به گزارش مانی بان، خریدارانی که این روزها به اتحادیه های میوه فروش مراجعه می کنند افزایش قیمت انواع میوه، تره بار و میوه را احساس می کنند. قیمت ها نیز نسبت به شب یلدا افزایش چشمگیری داشته است. در این میان بسیاری از مردم از گرانی میوه، سبزی و سبزی انتقاد کردند.
برای خرید کافی است یکی اقلام ارائه شده در اصناف میوه فروشی را بررسی کنید، زیرا همه چیز با خرید به تنهایی گران شده است یکی از این اقلام افزایش قیمت را احساس خواهید کرد. بسیاری از کارشناسان حوزه کشاورزی، عملکرد ضعیف وزارت جهاد کشاورزی در برنامه ریزی تولید و عرضه را مهم ترین دلیل ایجاد اختلالات گاه و بیگاه در بازار محصولات کشاورزی می دانند.
چه اتفاقی برای بازار می افتد؟
گزارش میدانی همشهری از اصناف شهرستان و گفتگوهای وی با کسبه موید گرانی میوه و تره بار است. آنها در گفتگو با هاشم شهری تاکید می کنند که گرانی خرید در بازارهای اصلی دلیل اصلی افزایش قیمت محصولاتشان است.
یکی یکی از آنها به همشهری می گوید: قیمت ها افزایش یافته و از شب یلدا تا کنون حدود یک سوم خریدهای مردم افزایش یافته است و بیشتر خریدها توسط مردم به صورت حساب شده و کم انجام می شود.
در ادامه رئیس اتحادیه میوه و تره بار تهران با اشاره به اینکه ایران دارای 4 فصل است که شرایط را برای تولید صیفی جات در تمام فصول سال فراهم می کند، به همشهری گفت: با این مزیت همچنان شاهد کمبود هستیم. برنامه ریزی برای تولید و توزیع مناسب میوه و تره بار در کشور.» وضعیت به گونه ای است که هم مردم و هم کشاورزان از گرانی میوه و تره بار گلایه دارند.
اسدالله کارگر با اشاره به افزایش قیمت میوه و تره بار در هفته های اخیر خاطرنشان کرد: در حال حاضر قیمت خرید واحدهای تجاری میوه بالاست و همین امر باعث افزایش قیمت در فروشگاه های سطح شهر شده است.
کارگر تاکید کرد: متأسفانه وزارت جهاد کشاورزی برنامه ریزی بلندمدتی در این زمینه ندارد و همین عدم مدیریت صحیح باعث می شود هر ساله شاهد افزایش یکباره در این حوزه باشیم.
10 تا 20 درصد گران است
مصطفی های نژاد، فعال و کارشناس حوزه میوه و تره بار با تایید افزایش قیمت های اخیر در بازار میوه و تره بار به همشهری گفت: همه سبزی های ما از جمله هویج، فلفل، شلغم و پیاز بین 10 گران شده است. و 20 درصد نسبت به شب یلدا. میوه هایی مانند پرتقال، سیب، نارنگی و انار نیز حدود 10 درصد گران شده اند. اما به نظر می رسد وزارت جهاد کشاورزی ما در زمینه تنظیم بازار برنامه ای ندارد و به همین دلیل با این نوع افزایش قیمت مواجه هستیم که در مدت زمان کوتاهی اتفاق می افتد.
وزارت جهاد کشاورزی کجاست؟
چاینا نژاد گفت: برخی محصولات مانند سیب زمینی، گوجه فرنگی و پیاز برای مصرف داخلی ضروری است و مردم نسبت به آن حساس هستند. مثلاً اگر موز گران شد، می گویند نخرید، اما اقلام اولیه ای را که مردم توان خرید ندارند، نمی خرند. بنابراین متولی بازار یعنی وزارت جهاد کشاورزی باید برای این شرایط برنامه مدون و درستی داشته باشد. وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تنظیم بازار هیچ برنامه ای در این زمینه ندارد. در حالی که تنظیم بازار به این معنا نیست که بار زیادی وجود داشته باشد و دولت وارد شود، بازار باید از الان تنظیم شود. تعاونی هایی که الان تشکیل شده باید به نفع مردم و مصرف کنندگان باشد.
وضعیت بد سیب زمینی
رئیس سابق اتحادیه بارفروشان تهران با اشاره به گرانی سیب زمینی ادامه داد: یخ زدگی برداشت سیب زمینی در برخی مناطق و همچنین صادرات آن باعث افزایش قیمت سیب زمینی شده است و در صورت عدم یافتن راه حل برای سیب زمینی، قیمت سیب زمینی در ماه آینده 20 درصد دیگر افزایش می یابد.
وی با اشاره به اینکه برای توقف صادرات سیب زمینی طبق قانون مجلس باید حداقل 6 ماه زودتر انجام می شد، ادامه داد: فروردین سال آینده توزیع سیب زمینی با مشکل مواجه می شود. البته الان تعداد زیادی سیب زمینی در انبارها وجود دارد که 10-15 نفر آن را انبار کرده اند و متأسفانه قطره قطره آن را در بازار توزیع می کنند. بنابراین، یا انبارها باید بارها و بارها ارسال کنند، یا باید سریعاً به فکر واردات سیب زمینی از کشورهایی مانند ترکیه و پاکستان باشند که محصولاتشان به آنجا رسیده است. زیرا با احتساب حقوق گمرکی و سایر هزینه ها، قیمت کل سیب زمینی وارداتی حداکثر 18000 تومان خواهد بود. در حالی که هم اکنون قیمت هر کیلو سیب زمینی در بازار 35 تا 40 هزار تومان است.
وی همچنین به گرانی پیاز اشاره کرد و گفت: در زمینه پیاز با مشکلاتی مانند سیب زمینی مواجه هستیم و بد نیست مسئولان از انبارها و سردخانه ها بازدید کنند.
کاین نژاد درباره گرانی میوه هایی مانند سیب و پرتقال نیز گفت: در حوزه میوه مشکلی که با آن مواجه هستیم این است که قیمت تولید برای کشاورزان مقرون به صرفه نیست. مدتی است که کشاورزان مدام اعلام می کنند که فروش محصولات خود مانند پرتقال با قیمتی بین 15 تا 20 هزار تومان در هر کیلو به صلاح نیست. به همین دلیل محموله کمتری به میادین میوه فرستاده می شود. به عنوان مثال، ورودی درب. یکی این میادین بین 20 تا 25 هزار تن در روز تولید می کردند، اما اکنون به 18 هزار تن کاهش یافته است.
وی ادامه داد: علاوه بر این هزینه های سردخانه، کارگری، نگهداری و حمل و نقل افزایش یافته و قیمت میوه را بالا برده است. با این حال انتظار نمی رود در شب عید در این زمینه مشکلی داشته باشیم که البته نیاز به برنامه ریزی دارد.
در بازار ارزان تر بخرید.
ارزانتر بودن میوه و تره بار در میادین و میادین میوه و تره بار شهرداری تهران باعث شده بسیاری از شهروندان تهرانی ترجیح دهند از این میادین خرید کنند. براساس آخرین گزارش بانک مرکزی در هفته منتهی به 7 آذرماه، شهروندان تهرانی با 24 درصد اختلاف قیمت در سبزی و 45 درصد تفاوت قیمت در میوه نسبت به میانگین قیمت شهر مواجه شدند.
بر اساس این گزارش، به عنوان مثال در بخش میوه، سیب قرمز 46 درصد، سیب زرد 47 درصد، پرتقال 55 درصد، نارنگی 46 درصد، لیمو شیرین 29 درصد، انار 51 درصد تفاوت دارد. انگور 61 درصد درصد موز 18 درصد و کیوی 49 درصد نسبت به میانگین قیمتی که شهر داشته است.
این در حالی است که در بخش سبزی، خیار 22 درصد، گوجه فرنگی 24 درصد، بادمجان 28 درصد، کدو سبز 15 درصد، سیب زمینی 26 درصد، پیاز 21 درصد، لوبیا سبز 25 درصد. و 32 درصد برای سبزیجات برگدار در مقایسه با میانگین قیمتی که در این سال داشته است شهر