کوهوش سیاه یکی یکی از بارزترین گیاهان دارویی طب سنتی است که به درمان مشکلات مربوط به سلامت زنان کمک می کند. بهبود بی نظمی های قاعدگی، رفع علائم یائسگی، کاهش گرگرفتگی و کنترل علائم سندرم پیش از قاعدگی از مهم ترین خواص کوهوش سیاه برای زنان است. علاوه بر این، کوهوش سیاه به دلیل ترکیبات قوی خود ممکن است به پیشگیری و درمان برخی بیماری ها کمک کند.
معرفی کوهوش سیاه
به گزارش درمانکده، قبل از اینکه به خواص کوهوش سیاه بپردازیم، بهتر است با این گیاه دارویی بیشتر آشنا شویم. کوهوش سیاه با نام علمی Actaea Racemosa و Cimicifuga Racemosa یک گیاه گلدار بومی آمریکای شمالی است. ریشه این گیاه دارای خواص درمانی است و برای بهبود سلامت زنان استفاده می شود. بنابراین بیشتر مردم این گیاه را به عنوان گیاه زنانه می شناسند. با این حال، ریشه کوهوش سیاه حاوی ترکیبات شیمیایی خاصی است که اثرات درمانی دیگری نیز دارد، مانند: ب- تقویت سیستم ایمنی، کاهش التهاب و غیره.
در حال حاضر از این گیاه برای تهیه برخی مکمل های غذایی برای سلامت زنان استفاده می شود.
جالب اینجاست که کوهوش سیاه در رنگ های آبی و سفید عرضه می شود، اما خواص آن مانند کوهوش سیاه نیست. در کشور ما از کوهوش سیاه در طب سنتی برای درمان بیماری های زنان و برخی دیگر از مشکلات سلامتی استفاده می شود، در حالی که کشورهای دیگر مانند آمریکا، آلمان و استرالیا اغلب از این گیاه به عنوان درمان مکمل استفاده می کنند. از دیگر نام های کوهوش سیاه می توان به بان بری، پری شاما و بلک کوهوش اشاره کرد.
کوهوش سیاه چه خواصی دارد؟
مهمترین خواص کوهوش سیاه برای زنان و سلامت کلی بدن عبارتند از:
1- کوهوش سیاه و بهبود علائم یائسگی
ترکیبات شیمیایی موجود در این گیاه برای تسکین علائم یائسگی مانند گرگرفتگی، تعریق شبانه و تغییرات خلقی مفید است. کوهوش سیاه همچنین می تواند کیفیت خواب زنان یائسه را بهبود بخشد. در حال حاضر برخی از مکمل های یائسگی که برای تسکین علائم این دوره ساخته می شوند، حاوی ریشه کوهوش سیاه هستند.
2- خواص کوهوش سیاه برای قاعدگی
شایان ذکر است خواص کوهوش سیاه که باعث تنظیم سیکل قاعدگی و رفع علائم سندرم پیش از قاعدگی می شود. با مصرف روزانه و متعادل این دمنوش گیاهی می توانید از شدت درد و گرفتگی ناشی از پریود بکاهید. علاوه بر این، این گیاه در کاهش تنش رحم و تحریک خونریزی قاعدگی تاثیر مثبت دارد.
3- کوهوش سیاه و تقویت سیستم ایمنی بدن
استفاده از کوهوش سیاه باید با احتیاط انجام شود و ترجیحاً قبل از مصرف با پزشک مشورت شود.
یکی یکی دیگر از خواص درمانی کوهوش سیاه، تقویت سیستم ایمنی بدن است. برخی از ترکیبات شیمیایی موجود در این گیاه نقش موثری در مبارزه با عوامل بیماری زا دارند و می توانند به بدن در مقاومت در برابر آنها کمک کنند.
4- خواص کوهوش سیاه برای رفع التهاب
ریشه کوهوش سیاه به دلیل اسید سالیسیلیک دارای خواص ضد التهابی است. برخی از پزشکان طب سنتی معتقدند افرادی که دردهای عضلانی و مفاصل دارند می توانند از خواص چای کوهوش سیاه برای کاهش التهاب بدن و رفع عوارض ناشی از آن استفاده کنند.
5- درمان کوهوش سیاه و میگرن
کوهوش سیاه اثر آرام بخش دارد. بنابراین، می تواند به درمان میگرن و تسکین سردردهای مرتبط با استرس، اضطراب یا افسردگی کمک کند. برای این منظور می توانید هر روز یک فنجان چای کوهوش سیاه بنوشید.
6- خواص کوهوش سیاه برای قلب
گلیکوزیدهای تری ترپن در ترکیبات کوهوش سیاه وجود دارد که در حفظ سلامت قلب و پیشگیری از حملات قلبی موثر است. در واقع این گیاه برای بهبود سلامت قلب مفید است، اما اگر از بیماری قلبی رنج می برید، حتما قبل از مصرف کوهوش سیاه با پزشک خود مشورت کنید.
7- کوهوش سیاه و سلامت استخوان
تهیه چای رایج ترین راه برای مصرف ریشه کوهوش سیاه است.
برخی از پزشکان طب سنتی معتقدند که ترکیبات مفید این گیاه به تسکین دردهای مرتبط با آرتریت و روماتیسم مفصلی کمک می کند. علاوه بر این، مصرف روزانه یک فنجان چای کوهوش سیاه در کاهش خطر پوکی استخوان ناشی از سطوح پایین استروژن در زنان یائسه مفید است.
8- خواص کوهوش سیاه برای پوست
مصرف متعادل این گیاه دارویی به بهبود مشکلات پوستی مانند جوش، آکنه و زخم های سطحی کمک می کند. کوهوش سیاه نه تنها باعث سلامت پوست می شود بلکه رنگ آن را نیز درخشان می کند. ترکیبات موجود در کوهوش سیاه خاصیت روشن کنندگی دارند و استفاده خوراکی یا موضعی می تواند به درخشندگی پوست و به تاخیر انداختن روند پیری کمک کند. برخی از پزشکان طب سنتی معتقدند این گیاه با افزایش سطح استروژن بدن باعث کاهش چین و چروک و رفع خطوط ریز روی پوست می شود.
9- کوهوش سیاه و مشکلات تنفسی
یکی از دیگر خواص درمانی کوهوش سیاه می توان به تسکین آسم، برونشیت، احتقان بینی، التهاب مجاری تنفسی، سرماخوردگی و آنفولانزا اشاره کرد. این گیاه به دلیل خواص ضد التهابی، ضد باکتریایی و قابض خود می تواند به درمان بیماری های خفیف تنفسی کمک کند. به سادگی هر روز یک تا دو فنجان چای کوهوش سیاه بنوشید.
10- خاصیت کوهوش سیاه برای ناباروری
در طب سنتی از این گیاه دارویی برای افزایش شانس باروری و بهبود وضعیت تخمک گذاری در زنان استفاده می شود. گاهی اوقات عدم موفقیت در بارداری به دلیل استرس و اضطراب است که باعث کاهش اثربخشی هورمون های جنسی می شود. ریشه کوهوش سیاه برای کاهش تنش بدن مفید است و بنابراین می تواند به افزایش شانس باروری کمک کند.
عوارض جانبی کوهوش سیاه
با وجود فواید کوهوش سیاه برای زنان و سلامت کلی، نباید در مصرف این گیاه زیاده روی کرد. زیرا می تواند عوارض جانبی خفیفی داشته باشد.
مضرات مصرف طولانی مدت و زیاد کوهوش سیاه عبارتند از:
- سرگیجه
- سردرد
- فشار خون پایین
- حالت تهوع و استفراغ
- تغییر در ریتم قلب
- درد معده
- چرخش قلب
- بثورات
- احساس سنگینی در معده
- لکه بینی و خونریزی واژن
چه کسانی نباید کوهوش سیاه بخورند؟
کوهوش سیاه به طور کلی برای بزرگسالان سالم بی خطر است، اما در صورت داشتن شرایط یا بیماری های زیر باید با احتیاط از آن استفاده کنید:
- بیماری کبد و سابقه بیماری کبد
- آلرژی و حساسیت به ترکیبات کوهوش سیاه
- بارداری و شیردهی
- سرطان سینه دارند
- پیوند کلیه
- درمان هورمونی و شیمی درمانی
- کمبود پروتئین S در بدن (احتمال لخته شدن خون زیاد است)
لازم به ذکر است که کوهوش سیاه با سایر داروهای شیمیایی و گیاهی تداخل دارد. بنابراین اگر از بیماری خاصی رنج می برید و دارو مصرف می کنید، قبل از مصرف این گیاه حتما با پزشک خود مشورت کنید.
نگاهی گذرا به خواص کوهوش سیاه
کوهوش سیاه یکی یکی از بارزترین گیاهان دارویی در طب سنتی است که به بهبود سلامت زنان کمک می کند. این گیاه به طور موثر علائم یائسگی را تسکین می دهد، چرخه قاعدگی را تنظیم می کند و درد پریود را تسکین می دهد. علاوه بر این، مصرف متوسط چای کوهوش سیاه به دلیل داشتن خواص ضد التهابی و آرام بخش، سلامت کلی بدن را ارتقا می دهد. با این حال، در مصرف کوهوش سیاه نباید زیاده روی کنید. زیرا مصرف زیاد گیاهان دارویی مانند کوهوش سیاه نه تنها مفید نیست. همچنین می تواند عوارض جانبی مانند ناراحتی معده ایجاد کند.
سوالات متداول
این گیاه دارویی جذب مواد مغذی را در بدن افزایش می دهد و با دفع مواد زائد به بهبود فرآیند گوارش کمک می کند.
خیر مصرف این گیاه دارویی برای زنان در دوران بارداری مفید نیست و احتمال سقط جنین را افزایش می دهد.
کوهوش سیاه ممکن است با تنظیم سطح استروژن در زنان یائسه و باعث چربی سوزی و کاهش وزن با کاهش سلول های چربی بدن، از افزایش وزن مرتبط با این دوره جلوگیری کند.