بعد از خبر من از ایران خود نقل شده است روزنامه واشنگتن پست وی نوشت: با تنش های منطقه ای و بین المللی ، ایران و ایالات متحده اولین اقدامات را برای از سرگیری مباحث دیپلماتیک برداشته اند. این تلاش ها زمانی صورت می گیرد که هر دو کشور چالش های زیادی داشته باشند و فضای سیاسی جهان تغییرات چشمگیری را تجربه کرده است. آغاز این بحث ها می تواند نقطه عطفی در روابط استرس زا بین دو کشور و آینده امنیت در خاورمیانه باشد.

آغاز مذاکرات و چالش ها قبل از ما

مذاکرات زیاد بین جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده برای بررسی آینده برنامه هسته ای ایران در مسقط ، پایتخت عمان انجام می شود. این بحث ها اولین بازدید مستقیم از این سطح بین دو کشور در ده سال گذشته است. علیرغم تمایل دو طرف برای مذاکره و دستیابی به توافق ، هنوز هم اختلاف نظرهای قابل توجهی در مورد چارچوب مذاکرات و حتی نحوه نگهداری جلسه و سطح تماس ها وجود دارد.

براساس اطلاعات منتشر شده ، استیو ویتكوف ، نماینده ویژه رئیس جمهور آمریكا در خاورمیانه ، در مذاكرات به ریاست هیئت ایالات متحده هدایت می شود. در مذاکرات قبلی با وزیر امور خارجه عمان ، وی با معاون وزیر امور خارجه سابق ایران ، عباس اراکچی و مذاکره کننده ارشد صحبت می کند. این جلسه زمانی برگزار می شود که کاخ سفید از احتمال ملاقات مستقیم بین طرفین صحبت کرد ، اما منابع ایرانی اصرار داشتند که مذاکرات به طور غیرمستقیم با واسطه ای عمان انجام می شود.

این تلاش ها بخشی از وعده دونالد ترامپ در دومین ریاست جمهوری وی برای حل بحران های سیاست خارجی ، از جمله سقوط ایران و جنگ اوکراین است. در همین راستا ، ویتكوف در چند هفته گذشته برای سومین بار به روسیه سفر كرده بود تا به رئیس جمهور روسیه ولادیمیر پوتین در مورد تلاشهای دیپلماتیک تلاشهای ایالات متحده برای خاتمه جنگ در اوکراین مشاوره دهد.

این مذاکرات زمانی صورت گرفت که منطقه خاورمیانه و منطقه اروپای شرقی با افزایش تنش در دو جبهه اصلی ، یعنی جنگ غزه اسرائیل و جنگ روسیه علیه اوکراین رو به افزایش است. هر دو بحران به نقش ایران محدود می شوند. از حمایت مستقیم یا غیرمستقیم تهران از گروه هایی مانند حماس ، هیسب الله و یمنی حوثی ها گرفته تا ارسال هواپیماهای بدون سرنشین نظامی به روسیه ، که در عملیات نظامی علیه اوکراین استفاده می شد.

در این اتاق ، نخست وزیر اسرائیل نتانیاهو و دونالد ترامپ هشدار دادند که در صورت عدم توافق با ایران ، گزینه اقدامات نظامی علیه نهادهای هسته ای ایران روی میز قرار دارد. به ویژه ، اسرائیل ، که هم اکنون در جنگ در غزه درگیر است ، تمرکز ویژه ای بر استراتژی نظامی برای مهار برنامه هسته ای ایران است.

دیدگاههای مختلف در مورد مذاکره و اهداف آنها

وزیر سابق انرژی ایالات متحده ، ارنست مونیز ، که نقش اساسی در بحث های هسته ای دولت اوباما داشت ، درباره وضعیت فعلی گفت: “تماس مستقیم بسیار مؤثرتر از مکالمات غیرمستقیم است.” به همین دلیل ، من در این مذاکرات شرکت نخواهم کرد ، اما معتقدم که هر دو طرف علائم انعطاف پذیری و تمایل به گفتگو را نشان داده اند ، و اکنون زمان خوبی برای انجام مذاکره شفاف و بدون سوء تفاهم است. “

با این حال ، نظرات در دولت ایالات متحده یکنواخت نیست. برخی از مشاوران ترامپ بر این باورند که اگر گفتگو مستقیم نباشد ، حضور Vitcov لازم نیست. در مقابل ، گروه دیگری می گوید که حتی مذاکرات غیرمستقیم می تواند در ایجاد دلیلی برای درک و انتقال طرفین درک بهتری از مواضع و انتظارات طرف دیگر ایجاد کند.

یکی وی درباره مقاماتی که نمی خواستند نامگذاری شوند ، در مورد اهداف جلسه گفت: “این جلسه در درجه اول به منظور ارزیابی امکان سنجی و روشهای احتمالی مذاکرات آینده برگزار می شود.

این مذاکرات در سال دوم پس از عقب نشینی یک طرفه دولت ترامپ از توافق هسته ای به نام براجام تشکیل شد. پس از ترک کارگزار ، دولت ترامپ سیاست “حداکثر فشار” علیه ایران را تصویب کرد. علیرغم تلاش دولت بایدن برای بازگرداندن طرفین به چارچوب توافق نامه ، این تلاش ها ناکام ماند و در این مدت ایران فعالیت های هسته ای خود را گسترش داده است.

براساس گزارش های IAEA و خدمات اطلاعاتی ایالات متحده ، ایران در حال حاضر مقدار قابل توجهی اورانیوم بالا را نگه داشته است که می تواند برای ساخت پنج تا شش سلاح هسته ای در عرض چند هفته کافی باشد. این نگرانی از کشورهای غربی و نگرانی در مورد آن است یکی تمرکز اصلی مذاکرات پیشرفته است.

دولت ترامپ بارها توضیح داده است که هدف آن متوقف کردن برنامه هسته ای ایران و حمایت تهران برای گروه های پروکسی در منطقه است. مایکل والتز ، مشاور امنیت ملی ترامپاین اخیراً خواستار “برچیدن کامل” برنامه هسته ای ایران شد. ترامپ همچنین در توضیحی گفت که ایران اگر با هم کار نکند ، در معرض اقداماتی قرار می گیرد که “هرگز آن را ندیده است”.

از طرف دیگر ، تحلیلگران منطقه ای معتقدند که ایران ، که در حال حاضر در معرض بحران های داخلی و خارجی است – از جمله فروپاشی اقتصادی ، تضعیف سیستم های دفاعی در حملات اسرائیل و ظرفیت اسلحه های پروکسی در غزه ، لبنان و یمن – ممکن است به جدول مذاکره بازگردد. به گفته مروان مشار وزیر امور خارجه سابق اردن“علی رغم لفاظی شدید ترامپ ، او مذاکرات مربوط به جنگ را در عمل ترجیح می دهد.” حتی نمی تواند برای شروع جنگ دریغ کند. “

نگرش کشورهای اسرائیلی و منطقه ای علیه مذاکرات

در یکی تحولات جالب ، گفته می شود که ترامپ شخصاً در آخرین دیدار خود با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در مورد شروع مذاکرات با ایران به وی اطلاع داده است. این باعث تعجب طرف اسرائیل شد. ماهر می گوید: “ترامپ صریحاً نتانیاهو را اعلام کرد که هیچ اقدامات نظامی ندارد و ترجیح می دهد از مسیر دیپلماتیک عبور کند.”

در پاسخ به این امر ، نتانیاهو در بیانیه ویدئویی تأکید کرد که هدف مشترک وی و رئیس جمهور ایالات متحده شامل جلوگیری از دسترسی ایران به سلاح های هسته ای است. وی افزود: هدف نیز می تواند با توافق حاصل شود ، اما تنها توافق نامه ای که شامل تخریب زیرساخت های هسته ای ایران ، تخریب تجهیزات غنی سازی ، نظارت کامل و اجرای جدی تعهدات توسط ایالات متحده است.

نخست وزیر اسرائیل همچنین با مأمورین امنیتی بالا ، از جمله سیا و موساد دیدار کرد و به کابینه امنیتی خود اطلاع داد که اسرائیل قصد دارد هماهنگی کامل با واشنگتن را حفظ کند. به گفته منابع نزدیک دولت اسرائیل ، تل آویو همچنان اقدامات نظامی را به عنوان یک راه حل نهایی ادامه داد.

دیپلمات اسرائیلی یاکی دایان همچنین به موضع فعلی ایران اشاره کرده است: “جمهوری اسلامی در ضعیف ترین وضعیت خود قرار دارد. نیروهای پراکسی آن تضعیف شده اند ، اما سیستم های دفاعی آن آسیب دیده است ، و حمایت از روسیه به حمایت از روسیه داده شد.”

با این حال ، اختلاف نظر در دستور کار مذاکرات باقی مانده است. در حالی که ایالات متحده در تلاش است تا طیف گسترده ای از موضوعات ، از جمله فعالیت های منطقه ای ایران را بررسی کند ، تهران اصرار دارد که گفتگو را در مورد سیستم هسته ای متمرکز کند. حسین موساویان ، یک دیپلمات سابق ایران و عضو تیم مذاکره در مذاکرات گفت: “اگر هدف ایالات متحده به طور کامل برنامه هسته ای ایران را کاهش دهد ، هیچ توافق نامه ای امکان پذیر نخواهد بود.” “این نوع توافق در اصل مرده است.”

به گفته موساویان ، اگر ایالات متحده فقط سعی در جلوگیری از ساخت سلاح های هسته ای ، افزایش شفافیت و غنی سازی محدود داشته باشد ، می توانید به “درک اساسی” برسید. مشابه توافق نامه میانی اولیه ، که در مراحل اولیه مذاکرات در سال 2 مورد اصابت قرار گرفت.

تاریخ روابط استرس زا بین دو کشور نیز سایه ای به جو مذاکرات انداخته است. این وقایع شامل ترتیب قتل قسیم سلیمانی ، فرمانده نیروی نیرو گارد انقلابی است ، در سال دوم تحمیل تحریم های جدی اقتصادی ، تهدیدات مکرر نظامی و فشار سیاسی. سری عواملی که تهران در پیشنهادی از واشنگتن شک دارد.

با این حال ، برخی از علائم محدود امید در ایران وجود دارد. در چند روز گذشته ، دلار که به رکورد بالایی رسیده و از حد یک میلیون ریال فراتر رفته است ، آسان بوده است. برخی از تحلیلگران این موضوع را به اتاق نسبت داده اند که ناشی از امکان مذاکره است.

با این حال ، در سطح کلی جامعه ، در مورد اثربخشی مذاکرات گسترده شک وجود دارد. بسیاری از شهروندان آن را برای یک قطعه سیاسی در نظر می گیرند که معیشت مردم را تغییر نمی دهد. یکی یکی از پرستاران ساکن تهران می گوید: “هیچ کس انتظار ندارد که اوضاع بهتر شود.” ما فقط امیدواریم که چیز بدتر کندتر شود. “

در این میان ، تعدادی از کشورهای گلف عربی ، از جمله امارات متحده عربی ، از تماس های دیپلماتیک بین تهران و واشنگتن استقبال کرده اند. یک مقام VAE گفت: “این منطقه بحران دیگری را تحمل نمی کند.” هیچ کس جنگ نمی خواهد. “

رئیس جمهور ایران در پایان سفر مسعود در هنگام بازدید از نمایشگاه صنعت هسته ای این کشور گفت: “ما سعی نمی کنیم سلاح های هسته ای تولید کنیم ، اما هرگونه تهدید برای قدرت را افزایش خواهیم داد.” اگر تهدیدها افزایش یابد ، مقاومت ما افزایش می یابد. “

315 315

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما