این دارو به عنوان مکمل طب مدرن عمل می کند، اما در صورت انحراف از اصول طب مدرن می تواند مشکلاتی را ایجاد کند. این موضوع اخیرا یکی این موضوع که به یکی از موضوعات مورد بحث در دستور کار قرار گرفته است، مورد تاکید بسیاری از کارشناسان است که مصرف ناآگاهانه و ناخودآگاه چای و داروهای گیاهی سلامت انسان را با خطر جدی مواجه می کند.
به گزارش جام جم؛ مریم عمادی متخصص تغذیه و طب سنتی خاطرنشان می کند: استفاده از داروهای گیاهی به تنهایی ممکن است روند بهبودی افراد را به تاخیر بیندازد.
برخلاف تصور رایج، به نظر می رسد که برخی دمنوش ها و داروهای گیاهی نیز می توانند خطرناک باشند. آیا این حقیقت دارد؟
حقیقت این است که یک اشتباه رایج در این زمینه وجود دارد. بسیاری از مردم فکر می کنند که این داروها به دلیل گیاهی بودن هیچ ضرر و خطری ندارند. بنابراین در بدترین حالت ممکن است این داروها تاثیر مثبتی نداشته باشند اما خطرناک هم نیستند.
اگر نه؟
نه، اینطور نیست. زیرا همانطور که از نامشان پیداست داروهای گیاهی هستند و خواص دارویی دارند. علاوه بر این، بسیاری از داروهای شیمیایی که امروزه مورد استفاده قرار می گیرند، منشا گیاهی دارند. به همین دلیل، چای هایی که برای تسکین درد و بهبود برخی عوارض مصرف می کنیم، در واقع دارو محسوب می شوند.
آیا این برای همه داروهای گیاهی صدق می کند؟
البته بخش قابل توجهی از این داروها، اگر نگوییم همه، ممکن است دارای خواص دارویی و درمانی باشند. به همین دلیل اهمیت ویژهای پیدا میکنند و باید کنترلهای لازم روی مصرف آنها به دقت انجام شود. در غیر این صورت ممکن است مشکلات جدی برای مصرف کننده ایجاد کند.
مثلاً موارد مهم چیست؟
شرط اول این است که استفاده از دمنوش ها و داروهای گیاهی برای مقاصد درمانی با توصیه و تجویز پزشک متخصص باشد. زیرا هم مقدار و مقدار مصرف مهم است و هم تعداد و زمان مصرف در طول روز. از سوی دیگر، بسیار مهم است که مراقب باشید تا تداخل دارویی ایجاد نکنید.
مثلا تداخل با داروهای شیمیایی؟
قطعاً مثلاً افراد مبتلا به بیماری های قلبی عروقی، دیابت، مبتلایان به بیماری های زمینه ای و مصرف دارو و …. در مورد داروهای گیاهی باید بسیار مراقب بود. متأسفانه بسیاری از افراد بر اساس آنچه در اینترنت می بینند و می شنوند شروع به مصرف برخی دمنوش ها و داروهای گیاهی می کنند و مشکلات جدی برای خود ایجاد می کنند و فکر می کنند مصرف بیشتر اثرات بهتر و بیشتری را به همراه دارد.
آیا این بدان معناست که توصیه های پزشکی مرسوم در فضای مجازی را رد می کنید؟
البته ما نمی توانیم همه را در یک دسته یا گروه قرار دهیم، اما بزرگترین مشکل در این زمینه این است که افرادی با کمترین دانش، بدون تخصص و تنها بر اساس اطلاعاتی که از منابع مختلف به دست می آورند، صفحات شخصی را باز می کنند. و مردم را به استفاده از داروهای گیاهی تشویق می کند. او احساس پشیمانی نمی کند زیرا فکر می کند که مواد گیاهی خطری برای سلامتی انسان ندارد، هرچند این باور کاملاً اشتباه است. یعنی همان طور که از نامش پیداست طب سنتی و مکمل جنبه مکمل دارند و به تنهایی نمی توانند کار کنند.
و این تبلیغات می تواند فرد را به بیراهه بکشاند و به سلامتی وی آسیب برساند.
بله درست است. در واقع، این تبلیغات افراد را مجبور به انتخاب اشتباه می کند. مصرف هر دارویی حتی اگر گیاهی باشد توسط متخصصان طب سنتی، داخلی و عمومی و … توصیه می شود. باید تحت نظارت باشد
با این حال یکی در مصرف این مواد گیاهی چه چیزهای دیگری را باید در نظر داشت؟
یکی نکته دیگری که باید در نظر گرفت این است که این دمنوش ها و داروهای گیاهی را از کجا بخریم. تجربه نشان داده است که برخی از این داروهایی که به صورت ترکیبی فروخته می شوند، ممکن است داروهای قابل اعتمادی نباشند. در واقع برخی دمنوش های تکی مانند بابونه و آویشن که مورد تایید وزارت بهداشت هستند مشکلی ندارند اما در داروهای ترکیبی نه نوع و کیفیت ماده اولیه و نه استاندارد محصول تغییر می کند. می توان به کمیت و کمیت ترکیب اعتماد کرد.
البته این را هم بگویم که اینطور نیست که همه داروهای گیاهی که توسط داروسازها می فروشند غیر قابل اعتماد باشند، اما به شخصه فکر می کنم در این زمینه نباید ریسک کرد و بهتر است از آنها استفاده نشود مگر در موارد ضروری. موضوع تداخل دارویی با تجویز پزشک متخصص نیز بسیار حائز اهمیت است و ضرورت تجویز پزشک را تایید می کند.