انتقاد رسانه های خارجی از برنامه جعبه سیاه شبکه افق ایرانیان

صابر گلانبری کارشناس روابط بین الملل در کانال تلگرامی خود نوشت:

جنجال پیرامون برنامه جعبه سیاه شبکه عقوف به خارج از مرزهای ایران کشیده شده و برخی رسانه های خارجی از جمله شبکه العربیه از آن به عنوان عجیب ترین هدیه انتقاد کرده اند.

ظاهراً آنها فکر می کردند که همه در کشور خودساخته خوزه ساراماگو زندگی می کنند ، جایی که مرگ متوقف می شود و به هیچ کس نمی رسد. به همین دلیل صلاح دیدند که به میهمان و بیننده زهره مرگ را ستایش کنند تا کسی مرگ را فراموش نکند.

در واقع، آگهی ترحیم و “هدیه” چاپ می شود! کفن برای آدمی مثل این است که علیه او شعار مرگ بدهد، او را با سلاح تهدید کند و به او و خانواده اش شوک مرگ بدهد!

تفکر جزیره ای فقط همین است. بریده از واقعیت و به قول فردوسی همه زندگی را مرگ می پنداشتند. این همان نگاه جزیره ای است که آنقدر پایگاه اجتماعی رسانه ای می دهد که این سوت بعد از پخش و تکرار 50 قسمت سریال شنیده نمی شود، بلکه فقط در قسمت ششم پخش می شود. یکی میهمانان از عهدشکنی ها گلایه دارند و تنها چیزی که جامعه می بیند این است که چنین برنامه ای پخش شد که به مهمانانش کفن داد.

این در حالی است که رسانه در دنیای مدرن یکی این یکی از مولفه های اساسی قدرت یک کشور است که برای برخی کشورها نسبتاً خالی است نبود مولفه های سنتی قدرت مانند جمعیت، اندازه سرزمینی و قدرت نظامی را پر کرده است. همین امر را می توان در منطقه خلیج فارس در جنوب ایران مشاهده کرد. در منطقه، کشور کوچکی مانند قطر، یک امپراتوری رسانه ای در مقیاس جهانی است که تأثیر قابل توجهی بر افکار عمومی منطقه و حتی غرب (الجزیره انگلیسی و …) به این کشور بخشیده است. در واقع هیچ کشوری در دنیا وجود ندارد که رسانه هایش صد برابر مخاطبان خارج از کشور داشته باشند.

تعداد کارکنان شبکه الجزیره حدود 4000 نفر و تعداد کل کارکنان صدا و سیمای ایران حدود 40000 نفر است. اما عملکرد صدا و سیما را نمی توان با الجزیره مقایسه کرد. مجموعه شبکه های متعدد الجزیره در 450 میلیون خانه در 150 کشور در دسترس است. الجزیره عربی روزانه بیش از ده ها میلیون بیننده در سراسر جهان، فراتر از خود قطر دارد و ضریب نفوذ آن به حدی است که برخی انقلاب های عربی 15 سال اخیر را محصول آن می دانند.

امروزه علاوه بر این شبکه های تلویزیونی، رسانه دیجیتال الجزیره نیز بسیار فعال و پرطرفدار است. بر اساس شاخص Tubular Labs، یوتیوب الجزیره در اکتبر گذشته با حدود 902 میلیون بازدید در سراسر جهان در رتبه اول در گروه اخبار و سیاست قرار گرفت و پلتفرم های دیجیتال آن بیش از 19 میلیارد بازدید را در سه ماهه اول جنگ غزه ثبت کردند.

تنها خود شبکه خبری عربی الجزیره که بیش از 83 جایزه در زمینه های مختلف از نهادهای بین المللی دریافت کرده است با رسانه های مشهور و حرفه ای جهان همتراز است و الجزیره انگلیسی در حال گسترش چشمگیری در جهان غرب و ایالات متحده است. در سال 2023 او برای هفتمین بار متوالی از سوی جشنواره فیلم و تلویزیون نیویورک به عنوان بهترین کانال سال انتخاب شد.

در واقع اگر رسانه ای حرفه ای نباشد، عملکرد آن پس از سه دهه نمی تواند ثابت بماند و روز به روز جایگاه و جایگاهش ضخیم تر می شود.

ترکیه در همسایگی ایران همچنان به فکر ارتقای جایگاه خود در صادرات فیلم و سریال است و به نوشته روزنامه انگلیسی «اکونومیست» پس از آمریکا و انگلیس مقام سوم دنیای درام را به خود اختصاص داده است. ما با این صادرات توانستیم سالانه 600 میلیون دلار درآمد داشته باشیم. سریال های ترکی نیز هر ساله در 170 کشور جهان نمایش داده می شود.

صنعت فیلم ترکیه نه تنها وسیله ای برای نفوذ به ناخودآگاه سایر جوامع، ترویج فرهنگ و ارائه تاریخ این کشور است، بلکه کمک مهمی به ارتقای گردشگری به عنوان ستون اقتصاد این کشور است.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما