کاوش های متوالی در محل قدیمی خورا ، به ویژه در معبد خورا ، از زمان قاجار تا دهه های گذشته ، و نتایج آن نشان می دهد که این نکته چقدر از Achämenid تا Sassanids مهم است. پس از آنچه که کاشفان معتقدند ، این معبد در دوران سلوکید ساخته شد.
پس از راهنما ، معبد خورا ، با ستون های ثابت و معماری مرموز ، یکی این یکی از بحث برانگیزترین بناهای تاریخی در ایران است. جالب است بدانید که خوره در اوستا به معنای طلوع خورشید است که نشان دهنده اهمیت این مکان و تقدس آن نسبت به ایرانیان است.
این ساختار که به عنوان “معبد میلون” نیز شناخته می شود ، قرن ها در وضعیت ابهام قرار گرفته است. آیا این یک معبد یونانی از دوره سلوکیدی ، دیونیسوس یا کاخ پارتیایی است که دعا می کند؟
باستان شناسان مانند هرتزفلد به راهنما نظریه های مختلفی راجع به سن و استفاده از ساختمان ارائه می دهند ، اما بسیاری از سؤالات هنوز بدون جواب بودند. در این مقاله ما به سؤال از سفر این سؤال پاسخ می دهیم که آیا خورا سمبل ترکیب هنر یونانی و ایران است یا نشانه ای از قدرت پادشاهان پارتیایی در برابر تأثیر فرهنگ غربی است.
داستان معبد خورا است
معبد کر یکی این یکی از مشهورترین آثار باستانی ایرانی است که مدتهاست مورد توجه محققان و باستان شناسان قرار گرفته است. این ساختمان که به عنوان “معبد میلون” در بین افراد محلی نیز شناخته می شود ، حاوی عناصری از معماری یونانی و ایرانی است که به تاریخ و استفاده آن کمک کرده است.
تحقیقات اولیه در محل در 6 AH (6 میلادی) در مورد فرمان توسط ناصر الدین شاه قاجار انجام شد. اولین کاوش های علمی در سال دوم توسط علی حکمی آغاز شد و بعداً بین 1 تا 2 تحت نظارت مهدی قاب گرفت. در این کاوش ها ، نشانه هایی از دوره های سلوکی ، پارتیایی و حتی اوایل ساسانید نشان می دهد که این ساختمان دائما در طول تاریخ استفاده می شود.
در مورد سن و استفاده از این ساختمان نظرات مختلفی وجود دارد. برخی از محققان مانند ارنست هرتزفلد ، آندره گدار و رومن Gearshman معبد دوره سلوکید را نامیدند. در مقابل ، برخی دیگر از محققان ، مانند فن در اوستون ، شیپمن و پوگخنکووا ، آن را به دوره پارتی نسبت داده اند.
کالج مالکوم و مری بویس همچنین این ساختمان را به عنوان نمونه ای از معماری حرم هلنیستی در دیوانه معرفی کردند. پس از این نظرات مختلف ، یکی این یکی از مهمترین نمونه های معماری یکپارچه یونانی و ایران است که استفاده دقیق از آن هنوز مورد بحث قرار گرفته است.
استفاده از معبد خورا ؛ از کاخ اشرافی گرفته تا گورستان تاریخی
معبد خرهه یا دقیق تر یک بنای مرموز است که در طول سالها تفسیرهای مختلف از استفاده از آن ارائه شده است. در ابتدا ، برخی از محققان ، مانند هرتزفلد ، این مکان را به عنوان معبد دوره سلوکسی دیونیسوس پس از ذهن یونی یونانی خوانده بودند. اما چه کسی دیونیسوس است و چرا برای یونانیان مهم بود؟
دیونیسوس ، خدای شراب ، مربا و باروری در اسطوره های یونانی نمادی از رهایی ، شیدایی و قدرت طبیعت است. او نه تنها به عنوان خدای شراب و جشن های شادی شناخته می شد ، بلکه به عنوان یک خدای الهام بخش هنر و خلسه آیینی نیز شناخته می شد.
دیونیسوس برای یونانیان از اهمیت ویژه ای برخوردار بود زیرا این امر منعکس کننده قدرت طبیعت و تأثیرات آن بر زندگی انسان بود. عبادت او غالباً با یک مراسم شراب و رقص همراه بود که از آن اعتقاد داشتند که آنها به کشور و شکوفه های کشاورزی کمک کرده اند.
دیونیسوس همچنین با روحیه و جشن های شاد خود از آزادی و رهایی از محدودیت های اجتماعی استفاده می کرد و به همین دلیل در بین مردم یونان بسیار محبوب بود. به همین دلیل ، هنگامی که یونانیان پس از حمله به ایران و تأسیس حکومت سلوکی ، این مکان را معبد دیونیسوس می دانستند ، آنها مقدس بودند.
با این حال ، کاوش های اخیر نشان داد که این ساختمان در واقع متعلق به دوره پارتیا و در هزاره اول قبل از میلاد است.
کاخ اشرافی از دوره پارتی:
مطالعات نشان داده است که این ساختمان در ابتدا یک کاخ خصوصی بوده است که در دوره پارتیا توسط اشراف یا حاکمان محلی ساخته شده است. ساختار معماری ، از جمله یک ایوان با شکوه ، یک حیاط مرکزی ، اتاق های بی شماری و جواهرات رنگی یک اقامتگاه مجلل برای افراد با کیفیت بالا است.
کاربر هلنیستی – ایرانی:
حضور عناصر معماری یونان در ستون ها برخی از محققان را به این نتیجه رسانده است که این ساختمان تأثیر هلنیسم دارد ، اما تحقیقات جدید نشان داده است که این تأثیرات فقط یک سازگاری محلی از معماری یونان است و هویت ساختمان ایرانی است.
تبدیل به گورستان در ilkhanid -era:
نکته حیرت انگیز دیگر این است که سایت خورا به یک قبرستان در دوره ایلخانید تبدیل شد. اسکلت های کشف شده در منطقه نشان می دهد که از این مکان در دوره اسلامی نیز استفاده شده و استفاده از آن را تغییر داده است.
برخلاف تصور اولیه مبنی بر اینکه معبد خورا یک معبد یا شومینه است ، مطالعات جدید نشان داده است که در ابتدا یک کاخ اشرافی از دوره پارتیایی بود که استفاده از آن را در دوره های بعدی تغییر داد و حتی به عنوان یک قبرستان ایلخانید در دوره اسلامی بود استفاده شده گرفته شده است این ساختمان نمونه ای منحصر به فرد از تأثیرات معماری ایرانی و یونانی است که هنوز هم برای مورخان و باستان شناسان جذاب است.
معماری بزرگ معبد خورا ؛ ترکیبی از هنر ایرانی و یونانی
در قلب کشور قدیمی ایران ، که در آن تاریخ در هر گوشه ای زمزمه می شود ، معبد خورا خاطره ای از جلال گذشته است. این بنای مرموز ، که گاهی اوقات به عنوان یک خانه معبد اشرافی و گاه مقدس خوانده می شود ، ترکیبی شگفت انگیز از معماری ایرانی و یونانی دارد.
معبد خورا از سه بخش اصلی تشکیل شده است:
- ایوان باسن بزرگ یکی شش ستون یک بار داشت و اکنون فقط دو ستون وجود دارد.
- قسمت داخلی با یک حیاط مرکزی که به ساکنان خود احساس آرامش می بخشد.
- قسمت بیرونی با اتاق های متقارن مانند نگهبانان ساکت ، اسرار ساختمان را در قلب آنها نگه دارید.
معماران برای ساخت این ساختمان از سنگهای مسافرتی استفاده کردند. سنگهایی که استقامت و خاطرات روزهای دوردست باقی مانده است. دیوارهای آجری تزئین شده با رنگهای قرمز و سفید نشان می دهد که این مکان برای مدت طولانی استفاده شده است.
ستون های معبد با طراحی خاص خود چشم های هر بیننده را مبهوت می کند. این ستون ها به سبک یونانی ساخته شده و از شش قسمت ملات و با سوراخ های مکعب و قطعات چوبی تشکیل شده است. روشی هوشمندانه که در معماری Achämenid و ساختمانهای یونانی یافت شد.
سنگ قبرها به زیبایی با دو مخروط ناقص حک شده اند که توسط پایه کوچک وصل می شوند. در وسط این تقاطع ، عنصری از یک شکن مانند یک امضای هنری است. هنگامی که پرتوهای چوبی یا سنگی بر اساس آنها بنا شده است ، یک تخته سنگی روی این سرها وجود دارد.
پایه های سنگی ساختمان با حکاکی های دقیق و متعادل مانند نگهبانان وفادار از گذشته مولد صحبت می کنند. این پایه ها شامل تاس های منظم هستند که برای اطمینان از قدرت ساختمان برای قرن ها با دقت جمع می شوند.
معبد خورا کجاست؟
معبد خورا در شهر ماهلات واقع شده است یکی این یکی از مهمترین شهرهای ایران باستان و بخشهای شهری آن زمان است. برای رفتن به معبد خورا ، باید به استان مرکزی ، محله ، در 2 کیلومتری شمال شرقی محله بروید.