در این مقاله ، ما روندهای عمومی و آینده صنعت جهانی خودرو و نقش چین در این بازار را به عنوان یک بازیگر مهم و بسیار مهم بررسی می کنیم.
تغییر هماهنگ در صنعت جهانی خودرو
تصویر ذهنی رایج “ماشین چینی” در ذهن برخی از مصرف کنندگان ، به ویژه در ایران ، هنوز هم با مؤلفه هایی مانند کیفیت پایین ، طراحی سطح و مونتاژ غیر استاندارد مرتبط است. با این حال ، داده های بین المللی و تحولات ساختاری در صنعت خودروسازی چین نمایانگر عبور کشور از مرحله تقلید است و وارد مرحله ای از حوزه فناوری و بازار می شود.
حال سؤال این است: چین در حال رشد یا تعریف مجدد آینده صنعت خودرو است؟
چین در بزرگترین صادر کننده ماشین جهان
برای اتصال بهتر به موضوع ، خواندن این سه گزاره آماری بد نیست:
طبق آمار رسمی سال 2:
چین با صادرات 1.5 میلیون وسیله نقلیه ژاپن را شکست داد و بزرگترین عنوان صادر کننده جهان را به دست آورد.
صادرات اتومبیل های هیبریدی و هیبریدی از چین به 1.2 میلیون نفر رسیده است که معادل 5 درصد افزایش در طول سال است.
مشارکت مارک های چینی در بازار اروپا از 4.9 ٪ در سال به 4.3 ٪ در سال افزایش یافته است.
این داده ها حاکی از تغییر ساختاری در تعادل تولید جهانی خودرو است که به جانشینی این رقابت رسیده است.
با نگاهی کوتاه به این آمار ، به راحتی می توان فهمید که ظهور عظیم و وحشتناک چین برای فتح بازار جهانی اتومبیل ، که تقریباً دو دهه آغاز شده است ، امروز به پایان رسیده است و نگرانی امروز ادغام و ارتقاء موقعیت آن در صنعت است.
اگر شما مانند بسیاری از مردم در سراسر جهان تعجب کنید که چه چیزی باعث رشد چین در پیشرفت شما شده است ، به خصوص در چهار سال گذشته. باید در پاسخ گفت که این پیشرفت فقط یک دلیل نبوده و فقط به صنعت خودرو بستگی دارد نبودبشر عواملی مانند قدرت سیاسی و اقتصادی چین ، تأثیر آن بر ملل مختلف جهان و برنامه ریزی طولانی مدت برای این هدف بخشی از واضح ترین و واضح ترین عوامل در این پیشرفت است.
نقطه تمایز چین: انقلاب در اتومبیل های برقی
اما در پایان ، عاملی که چین را از بقیه بازیگران جدا کرد و آنها را به یک تیم ارشد از بزرگترین تولید کنندگان خودرو در جهان تبدیل کرد و این نبود به استثنای برنامه ریزی ، عرضه ، تولید و توسعه اتومبیل های برقی.
چینی ها متوجه شده اند که ، با این حال ، آنها از نظر اصالت و برند نمی توانند با مارک های آمریکایی ، آلمانی یا حتی ژاپنی رقابت کنند. به همین دلیل ، وقتی وارد بخش اتومبیل برقی می شوند ، ابتدا پاسیوی تفریحی خود را تغییر دادند و سپس پاسیوی تفریحی را برای همه تغییر دادند یا به فکر تغییر پاسیوی شکاف بودند.
اما آن پایان داستان نبودبشر قبل از ارائه بروشورهای خود ، چینی ها با معادن لازم برای تولید باتری این خودروها ، پایگاه و قرارداد را با کشورها فراهم کردند. از طرف دیگر ، با حمایت عمومی و عموم مردم ، مهندسان و شرکت های چینی در تولید و تولید خودروهای برقی به طور قابل توجهی از سایر کشورها فراتر رفته اند. البته این پیشرفت تکنولوژیکی برای کاهش هزینه تولید خودرو انجام شده است.
منشأ فناوری ؛ انتقال مونتاژ دارایی فناوری
شرکت های چینی ، که تقریباً دو دهه قبل از شرکت هایی مانند ایران خمرو با برنامه ریزی و عملکرد هوشمند ، برای مجمع جمع شده اند ، امروزه به ریل صنعت جهانی خودرو تبدیل شده اند.
به طوری که هر از گاهی ، هر شرکت یکی این دستاوردها یا فن آوری های خود و سپس سایر شرکت ها از سراسر جهان را ارائه می دهد تا از مزیت و عدم استفاده در جنگ مزایای رقابتی برخوردار باشند ، موظفند آن فناوری و گزینه ها را بسازند و تولید کنند.
برخی از این دستاوردهای مشهور عبارتند از:
NIO در کمتر از پنج دقیقه فناوری جایگزینی باتری را راه اندازی کرده است.
Xpeng اولین اتومبیل رانده شده توسط ماشین توده ای را بدون استفاده از لیدر معرفی کرده است.
BYD نشان داده است که از طریق توسعه یک سکوی اختصاصی (E-dispute 3) ، استفاده از باتری های تیغه و طراحی مجموعه های تراشه داخلی ، به مرحله استقلال تکنولوژیکی رسیده است.
از دیدگاه استراتژیک ، چین اکنون تنها کشوری در جهان است که کل زنجیره تولید خودروهای برقی را دارد.
تغییر در رفتار مصرف کنندگان ایرانی
با توجه به برخی از تحلیل های کیفی در بازار ایران ، می توان گفت ذهنیت مصرف کنندگان ایرانی به مارک های چینی در حال تغییر است و اکنون معیار انتخاب ، به جای رویکرد صرف به برند ، به سمت کیفیت ساخت و ساز ، گزینه های چاه و خدمات بعدی به فروش حرکت کرده است.
البته بسیاری از خوانندگان قطعاً پس از خواندن این جملات می گویند که گزینه دیگری در بازار انحصار ایران وجود ندارد. البته آنها بدبخت نگفتند. این درست است اما باید اعتراف کنیم که در EAU ، یکی از مرفه ترین و ثروتمندترین کشورهای جهان ، بازار کاملاً آزادی است و اتومبیل های مجلل جهان به وفور در شیخ های خود قرار دارند: چینی ها نیز حضور دارند و فروش بدی ندارند.
بنابراین ، می توان نتیجه گرفت که با توجه به شرایط اقتصادی ایران ، حتی اگر بازار خودروهای کشور کاملاً رقابتی و رایگان باشد ، اگر بیشترین شماره چینی را داشته باشد نبود؛ ؛ زیرا در بیشتر یا در همه کشورهای جهان ، این دقیقاً اتفاق می افتد یا اتفاق می افتد.
چینی ؛ وزیر خودرو جهانی
داده ها و روندهای موجود نشان می دهد که صنعت خودروسازی چینی در حال عبور از مرحله “بهتر” است. یا در سطح فناوری و یا در استراتژی بازار.
اگرچه مارک های سنتی اروپایی ، ژاپنی و آمریکایی هنوز سهم قابل توجهی در بازار دارند ، اما چین بسته به مزیت مقیاس ، نوآوری تکنولوژیکی و سیاست های صنعتی هدف ، آینده صنعت خودرو را شکل می دهد.
برای پارچه می توان گفت که این یک فرآیند متقاطع نیست. در عوض ، این نشانه قدرت پایدار در صنعت جهانی خودرو است.
منبع:آخرخودرو