنری و رشد آگاهی عمومی باعث شده است که همه چیز در پشت درهای بسته مانند گذشته باشد.

شاید زرغامی این فضا را درک کرده باشد ، اما برای بسیاری ، این سؤال باقی مانده است ، آیا این اعتراف به دلیل تأمل شخصی اشتباه است یا اهداف دیگری نیست.

آنچه از مدیران سابق انتظار می رود فقط اعتراف به خطاهای گذشته نیست ، بلکه در روند بازسازی فضای فرهنگی امروز است.

اگر او صادقانه به اشتباهات خود اعتقاد داشته باشد ، زارغامی می تواند با حمایت از فیلمسازان جوان ، دفاع از ساختار حاکم و کمک به اصلاح رویه های سانسور ، در آینده فرهنگ و هنر ایران نقش مثبتی داشته باشد.

اما اگر این اعتراف صرفاً یک حرکت تاکتیکی برای به دست آوردن محبوبیت در بین نسل جوان و جامعه هنری باشد ، نه تنها تأثیر خواهد گذاشت بلکه مطمئناً یک واکنش منفی خواهد داشت.

امروز ، جامعه فرهنگی ایران بیش از هر چیز به صداقت ، شفافیت و مسئولیت نیاز دارد. نه فقط جملات زیبا در قاب تلویزیون.

نویسنده: نهال های موسوی

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما