قیمت دلار ، که قبل از شروع مذاکرات ایالات متحده به 6،500 دلار افزایش یافته بود ، و در پایان دور اول به سطح کمتر از 2،000 تومانیان نرسیده بود ، همزمان با مذاکرات غیرمستقیم در رم به کانال گرایش پیدا می کند.
فرارو در یک بیانیه مطبوعاتی نوشت: نوسانات خشونت آمیز و مکرر دلار ، به ویژه در پاسخ به اخبار مربوط به مذاکرات ایران ، به دلیل حساسیت بالای بازار ارزهای ایران به اخبار سیاسی و سیگنال ها قابل پیش بینی بود. در حال حاضر ، دلار در نیمی از کانال 4000 دلار آمریکا پس گرفته شده است ، که حداقل 1 بهمن سال گذشته بی سابقه است. این تنها می تواند یک مبنای مثبت برای از سرگیری مذاکرات در بازار در رم باشد ، اما ادامه روند یا تغییر بستگی به اخبار و تحلیل هایی دارد که با نتایج مکالمه منتشر می شود. بازار کاهش تنش ها و بهبود شرایط اقتصادی در آینده نزدیک عامل اصلی خواهد بود.
تجزیه و تحلیل عواملی که بر نوسان قیمت دلار تأثیر می گذارد
قیمت دلار در چند روز و هفته های گذشته با نفوذ مستقیم بالا و پایین بود. مذاکرات پیش بینی های مثبتی انجام داده است ، اما از طرف دیگر ، بازار آماده است تا نسبت به پیام های منفی یا ناامیدکننده واکنش نشان دهد.
نقش تحریم ها با افزایش قیمت دلار
ریشه اصلی فشار بر نرخ ریال علیه ارزهای خارجی ، به ویژه دلار ، تحریم های گسترده اقتصادی علیه ایران است. این تحریم ها دسترسی ایران را به نتایج ارزی (به ویژه فروش نفت) محدود می کند و تجارت و انتقال بین المللی را دشوار می کند.
وضعیت فعلی منجر به کاهش دامنه ارز و افزایش تقاضا در بخش های مختلف مانند واردات ، حفظ دارایی ها ، خروج سرمایه و غیره می شود و دلار دلار را تحت فشار قرار می دهد. به نظر می رسد مذاکرات ، به ویژه مذاکرات برای احیای یا دستیابی به توافق جدید ، تنها راه ممکن برای کاهش یا افزایش این تحریم ها است.
انتظارات از بازار ارز و تأثیرات آن بر پیش بینی دلار
بازار ارز به شدت تحت تأثیر انتظارات فعالان اقتصادی و افراد عادی است. خبرهای مثبت در مورد مذاکرات ، حتی اگر منجر به توافق فوری نشوند ، انتظار دارند که این تحریم ها در آینده نزدیک یا در میان مدت کاهش یابد و نتیجه ارز خارجی ایران افزایش یابد و دسترسی به منابع مالی خارجی تسهیل شود.
مجموع این انتظارات باعث کاهش تقاضا برای گمانه زنی ها و تقاضا برای حفظ ارزش دارایی می شود ، زیرا شرکت کنندگان در بازار انتظار دارند که دلار در آینده قیمت را کاهش دهد. با اعلام مذاکرات یا پیشرفت ، تقاضای دلار کاهش می یابد و تمایل به فروش افزایش می یابد و این منجر به کاهش قیمت می شود.
اخبار منفی ، مانند متوقف کردن مذاکرات یا عدم پیشرفت مشخص ، انتظارات مثبت را کاهش داده و انتظارات ادامه یا سفت شدن وضعیت فعلی (تحریم ها و کمبود ارز) را تقویت می کند. این باعث افزایش تقاضا برای دلار و افزایش قیمت می شود.
خطر سیاسی و عدم اطمینان مذاکرات
فضای سیاسی مذاکرات هنوز با عدم قطعیت ها و خطرات بالا همراه است. موفقیت مذاکرات تضمین نمی شود و می تواند در همه زمان ها موانع جدید یا شکست انجام دهد. این عدم اطمینان ذاتی منجر به خطر سیاسی بالایی در بازار ارز می شود.
بخشی از دلار در بازار ایران به دلیل خطر سیاسی است. تمام اخبار مثبت در مورد مذاکرات باعث کاهش خطر و بخشی از دلار می شود.
فضای ذهنی بازار دلار و نقش حدس و گمان در تشدید نوسانات
قیمت دلار اخیراً بیشتر تحت تأثیر جو روانی و رفتار سوداگرانه قرار گرفته است ، اما اخبار مربوط به مذاکرات به سرعت در بازار پخش شد و توانست موج خوش بینی را ایجاد کند. به یاد داشته باشید که در هر دو خوش بینی و شرایط بدبینانه بر اساس یک فضای ذهنی برای کسب سود کوتاه مدت ، فروش قابل توجهی وجود دارد.
رفتار سوداگرانه نوسانات انتظارات و خطرات سیاسی را محکم می کند و هیجان بازار ارز را ترویج می کند ، اما کاهش قیمت قوی در پاسخ به اخبار مثبت در مورد مذاکرات رخ می دهد و احتمالاً ناشی از موجی از فروش عاطفی است. بازده قیمت همچنین می تواند ناشی از جمع آوری تقاضا برای خرید از کسانی باشد که معتقدند کاهش اولیه بسیار بزرگ است یا اینکه هنوز چشم انداز مذاکرات هنوز مشخص نیست.
پیش بینی کوتاه مدت دلار پس از شروع مذاکرات رم
آخرین نوسانات دلار در پاسخ به مذاکرات بازتابی از حساسیت بازار برای چشم انداز تحریم ها بود که با تغییر انتظارات ، خطر سیاسی و آب و هوای روانی بر عرضه و تقاضای آینده دلار تأثیر می گذارد. در هر مرحله از مذاکرات ، در واقع یک کاتالیزور خبری است.
قیمت دلار نیز با دور جدید مذاکرات ایران در کانال نزدیکتر بود. به نظر می رسد که بازار به دلیل آغاز مذاکرات ، تحت تأثیر خوش بینی اولیه قرار گرفته است که منجر به کاهش قیمت شد.
چشم انداز برای چند هفته آینده قیمت دلار
مذاکرات پیچیده مانند این طی چند روز یا حتی هفته ها ملموس است. بنابراین ، خوش بینی اولیه بازار ممکن است پایدار نباشد ، مگر اینکه اخبار مثبت و مادی (به عنوان مثال
آیا دلار دوباره افزایش می یابد؟
قیمت دلار در غیاب پیام های مثبت قوی باید شاهد بازده جزئی یا تثبیت قیمت یک سطح پایین بالاتر از خاک فعلی باشد.
بازگشت دلار می تواند به دلیل کاهش خوش بینانه اولیه باشد. اصرار و تداوم دلالان که با قیمت پایین خریداری کرده اند و اکنون سود دارند ، احتمال ایجاد وضعیت را افزایش می دهد.
در کوتاه مدت ، انتظار می رود دلار در سطح فعلی نوسان کند (احتمالاً در بالای کانال 4000 تومن یا کمی بالاتر.
قیمت دلار ، اگر مذاکرات پیشرفت نمی کند و پیام های منفی را منتشر نمی کند ، حق دارد قدم را به سمت مراحل 5،000 به 5000 دلار آمریکا یا تا حدودی بالاتر برساند.
احتمالاً سناریوهای قیمت دلار کوتاه مدت بر اساس نتایج مذاکرات
شرکت کنندگان در بازار به طور کلی بر این عقیده هستند که کاهش پایدار و قابل توجهی در سطح 6000 تومن نیاز به پیشرفت ملموس و پایدار در مذاکرات دارد ، که در مدت زمان بسیار کمی بعید به نظر می رسد. با توجه به عدم اطمینان مذاکرات ، سناریوهای کوتاه مدت ممکن را می توان به شرح زیر در نظر گرفت.
سناریو 1 ؛ اثرات پیشرفت ملموس در کاهش دلار
این سناریو سناریو را افزایش می دهد ، مانند توافق اولیه در مورد مراحل خاص ، آزادسازی قابل توجه بخشی از منابع ارز مسدود شده یا توضیح رسمی و مشترک طرفین در مورد پیشرفت و تأخیر توافق نهایی.
در این حالت ، ما باید انتظار کاهش قابل توجهی در خطر و تقویت شدید انتظارات را داشته باشیم. مطالعات نشان می دهد که قیمت دلار می تواند در این حالت به کانال 4000 تومان برسد و بعید است که بسته به میزان و اهمیت پیشرفت ، به 4000 تا 4000 تومن تغییر یابد.
در اینجا ، ما نیز تأکید می کنیم که کاهش پایدار دلار به کمتر از 6000 دلار بدون پیشرفت بسیار جدی و قابل اعتماد امکان پذیر نیست.
سناریو 1 ؛ اگر اوضاع را تغییر ندهید ، قیمت دلار را پیش بینی کنید
مذاکرات بدون اخبار مشخص در مورد پیشرفت جزئی یا توافق نامه ادامه می یابد. در این حالت ، گزارش ها حاکی از روند آهسته توافق ها یا وجود اختلافات اساسی است ، بنابراین تحلیلگران می گویند که وضعیت تحریم ها تغییر نمی کند.
اولین خوش بینی کاهش می یابد و مواردی مانند فشار اقتصادی ، عدم اطمینان و اعتماد به نفس دوباره بازار بازی را به دست می گیرد.
قیمت دلار از طبقه های فعلی فاصله دارد و در منطقه بالاتر از طبقه قبلی تثبیت می شود (پس از مذاکرات عمان). این نوسان احتمالاً در محدوده 4000 تا 4000 تومانس رخ خواهد داد. این احتمال وجود دارد که به احتمال زیاد به حدود 2،000 تومن (سطح پس از بازگشت از پایین عمان) بازگردد.
سناریو 2 ؛ چه اتفاقی برای دلار می افتد که مذاکرات از بین می روند؟
مذاکرات رسماً متوقف شده یا به بن بست رسیده است. طرفین یکدیگر را متهم می کنند و در مدت کوتاهی به جدول مذاکره باز می گردند. حتی با اقدامات استرس زا مانند تحریم های جدید ، فعالیت های هسته ای بیشتر یا تنش های منطقه ای می تواند یکدیگر را تهدید کند.
خطر سیاسی در این مورد به میزان قابل توجهی افزایش می یابد و انتظارات مثبت تضعیف می شود. تقاضا برای دلار به عنوان دارایی ایمن یا پس از خروج سرمایه به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.
قیمت دلار در معرض پرش قابل توجهی قرار خواهد گرفت. احتمالاً امکان بازگشت به سطح بیش از 6000 تومن ، از جمله استراحت در 2 هزار و 6 تومانیان قبلی وجود دارد ، و حتی بهتر است که امکان عبور از 4000 تومن را داشته باشیم. این به شدت به عدم موفقیت مذاکرات و تنش های بعدی بستگی دارد.
۲۱۷