احتمال جنگ ایران و آمریکا منتفی است/ مکانیسم ماشه همچنان در «چماق» است/ ترامپ برای مذاکره با ایران عجله ندارد

دونالد ترامپ در اولین روزهای حضورش در کاخ سفید، مایکل پی دیمینو، از مقامات سابق مبارزه با تروریسم سیا، به عنوان رئیس بعدی پنتاگون انتخاب شد. با توجه به اینکه دیمینو یکی از حامیان خویشتن داری در قبال ایران است، برخی از تحلیلگران گمانه زنی هایی را درباره تلاش ترامپ برای کاهش تنش با ایران و تغییر رویکرد خود ابراز کرده اند.

به گزارش فرارو، حشمت الله فلاحت پیشه، تحلیلگر ارشد سیاست خارجی و رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم در گفت و گو با فرارو به تحلیل وضعیت موجود پرداخت.

ترامپ می خواهد مکانیسم ماشه را مانند “باشگاه” حفظ کند.

حشمت الله فلاحت پیشه به فرارو گفت: نطق سوگند ترامپ ملی گرایانه ترین سخنرانی محسوب می شود که حداقل نسل کنونی روسای جمهور آمریکا به یاد دارند و معتقدم او دقیقا از این منظر به مسائل خاورمیانه و ایران نگاه می کند. انتقاد کلی ترامپ از بایدن و اوباما قبل از او دلیلی شد که آمریکا “پلیس بد” بود و هزینه های سیاست فشار و تحریم علیه کشورهایی مانند ایران را متحمل شد، اما پس از آن سود حاصل شد. از توافقات سیاسی به جیب کشورهایی مانند چین، روسیه و حتی اتحادیه اروپا سرازیر شده است.

ترامپ با نگاه ملی گرایانه اش سعی می کند بازی را به گونه ای دیگر برنامه ریزی کند. در واقع او تلاش می کند هزینه های فشار و تحریم را به دوش دیگر کشورها ببرد و اگر این فشارها منجر به توافق سیاسی شود، آمریکایی ها بیشترین سهم را در این توافق خواهند داشت. به خصوص در مورد ایران معتقدم ترامپ سعی خواهد کرد کشورهای اروپایی را تحریک کند تا مکانیسم ماشه مانند چوبی بالای سر ایران بماند و حتی کشورها از جمله چین را تهدید کند که اگر سیاست سازوکار ماشه را پیش ببرند. اگر آنها تا حد امکان علیه ایران وارد عمل نشوند، هزینه های هنگفتی را در روابط با آمریکا متحمل خواهند شد.

وی افزود: با این کار ترامپ سعی دارد هم به کشورهای اروپایی و هم به چین فشار بیاورد و با ایران شریک شود، اما وقتی ایران پای میز مذاکره بیاید، با توجه به این شرایط، من معتقدم که ما نقش اصلی را برعهده داریم حتی در صورت انجام مذاکرات بین ایران و آمریکا، باید توجه داشت که این مذاکرات پس از یک دوره فراز و نشیب اقتصادی صورت می گیرد و بسته به اینکه آمریکایی ها چقدر موفق باشند، سیاست فشار حداکثری را برای آنها به ارمغان خواهند آورد. در نتیجه: «نوع مذاکره متفاوت خواهد بود باشد.”

آمریکا عجله ای برای مذاکره با ایران ندارد، اما به دنبال کاهش تنش است

این تحلیلگر ارشد سیاست خارجی در ادامه گفت: من کاملاً معتقدم که جنگی بین ایران و آمریکا رخ نخواهد داد با توجه به تغییر رهبری در پنتاگون و تاثیر آن بر کاهش تنش و جنگ، آمریکای ترامپ هرگز وارد جنگ نخواهد شد با ایران به خاطر دیگران. به عبارت دیگر چک سفید امضا شده توسط ترامپ به نتانیاهو داده نخواهد شد و سیاست تمرکز بر جنگ با ایران که سیاست نتانیاهو است در دولت ترامپ مطرح نیست.

من حتی معتقدم زمانی که دستان نتانیاهو از بحران آزاد باشد، امکان تغییر حکومت در اسرائیل وجود دارد. آمریکا تنها در شرایطی وارد جنگ با ایران خواهد شد که منافع و امنیت آمریکا مستقیماً توسط ایران تهدید شود. در هیچ یک از راهبردهای سیاسی، امنیتی و دفاعی ایران هیچ تهدیدی متوجه مؤلفه های کلیدی نظامی آمریکا نیست و بنابراین جنگی در کار نخواهد بود. در این شرایط بعید می دانم بین ایران و آمریکا جنگی رخ دهد.

وی افزود: آمریکا نقش کشورهای اروپایی در روند مذاکرات را صرفاً یک میانجی می‌داند و در صورت وجود برنامه‌ای جامع، ترامپ به طور عملی مذاکرات را با ایران آغاز خواهد کرد. از جمله طرح همکاری اقتصادی و در صورت نبود چنین طرحی، دو کشور در کوتاه مدت مذاکرات را آغاز نخواهند کرد. تنها نقش موثر در مذاکرات کشورهای اروپایی و ایران همین بحث است تا شرایطی غیر از چالش با آمریکا به عقب نشینی منجر نشود.

مثلا شرایط روسیه و جنگ اوکراین یا شرایط اوکراین از منظر اتحادیه اروپا. این طبیعت اروپایی هاست که بدون آمریکایی ها نمی توانند مستقیم به نفع ایران اقدام کنند، اما با آمریکا می توانند هزینه های اقتصادی را برای ایران افزایش دهند. آنچه ترامپ را در چند ماه آینده بیش از هر چیز دیگری نگران خواهد کرد، مسائل داخلی ایالات متحده است. دستوراتی که او در شروع کارش تغییر داد تاثیری بر ایران نداشت نبود و این نشان می دهد که ترامپ در موضوع ایران عجله نخواهد کرد.

یکی دیگر از مشکلات موجود، اقدام دوم ترامپ برای تجدید نظر در تعرفه ها با کشورهایی مانند چین است. در واقع جنگ بعدی ترامپ جنگ تعرفه است و پس از آن ممکن است موضوع ایران در دستور کار قرار گیرد. البته دیپلمات های هر دو طرف تلاش خواهند کرد تا موضوع کاهش تنش ها را در دستور کار قرار دهند. از این رو، دیپلمات ها در تلاشند تا در مواقعی که شرایط برای مذاکره مهیا نباشد، سطح تنش ها را محدود کنند.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما